Acasă Educatie ÎN ILFOV, NOUL AN ȘCOLAR A ÎNCEPUT ÎN CONDIȚII DE NORMALITATE

ÎN ILFOV, NOUL AN ȘCOLAR A ÎNCEPUT ÎN CONDIȚII DE NORMALITATE

DISTRIBUIȚI
”Contăm să apropiem şcoala de popor, să o facem să fie iubită şi respectată, să fie centrul de unde să pornească curentele cele bune şi sănătoase pentru înălţarea şi întărirea neamului.”
Spiru Haret

Anul școlar 2014 – 2015 a început în Ilfov cu 45.436 de elevi, care învață în 1.847 de clase

Cu 24 de elevi într-o clasă, Ilfovul stă cel mai bine la nivel de țară

În Ilfov exită 1.760 de profesori titulari

foto 1 pagina 4 În Ilfov, noul an școlar a început în condiții de normalitate în cele 194 de unități de învățământ, a precizat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, profesorul Vasile Grigore. Există câteva situații ”mai dificile”, legate de lucrările de reabilitare, dar acestea vor fi gestionate corespunzător împreună cu conducerile școlilor respective, astfel încât actul educațional să nu aibă de suferit. În Ilfov există și 65 de școli particulare, 17 fiind acreditate și 49 autorizate.

Anul școlar 2014 – 2015 a început în Ilfov cu 45.436 de elevi care învață în 1.847 de clase la toate nivelurile de școlarizare, excepție făcând cel universitar. Efectivele de elevi se află într-o ușoară creștere – 4,7% – față de anul școlar trecut. Numărul mediu de elvi într-o clasă se situează la un nivel optim, respectv 24,60, Ilfovul având în acest caz cea mai bună medie pe țară.

De asemenea, prof. Vasile Grigore a precizat că instituția pe care o conduce se străduiește să cuprindă în grădinițe un număr cât mai mare de copii. Pentru 2014 – 2015 sunt alocate 8.842 de locuri cu 358 de grupe în grădinițele de stat și 1.135 de locuri cu 81 de grupe în grădinițele particulare. Ocuparea locurilor libere din grădinițele de stat s-a făcut în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectv grupa mare (5 ani), grupa mijlocie (4 ani) și grupa mică (3 ani), în felul acesta asigurându-se accesul la educație tuturor copiilor care urmează să fie cuprinși în învățământul primar.

În ceea ce privește încadrarea personalului didactic, există o acoperire bună cu personal calificat. Din 2.469 de norme didactice existente în sistemul de învățământ ilfovean, 2.056 sunt ocupate cu personal calificat, iar 109 sunt ocupate cu personal didactic fără studii corespunzătoare postului. În Ilfov exită 1.760 de profesori titulari. Profesorul Vasile Grigore a precizat că problema posturilor rămase neocupate – 224 – va fi rezolvată, potrivit legii, de conducerile unităților de învățământ.

 În 100 de unități școlare starea spațiilor de învățământ este foarte bună

În toate unitățile de învățământ din Ilfov lucrările de reparații curente și igienizări ale spațiilor școlare au fost finalizate, cu execpția cazurilor unde se desfășoară lucrări de infrastructură, dar care nu au afectat deschiderea anului școlar în bune condiții. Este vorba de Școala Gimnazială nr.1 din Pantelimon care se află în reparații capitale, Grădinița nr.2 din Dârvari unde sunt spații necorespunzătoare, Școala gimnazială nr.3 Șindrilița unde nu există spațiu până la finalizarea lucrărilor pentru noul local și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Periș – Structura Tâncăbești aflat în plină mutare.

În 100 de unități școlare starea spațiilor de învățământ este foarte bună, în 87 este bună, în cinci este satisfăcătoare (spații mici, mobilier vechi), iar două unități funcționează în spațiile altor instituții (Liceul Penitenciar Jilava și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Periș – Structura Vidra. La Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov și la Clubul Sportiv Școlar Ilfov starea spațiilor de învățământ este foarte bună.

Referitor la situația autorizațiilor sanitare de funcționare, în 179 de unități de învățământ (92,3%) problema este rezolvată. Există doar două unități școlare cu aviz provizoriu de funcționare și una (Grădinița nr.1 Otopeni care este suprapopulată) care nu are acest document. Mai există nouă unități școlare fără autorizații sanitare, dar au dosarele depuse și nu vor fi probleme. Există și trei cazuri speciale: Seminarul Teologic ”Sfânta Filofteia” Brănești, care își desfășoară activitatea în incinta Grupului Școlar ”Cezar Nicolau” și a Casei Corpului Didactic Ilfov din aceeași localitate, Liceul Penitenciar Jilava, care își desfășoară activitatea în incinta Penitenciarului Jilava și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Periș – Structura Vidra, care își desfășoară activitatea în incinta Spitalului HIV Vidra.

Inspectorul școlar general al IȘJ Ilfov a atenționat, totodată, că se înregistrează în continuare unele probleme legate de asigurarea utilităților la Grădinița nr.1 Otopeni, Școala Gimnazială nr.2 Crețești – Vidra și unitățile arondate și la Școala Gimnazială nr.3 Șindrilița – Găneasa. Din cele 33 de unități școlare care furnizează servicii de masă caldă, opt nu au aviz veterinar și pentru siguranța alimentelor, fiind în curs de obținere a acestora.

De asemenea, din cele 194 de unități de învățământ din Ilfov, 173 au apă potabilă asigurată fie din rețea stradală, fie din surse proprii (fântâni), restul asigurând-o cu dozatoare. În ceea ce privește grupurile sanitare, cu excepția a opt unități, toate dispun de grupuri sanitare interioare, fie cu sistem de canalizare stradal, fie cu fosă septică proprie. Din cele opt cazuri cu grupuri sanitare exterioare, Grădinița nr.1 Netezești – Nuci nu are amenajată fosă septică.

 Profesorul Vasile Grigore, inspector școlar general al IȘJ Ilfov: Cele mai multe unități de învățământ din Ilfov oferă condiții bune și foarte bune de studiu, unele dintre ele având dotări de ultimă generație

Întrucât pentru anul școlar care a început ministerul de resort nu a avut prevederi legale pentru finanțarea achiziționării de mobilier școlar pentru clasa pregătitoare, IȘJ Ilfov a recomandat unităților de învățământ să solicite sprijin autoritilor locale pentru a putea cumpăra mobilierul necesar completării deficitului înregistrat ca urmare a numărului mai mare față de anii anteriori a elevilor înscriși. Nu există probleme privind mobilierul școlar la clasele pregătitoare.

Profesorul Vasile Grigore a subliniat că cele mai multe unități de învățământ din Ilfov oferă condiții bune și foarte bune de studiu, unele dintre ele având dotări de ultimă generație. La nivel județean au existat, așadar, preocupări pe termen lung pentru modernizarea bazei materiale a școlilor, inclusiv pe segmentul informatizării, digitalizării. Toate școlile dispun de computere, de conexiune la internet, de soft educațional, de aparatură necesară desfășurării unor lecții virtuale nterseante. În ultimul an, tot mai multe școli au fost dotate, cu sprijinul primăriilor, cu table inteligente și programe pentru acestea. Proiectul ”Internet în școala ta” a optimizat conexiunea la internet la 51 de unități de învățământ din județ.

Nu în ultimul rând, profesorul Vasile Grigore a precizat că, având în vedere dorința ca toți elevii să frecventeze școala, să se bucure de aceste condiții și să aibă acces la educație, în anul 2014 – 2015 vor fi continuate programele de sprijin pentru elevi. Este vorba despre Bursa ”Bani de liceu”, Bursa profesională și Bursa pentru elevii din Republica Moldova. Anul trecut școlar, Ilfovul a avut 684 de beneficiari ai programului ”Bani de lieceu”. Programul de ajutor social ”Euro 200” se află în desfășurare, 14 elevi beneficiind de acesta. La nivelul județului 50 de școli dețin microbuze, șapte dintre acestea fiind alocate în acest an.

Paza școlilor este asigurată cu ajutorul angajaților proprii sau ai autorităților locale, cu ajutorul firmelor specializate sau cu camere de supraveghere, iar 35 de unități nu au asigurată paza prin nicio modalitate, acestea fiind structuri arondate. În ceea ce privește asigurarea cu combustibil pentru iarnă, toate unitățile sunt aprovizionate în totalitate.

Și la capitolul rechizite și manuale școlare Ilfovul stă bine, iar la capitolul biblioteci școlare, cu excepția majortății grădinițelor, toate unitățile cu personalitate juridică au spații special amenajate. În Ilfov există în bibliotecile școlare aproape 600.000 de volume.

Zilele trecute, în Ilfov au avut loc cursuri de formare a învățătorilor care vor preda la clasa pregătitoare, astfel încât micii școlari vor beneficia de activități didactice conform standardelor impuse de legislația în vigoare. – C.A.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here