Acasă Economie Studiu Banca Mondială

Studiu Banca Mondială

DISTRIBUIȚI

Ortodocşii vor un stat mai implicat în economie decât catolicii şi protestanţii 

Un studiu al Băncii Mondiale, realizat de doi economişti bulgari de frunte, arată diferenţe majore între ortodocşi, pe de o parte, şi catolici şi protestanţi pe de altă parte, în privinţa atitudinii faţă de autoritatea statului şi faţă de adoptarea de noi idei. Studiul, care agregă serii de date din cercetări anterioare, arată că ortodocşii sunt mai refractari la idei noi şi preferă joburile mai sigure, ceea ce influenţează dezvoltarea economică a statelor în care sunt majoritari. Studiul mai arată că ortodocşii se declară mai puţin fericiţi decât catolicii şi protestanţii.

Cine sunt autorii studiului “Communism as the Unhappy Coming”

Simeon Djankov. Fost vicepremier în Guvernul bulgar condus de Boiko Borisov în perioada 2009-2013, lucrează acum la London School of Economics and Political Science şi la Peter G. Peterson Institute for International Economics (USA). Este considerat unul dintre cei mai respectaţi economişti bulgari.

Elena Nikolova. Este asociată la Central European Labor Studies Institute (Slovacia), Leibniz Institute for East and Southeast European Studies (Germania) şi University College London.

Cele mai importante idei ale studiului:

Date agregate din peste o sută de ţări arată că creştinii ortodocşi sunt mai puţin fericiţi decât catolicii şi protestanţii.

Ortodocşii preferă ideile vechi şi joburile sigure, comparativ cu ceilalţi creştini, şi au un grad mai scăzut de cooperare în societate.

Ortodocşii sunt mai înclinaţi spre stânga ideologică şi susţin o implicare mai mare a guvernului în economie.

Catolicii şi protestanţii sunt mai refractari la ideea că proprietatea guvernamentală e o idee bună.

Aceste tendinţe au persistat în statele est-europene în ciuda încercărilor regimurilor comuniste de a eradica sau îngreuna libertatea religioasă.

Statele europene unde ortodoxia este confesiunea dominantă sunt Belarus, Bulgaria, Georgia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Rusia, Serbia, Ucraina, Cipru şi Grecia.

Diferenţele de atitudine între ortodocşi şi catolici-protestanţi îşi au rădăcina în diferenţele teologice majore dintre aceste ramuri ale creştinismului. Creştinismul occidental (care a dat naştere catolicismului şi protestantismului) pune accentul pe raţiune, individualism şi chestionarea autorităţii, în timp ce creştinismul răsăritean este asociat cu misticismul, afecţiunea şi spiritul comunitar, punând mai puţin accentul pe lege, raţiune şi chestionarea autorităţii. Sursa: G4media.ro, Foto: Info-Stiri.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here