Acasă Economie Din anul școlar 2019 – 2020 în Ilfov vor fi organizate șapte...

Din anul școlar 2019 – 2020 în Ilfov vor fi organizate șapte clase de învățământ dual

DISTRIBUIȚI

Participă la program liceele din Ciorogârla, Buftea, Voluntari, Dragomirești-Vale, Brănești și Chiajna

 Consiliul Județean Ilfov a organizat o vizită la Școala Profesională Germană Kronstadt, din Brașov, ca model de bune practici în privința învățământului profesional dual. Alături de reprezentanții Consiliului Județean, au mai mers la Brașov inspectorul școlar general, Florentina Costea, profesori și elevi de la liceele din Chiajna, Brănești, Ciorogârla, Dragomirești-Vale, Voluntari, Buftea, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri din Ilfov.

Scopul vizitei a fost de a vedea, la cea mai renumită școală de profil de la noi din țară, cum funcționează sistemul de învățământ dual, pe care îl vom implementa și în județul Ilfov, începând din toamnă.

Învăţământul profesional dual este o formă de învățământ dedicată absolvenților de gimnaziu, organizată în parteneriat cu operatori economici și doar la solicitarea acestora. Cursurile durează trei ani, timp în care companiile asigură pregătirea practică a elevilor, burse de studii și alte cheltuieli necesare pentru formarea profesională. Elevii fac 20% practică și 80% teorie, în primul an de studiu și ajung ca în ultimul an, să aibă 75% practică și 25% teorie.

Werner Braun, președintele Clubului Economic German, instituție care a pus bazele Școlii Profesionale Kronstadt: “Cel mai important este parteneriatul dintre mediul de afaceri, inspectoratul scolar și administrația publică. Mediul economic trebuie încurajat pentru susținerea invatamântului dual. Banii investiți se recuperează în anul trei de studiu și marele avantaj este că așa avem forță de muncă foarte bine pregătită. Părinții care sunt reticenți în privința acestui tip de învățământ profesional trebuie să știe că învățământul dual este garanția locului de muncă după absolvirea școlii.”

Din anul școlar 2019 – 2020 în județul Ilfov vor fi organizate șapte clase de învățământ dual, la liceele din Ciorogârla, Buftea, Voluntari, Dragomirești-Vale, Brănești, Chiajna. Firmele care au cerut clase de învățământ dual sunt: Badsi, cu specializarea mecanic auto, Bergerat Monnoyeur, cu specializarea electromecanic, Godac, cu specializarea preparator carne, Hurter Electronic, cu specializarea electronist, Terano, cu specializarea zugrav, vopsitor, tapețar.

Beneficii pentru elevi: Bursă profesională lunară, în valoare de cel puțin 400 de lei (câte 200 de lei de la stat și de la operatorii economici), pregătire profesională practică și posibilitatea de angajare la agentul economic care a susținut cursurile de calificare.

Absolvenţii învăţământului profesional de tip dual care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională nivel 3 şi suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. Certificatul de calificare permite obținerea unui loc de muncă. Absolvenţii învăţământului profesional de tip dual care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învăţământului liceal.

Beneficii pentru operatori economici: Forță de muncă în plus, în timpul stagiilor de practică și muncitori bine pregătiți și specializați, în funcție de necesități.

Sistemul de învățământ dual este un model de formare german. Programele educaționale germane sunt considerate printre cele mai bune din lume. În Germania, 80% din muncitorii calificați sunt pregătiți în sistem dual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here