Acasă Economie ANAF ”ATACĂ” MANELIȘTII ȘI CĂMĂTARII

ANAF ”ATACĂ” MANELIȘTII ȘI CĂMĂTARII

DISTRIBUIȚI

manelisti a 

Ilfovul nu duce lipsă de asemenea specimene

ANAF începe să îi controleze, în sfârșit, pe maneliști și pe cămătari. Adică pe cei care își etalează, fără jenă, averile opulente obținute ilicit. ANAF va solicita informații de la avocați, notari, bănci, instituții publice, direcțiile de taxe și impozite pentru a vedea exact care este averea maneliștilor și a cămătarilor, în ce măsură se justifică și dacă aceștia achită taxele și imozitele aferente.

7.879 de romani cu averi mari, grupati pe patru grupe de risc, sunt banuiti de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca nu isi platesc taxele. Fiscul a inceput deja verificarile in 313 cazuri. E vorba, in principal, de interlopi, vedete din show-biz, dar si patroni bogati de firme sarace. Cum a ajuns Fiscul la acest numar?

Cum face Fiscul selectia cetatenilor cu grad ridicat de risc de neplata a taxelor:

Dintre cele 14,3 milioane de persoane care au venituri impozabile in Romania, 295.000 de persoane fizice au intrat in esantionul semnificativ supus analizei de risc. Pentru persoanele din acest esantion, ANAF a analizat veniturile declarate, achizitiile de locuinte, terenuri, masini, ambarcatiuni si aeronave, depozitele in banci si imprumuturile catre firme. In urma analizei, ANAF a gasit 132.246 de persoane fizice cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate.

A urmat un nou filtru, determinarea cazurilor semnificative: risc anual de nedeclarare a veniturilor mai mare de un milion de lei, achizitii de proprietati imobiliare de minimum 700.000 de lei, achizitii de autoturisme in valoare insumata de minimum 350.000 lei. In urma aplicarii acestui filtru, ANAF a identificat 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal. A urmat inca un filtru: determinarea posibilitatii de acoperire a riscului intre rude: identificarea rudelor pana la gradul II pentru cele 5.884 de persoane cu grad ridicat de risc, verificarea veniturilor declarate semnificative ale sotilor care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate pentru cei 5.884 si verificarea apartenentei la grupul de risc a persoanelor de 132.246 persoane aflate in diferite grade de rudenie cu esantionul de 5.884

Ca urmare a acestui filtru, din esantionul de 5.884 persoane s-au eliminat 1.161 de persoane pentru care riscul de nedeclarare de peste un milion de lei era acoperit de veniturile sotilor. Asadar, au ramas 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal. Acestora li s-au adaugat inca 3.156 de persoane (rude, afini) identificati cu risc fiscal in esantionul mai mare, de 132.246 de persoane cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate. Rezultat final: 7.879 de cetateni au fost propusi pentru verificare amanuntita. Ei au fost grupati in patru grupe de risc: Patron bogat de firma saraca: a) cei care detin patrimoniu semnificativ – case, masini, imprumuturi catre firme, patrimoniu ce nu corespunde cu veniturile declarate; b) detin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (tot timpul pe pierdere sau cu un profit mult prea mic fata de cifra de afaceri), persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fara activitati economice cunoscute (Fiscul considera ca aceste persoane obtin veniturile fie din activitati legale dar nedeclarate, fie din activitati ilegale precum camatarie, trafic de persoane), persoane cu venituri volatile – e vorba despre persoane din lumea spectacolului, unde nu exista un contract permanent, iar veniturile provin exclusiv din participarea la evenimente si exploatarea comerciala a dreptului de imagine si persoane care nu intra in cele trei profiluri, dar prezinta riscuri semnificative. Ca urmare a acestor filtre, 5.399 de contribuabili sunt vizati pentru prima serie de verificari.

ANAF a infiintat opt servicii distincte de verificari fiscale, impartite in toate zonele tarii: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Galati, Ploiesti si Craiova, unde vor lucra 100 de angajati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here