Acasă Editorial PUNEȚI MÂNA PE CARTE!

PUNEȚI MÂNA PE CARTE!

DISTRIBUIȚI

Editorial Cătălin DRAGOMIR

În Educație, cică a început reforma. Mai întâi, au fost majorate lefurile dascălilor, destul de mult, comparativ cu rata inflației, cu posibilitățile bugetului și, mai ales, după performanțele. Apoi a venit Bacalaureatul, cu așteptatele rezultate – 66% promovabilitate. Deh, meritul elevilor că au învățat, dar mai ales al celor care i-au îndrumat, nu? Dar, a venit și Titularizarea! 44% rata de promovare. Foarte tare, nu? Rata promovare elevi: 66% (la BAC), rata promovare profesori: 44% (la Titularizare). Dar cu restul reformei, cum rămâne? Mai avem ”material uman”?click 1

Recent, fostului ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan, i se reproșa franchețea cu care a spus lucrurilor pe nume în privința calității din învățământul românesc. Societatea lua foc atunci când Bostan încerca să-i conștientizeze pe oameni că nimic nu e gratis și că este nevoie de performanță. Că, pentru salariile pe care rofesorii le primesc bugetul public trebuie să presteze o muncă de calitate, așa cum avem pretenții de la oricare angajat din sistemul privat.

Deci, cine ne învață odraslele în acest moment? 83 de candidați (0,41%) au obținut nota 10, 8.858 de candidați (44,01%) au obținut note între 7 și 9,99, iar 6.971 de candidați (34,64%) – note între 5 și 6,99. Alți 4.213 participanți (20,93%) s-au situat pe segmentul de note cuprins între 1 și 4,99.

Sistemul cu gradații – Definitivat, Gradul II, Gradul I, Gradație de Merit, Inspecție specială (pe bune, nu ca acum) – era în regulă? Cândva, toate cadrele didactice trebuiau, prin rotație, să fie reinstruite la centre de perfecţionare. Fiecare era remunerat după gradaţia deţinută, nefiind exonerat de inspecţii. Era greșit? Nu era lipsă de cadre didactice, iar acolo unde lipseau, se apela la suplinitori, cu studii aproximativ asemănătoare, mai ales la clasele I – IV. Asigura vechiul procedeu continuitatea la catedră? Exista interesul pentru autoperfecționare?

Acum, dacă îndrăznește cineva, cu gânduri reformatoare, să propună remunerarea după merit, sar sindicatele și amenință cu greva! Oameni buni! În condițiile actuale, dacă le dai tuturor cadrelor didactice câte 5.000 de euro salariu lunar, aceleași rezultate vor fi! Pentru că dascălii care se implică sunt rari, și la fel de puțini sunt cei care par să înțeleagă că fără carte ne ducem de râpă! Majoritatea se vaită că nu câștigă suficient. În mediul privat, dacă nu ești mulțumit cu salariu sau cu condițiile de muncă schimbi macazul, te apuci de altceva! La stat, niciodată nimeni, nu-ți atrage atenția că ești nepreformant. Iar în educație, performanța se măsoară prin capacitatea tinerilor de a face față vieții, de a se adapta la transformările rapide prin care trece societate… Haideți, lăsați ipocrizia și apucați-vă de treabă! Puneți mâna pe carte, stimați dascăli și încercați să ne luminați copiii! Încercați să-i învățați că e mai bine să își ”piardă” timpul pe la școală, în loc să stea prin parcuri și să scuipe semințe pe jos! Învățați-i să dea ”Bună ziua” (da, da, pare ciudat, dar și acest lucru trebuie reînvățat!), nu să înjure și să creadă că doar banii contează. E adevărat că fără bani nu poți face nimic. Dar nici fără carte nu ajungi mai mult decât căpșunar în Spania sau infirmier la o familie de macaronari. Puneți mâna pe carte, stimați dascăli, că avem nevoie de Dumneavoastră!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here