Acasă Uncategorized USL DOMINĂ ILFOVUL

USL DOMINĂ ILFOVUL

DISTRIBUIȚI

           Așa cum anticipam în ediția trecută a publicației noastre, harta politică a Ilfovului s-a schimbat în urma scrutinului din 10 iunie 2012. Estimările noastre că, împreună sau separat, PNL și PSD vor câștiga majoritatea mandatelor de primar s-au adeverit, USL câștigând 16 mandate, PNL – 8 și PSD – 4. PDL, marele perdant, a obținut 7 mandate de primar, iar UNPR – 2 mandate. Două mandate au fost obținute de primari independenți.

 

        Așa cum anticipam în ediția trecută a publicației noastre, harta politică a Ilfovului s-a schimbat în urma scrutinului din 10 iunie 2012. Estimările noastre că, împreună sau separat, PNL și PSD vor câștiga majoritatea mandatelor de primar s-au adeverit, USL câștigând 16 mandate, PNL – 8 și PSD – 4. PDL, marele perdant, a obținut 7 mandate de primar, iar UNPR – 2 mandate. Două mandate au fost obținute de primari independenți.

        După cum se poate observa din garficele alăturate, care reprezintă rezultatele finale oficiale publicate de Biroul Electoral Central, PP-DD nu a obținut niciun mandat de primar.

       La consiliile locale, la nivelul județului, USL a obținut 56,64% din voturi, PDL – 23,53%, PP-DD – 8,60%, UNPR – 5,19%, PRM – 2,38%, Partidul Verde – 2,16%, PAS – 0,70%, PNȚCD – 0,47% și Forța Civică – 0,28%.

       La Consiliul Județean, USL a obținut 18 mandate, PDL – 7 mandate, PP-DD – 3 mandate și UNPR – 2 mandate. – CĂTĂLIN DRAGOMIR

CĂLIN POPESCU – TĂRICEANU, DEPUTAT PNL DE ILFOV:

“Traian Băsescu a demonstrat în opt ani că nu ştie să conlucreze

la nivel instituţional cu ceilalţi actori politici”

       Deputatul PNL de IlfovCălin Popescu – Tăriceanu este de părere că, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR), privind invalidarea referendumului din 29 iulie a.c., se pune problema dacă “preşedintele Băsescu odată reîntors la Cotroceni va mai avea credibilitatea necesară, va mai avea legitimitatea şi autoritatea necesare să deţină responsabilităţile”.

    “Problema care se pune este simplă şi clară. Această decizie este o decizie luată, ca să spunem aşa, la masa judecătorilor şi stau şi-mi pun întrebarea firească pe care cred că şi-o pun foarte mulţi români, pe care şi-o pun mulţi analişti politici, ţinând cont de votul covârşitor, categoric împotrivă care a avut loc la referendum, dacă preşedintele Băsescu odată reîntors la Cotroceni va mai avea credibilitatea necesară, va mai avea legitimitatea şi autoritatea necesară să deţină responsabilităţile. Chiar dacă Curtea Constituţională dă o soluţie juridică, această soluţie juridică se consideră practic votul popular şi pot să spun că sigur există prevederi constituţionale care să asigure modalitatea de funcţionare a unui guvern de o altă culoare decât a preşedintelui, dar cunoscând obiceiurile preşedintelui de mulţi ani şi am avut din păcate şi o experienţă personală timp de patru ani cât am fost prim-ministru, îmi imaginez că se va întâmpla din nou ce s-a întâmplat în decursul perioadelor când preşedintele şi-a exercitat atribuţiile în afara prevederilor constituţionale şi a dus mereu la crearea de crize politice”, a declarat Popescu – Tăriceanu.

      Liberalul s-a arătat sceptic în privinţa unei coabitări cu Traian Băsescu. “Nu văd cu optimism, cunoscând şi având experinţa modului de comportament al lui Traian Băsescu, am mari semne de îndoială, nu ştiu dacă a căpătat înţelpciunea necesară, dacă are cultura politică necesară pentru a accepta coabitarea, nu ştiu dacă declaraţiile recente pe care le-a făcut sunt declaraţii sincere. Din păcate, Traian Băsescu a demonstrat în opt ani că nu ştie să conlucreze la nivel instituţional cu celelalte formaţiuni politice, cu ceilalţi actori politici, şi acest lucru s-a reflectat negativ în societatea românească şi pe scena politică”, a spus parlamentarul ilfovean.

MAICANDIDEAZĂ ANTONESCU LA PREȘEDINȚIE?

      Crin Antonescu declară că nu este imposibil ca el şi Sorin Oprescu să candideze pentru Preşedinţie, menţionând însă că este posibil şi ca niciunul dintre ei să nu candideze. ”Continuu să fie candidatul USL şi, din punctul meu de vedere, dincolo de toate dezamăgirile şi dezgustul de care vorbeam, nu văd în acest moment un motiv pentru a nu mai fi”, spune Antonescu, care precizează însă că alegerile prezidenţiale nu sunt o temă de actualitate. “După ce am văzut în aceste săptămâni, vă rog să mă credeţi că dorinţa nu mi s-a întărit. Eu sunt un om care mă bat, mă bat într-o echipă şi în slujba unor oameni şi să ştiţi că mă pot bate din orice poziţie”.

     Antonescu nu exclude o candidatură la Preşedinţie din partea lui Sorin Oprescu, menţionând că el ar putea să îi fie acestuia contracandidat. Iar Oprescu nu poate fi decât un candidat redutabil. “Nu văd nimic rău în asta. Nu suntem acum în situaţia de a avea alegeri şi să vedem cine, cum candidează și nu văd de ce ar mai avea loc alegeri dacă nu pot candida mai mulți oameni deodată”, precizează Antonescu.

     În urma acestei declarații au început să apară idei potrivit cărora, în perioada imediat următoare, în USL va exista o tabără care va încerca să facă transefrul de imagine de la Antonescu spre Oprescu

UDMR,CU BRAŢELE DESCHISE DUPĂ ALEGERI

    UDMR nu intenţionează să facă vreo alianţă politică înainte de alegerile legislative din această toamnă, a anunţat vicepreşedintele formaţiunii, Laszlo Borbely. “Ne pregătim de alegeri. Ne vom lipi de populaţia maghiară pe care o chemăm la vot, iar provocarea noastră e să înţeleagă cât de importantă e prezenţa noastră parlamentară. Până la alegeri nu facem niciun fel de alianţă cu nimeni. Nici cu PDL, nici cu USL. Abia după alegeri, tragi linie şi atunci începi să discuţi unele variante”.

    Dar, UDMR atenţionează că poate întoarce din nou macazul pentru că “scandalul referendumului a schimbat situaţia politică în România”. “Stă în înţelepciunea preşedintelui, partidelor politice, ca în această situaţie, să găsească un modus vivendi (un mod de viaţă) până la alegeri”, a precizat liderul maghiar.

CSM SE REÎNTREGEȘTE LA FINELE LUI OCTOMBRIE

   Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declarat deschisă procedura de alegeri la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru un nou membru al Consiliului, după numirea Monei Pivniceru în funcția de ministru al Justiției. Votul pentru un nou membru al Consiliului, ales de la instanța supremă, va fi dat în 29 octombrie. Decizia CSM de a declanșa alegerile pentru locul lăsat liber de Pivniceru a fost cauzată de refuzul judecătoarei Gabriela Victoria Bîrsan de a asigura interimatul în Consiliu, aceasta transmițând CSM o adresă prin care îi anunță pe membri că nu dorește să își ocupe locul legal desemnat în cadrul acestui organism.

   Pe de altă parte, judecătoarea Bîrsan este urmărită penal de procurorii DNA pentru trafic de influență, iar aceștia pot cere în orice moment suspendarea sa din funcția de judecător dacă decid să pună în mișcare acțiunea penală împotriva sa.

PESTE 10,7 MILIOANE DE EURO CHELTUIŢI

ÎN CAMPANIA PENTRU “LOCALE” DE FORMAŢIUNILE POLITICE

    În Monitorul Oficial a fost publicată situaţia veniturilor şi cheltuielilor electorale ale partidelor politice de la alegerile locale din iunie 2012. PDL este formaţiunea care a alocat cea mai mare sumă de bani pentru organizarea campaniei electorale la locale, tot acesta fiind şi cel care a ieşit, la finalul campaniei, cu cele mai mari datorii. Aşadar, în timpul campaniei electorale pentru alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene, desfăşurată în perioada 11 mai – 10 iunie, PSD, PDL, PNL, PC, UNPR şi UDMR au cheltuit 27.450.960 de lei, adică 6.051.265 euro la un curs de 4.5364 lei/euro, stabilit de BNR la 8 august 2012. La aceasta se adaugă 21.153.069 lei, reprezentând 4.662.963 de euro, bani cheltuiţi de USL, ca alianţă.

   PSD a început campania electorală din mai – iunie pentru locale cu 2.463.283 lei, din care a cheltuit 2.371.161 lei. La finalul campaniei a rămas cu 92.122 lei şi cu datorii neachitate până la data depunerii raportului de venituri şi cheltuieli electorale de 208.755 lei.

   PNL a intrat în campania pentru locale cu 2.315.282 lei şi a cheltuit 2.151.185 lei, ceea ce înseamnă că rezultatul financiar al campaniei, cu toate cheluielile, a lăsat în puşculiţă 160.097 lei. De precizat că PNL avea până la data depunerii raportului şi restanţe de 231.854 lei.

    Partidul Conservator a avut la dispoziţie 360.882 lei, din care a cheltuit 349.715 lei. Deci, cele trei partide care compun USL au cheltuit în timpul campaniei mai puţin decât suma alocată pentru alegerile locale.

    Nu la fel stă situaţia însă şi la formaţiunile politice care după alegeri au intrat în opoziţie. Spre exemplu, PDL a cheltuit sume exorbitante, depăşindu-şi bugetul iniţial cu aproximativ 15%. Democrat-liberalii au pregătit 14.600.137 lei pentru campania electorală de la alegerile locale, însă pe parcurs au fost nevoiţi să suplimenteze bugetul cu alte 2.178.180 lei. Iar până la depunerea raportului de venituri şi cheltuieli PDL avea şi datorii de 2.726.678 lei.

   La fel stă situaţia şi în cazul UNPR. Deşi suma alocată pentru locale a fost cu mult mai mare decât a social-democraţilor, respectiv 2.691.547 lei, progresiştii au depăşit bugetul iniţal, ajungând la 3.115.547 lei. UNPR a rămas la finalul campaniei şi cu datorii de 446.529 lei. Iar UDMR şi-a depăşit veniturile iniţiale, de 2.434.657 lei, cu circa 246.400 de lei, dar a rămas şi cu datorii de 265.476 de lei.

Senatorul ilfovean Urban propune:

CAZIER FISCAL, CAZIER AUTO ŞI STUDII SUPERIOARE PENTRU ALEŞII NEAMULUI

   Senatorul independent de Ilfov Iulian Urban cere ca printre condiţiile îndeplinite de cei care candidează pentru un loc în Parlament sa fie şi prezentarea cazierelor fiscale şi auto, dar şi minim studii universitare. “Câţi ar mai fi acceptaţi pe liste să candideze la Parlament dacă s-ar cere cazierul fiscal, adică dovada faptului că şi-au plătit mereu taxele şi impozitele? Câţi ar mai fi acceptaţi dacă li s-ar cere cazierul auto sau să aibă minim studii universitare?” întreabă fostul parlamentar al PDL.

   Senatorul mai întreabă şi câţi s-ar mai înghesui să candideze dacă mandatul lor ar fi neremunerat, cum se întâmplă, de exemplu, în Elveţia, unde ai dreptul să fii ales de maximum două ori.

UDMR VA AVEA CANDIDAŢI ŞI ÎN COLEGIILE DIN ILFOV

    Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va avea candidaţi la alegerile parlamentare în toate colegiile din ţară (adică şi în colegii din afara arcului Carpatic) şi din străinătate. “În fiecare zonă, în fiecare judeţ, trăiesc comunităţi maghiare, familii maghiare, oameni care ne votează şi cum sistemul este proporţional pentru noi este foarte important să adunăm toate voturile pentru că la repartizarea naţională, la echilibrarea mandatelor, putem obţine mandate inclusiv dincolo de Transilvania, de arcul Carpatic. Şi aşa cum am obţinut şi în alte perioade sunt convins că şi în acest an vom reuşi să adunăm toate voturile din România şi din străinătate”, a spus Kelemen Hunor.

   El a subliniat că UDMR va încerca o mobilizare exemplară a electoratului maghiar, pentru că este important să obţină în 2012 acelaşi rezultat ca în 2008 şi să aibă un grup parlamentar puternic şi independent, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. “Începând din 2013, trebuie să fim prezenţi când se dă răspunsul la amendarea Constituţiei şi când se decide reorganizarea administrativă”.

BUGETUL PE 2013 VA FI GATA

LA 15 ZILE DUPĂ ÎNVESTIREA NOULUI GUVERN

    Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, susţine că bugetul pe 2013 va fi gata la 15 zile după învestirea noului guvern, dar respinge ideea ca, pe aceasta bază, USL sa faca promisiuni electorale fără acoperire.

   Actualul Executiv a stabilit recent că, într-un an electoral, când alegerile parlamentare au loc în ultimele luni ale anului, bugetul să fie depus la două săptămâni după învestirea noului Guvern. Decizia, cum era de aşteptat, a stârnit reacţii negative în rândul opoziţiei, care consideră că această măsură dă posibilitatea USL să promită “fără acoperire” alegătorilor în campania electoral. “Eu nu fac politică, fac politici economice. Am de condus un minister şi de administrat Finanţele ţării”, a precizat Florin Georgescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here