Acasă Politic Reformă radicală în MAI/Printre altele, se desființează IJP-urile și se reînființează funcția...

Reformă radicală în MAI/Printre altele, se desființează IJP-urile și se reînființează funcția de sectorist/Alte uniforme pentru Poliția Locală

DISTRIBUIȚI

La 5 decembrie 2019, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost de acord cu proiectul de reformă în Poliția Română propus de Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP). Președintele SNAP, Iulian Surugiu, a avut o întâlnire cu ministrul la finalul căreia s-a concluzionat că reforma propusă trebuie pusă în practică cât mai rapid, aceasta fiind o necesitate a sistemului.

Printre inițiativele propuse se numără reorganizarea teritorială – crearea a trei inspectorate de poliţie teritoriale (Bacău, Cluj şi Craiova), subordonate IGPR, care vor coordona activitatea de poliţie din judeţele incluse teritorial, reducându-se astfel cele 42 de inspectorate județene de poliție. Modelul va fi implementat și la Jandarmerie.

Jandarmeria este de acord să copieze modelul Poliţiei de Frontieră, să existe o comandă regională care să aibă în subordine mai multe inspectorate, astfel încât să fie mai eficientă comunicarea.

Printre schimbările propuse:

Desființarea Secțiilor Rurale și reînființarea posturilor de Poliție,

Reînființarea funcției de sectorist, polițistul care, altădată, știa tot ce mișcă în zona lui de competență.

Mandatele șefilor din structurile Poliției Române să nu fie prelungite decât de două ori, câte trei ani, sau odată pentru cinci ani.

Desființarea Inspectoratelor Județene de Poliție (IPJ) și înființarea a trei Inspectorate de poliţie teritoriale, la Bacău, Cluj şi Craiova, subordonate IGPR-ului.

Reînfiinţarea birourilor de cercetări penale, care să funcţioneze în componenţa poliţiilor municipale şi orăşeneşti în noua organizare.

Procesul de selecţie al viitorilor poliţişti să se desfăşoare în baza unei bune cunoaşteri longitudinale a acestora, evitându-se astfel angajarea persoanelor al căror profil moral este necorespunzător sau a persoanelor care au răspuns penal.

Înfiinţarea Centrelor judeţene de psihologie care să realizeze selecţia psihologică a polițiștilor.

Semnarea unui contract între lucrătorul de poliţie debutant şi MAI prin care poliţistul se obligă să rămână pe prima funcţie ocupată timp de 5 ani, asigurându-se în acest fel formarea sa profesională continuă.

Repartizarea din şcoală cât mai aproape de domiciliul poliţistului, şi nu pe criteriul mediei obţinute.

Ocuparea unei funcţii la catedrele de specialitate ale unităţilor de învăţământ ale MAI să fie posibilă doar după o vechime de 10 ani în practică.

Marcel Vela a declarat că, prin reforma care va avea loc la MAI, se urmăreşte eficientizarea instituţiei, astfel încât cetăţenii să simtă că instituţia este alături de ei, iar cota de apreciere să crească de la 30% la ”cât mai mult”.

O nouă viziune și pentru Poliția Locală/Pentru început uniforme noi

Vela vrea să schimbe și imaginea Poliției Naționale care acum seamănă prea mult cu Poliția Locală. Iar pentru instituția din subordinea primăriilor are în vedere o nouă misiune: paza școlilor.

Marcel Vela: ”O dată pentru ca în mentalul colectiv să fie delimitată Poliția Locală de cea națională. Sunt multe atribuții care se suprapun. Și atunci ar fi corect ca să ne delimităm de Poliția Locală, Poliția Națională. Confuzie legată de, eu știu, uniformele polițiștilor locali care sunt aproape izbitor de asemănătoare cu Poliția Națională. Pe lângă toate acestea, un polițist de la MAI are un salariu de 3.000 de lei, de exemplu, și un polițist local, care face mult mai puține lucruri, are 7.000 – 8.000 de lei. Nu sunt pentru desființarea Poliției Locale. E nevoie de poliție locală, o spun și ca fost primar, 12 ani, la Caransebeș… Dimpotrivă, chiar aș dori să propun asociației orașelor și municipiilor modificarea actului normativ care acum prevede ca la 1.000 de locuitori să fie angajat un polițist local să extindem, ca să poată fi angajat un polițist local pentru fiecare unitate de învățământ în așa fel încât, într-un parteneriat cu MAI, fie cu Jandarmeria fie cu Poliția, împreună cu Poliția locală a UAT să creăm acele patrule care să asigure siguranța în școli.

Discuțiile ministrului de Interne cu numeroasele sindicate ale polițiștilor se anunță tensionate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here