Acasă Economie Promisiuni mari pentru primari

Promisiuni mari pentru primari

DISTRIBUIȚI

La 12 martie 2017, s-a reunit, la București, Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România, în ședință premergătoare Adunării Generale care a avut loc o zi mai târziu.

Primarii de municipii au analizat temele din cadrul ședintei Adunării Generale și punctele de vedere susținute în fața Guvernului și a membrilor Parlamentului pe subiectele de actualitate pentru administrațiile publice locale: Codul Administrativ, Statutul funcționarilor publici, Legea salarizării unitare, Legea finanțelor publice și taxa de 80 de lei pe tona de gunoi, intrată în vigoare la începutul anului.

Totodată, au fost analizate rezultatele întâlnirilor AMR – ANAP, desfășurate între șefii de compartimente de achiziții din primării și președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Scopul: găsirea de soluții pentru problemele ce apar în procesul de achiziții publice pe noua legislație.

 Călin Popescu-Tăriceanu: Sunt proiecte locale blocate de ”instituții de forță” – Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat, luni, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, că la începutul anului a avut loc o încercare de ”lovitură de stat de catifea”, pe care CCR a sancţionat-o prin ”două decizii istorice”. Mai mult, el a precizat că sunt proiecte pe plan local care sunt blocate din cauza instituţiilor de forţă şi a făcut un apel către edili, cerându-le să spună dacă simt presiuni de orice fel în desfăşurarea activităţii.

”Românii au ales fără echivoc o majoritate PSD-ALDE. Cu toate acestea, la începutul anului 2017 am avut o încercare de lovitură de stat de catifea, pe care, din fericire, CCR a sancţionat-o prin două decizii pe care le-aş caracteriza ca istorice. Din păcate, de mai mult de trei luni avem o instabilitate politică fără precedent, prin raportarea la alegerile din decembrie şi la rezultatul clar al acestora. Ne confruntăm cu o ofensivă aproape zilnică din partea unor instituţii de forţă împotriva instituţiilor rezultate din votul democratic al românilor. Mă îngrijorează că această ofensivă permanentă pune sub semnul întrebării echilibrul puterilor în stat”, a declarat Popescu-Tăriceanu.

El a precizat că sunt proiecte pe plan local care sunt blocate din cauza ”instituţiilor de forţă”. ”Obiectivul nostru comun este dezvoltarea României, în ciuda frânei puse de instituţiile de forţă. Ştiu că se tot vorbeşte în ultima perioadă despre aproape un fel de prigoană pornită împotriva primarilor, că sunt situaţii în care primarii nu au avut curajul să semneze documente de frică să nu ajungă pe mâna procurorilor”. ”Dacă vă simţiţi hăituiţi, dacă nu vă puteţi face treaba aşa cum trebuie, dacă se fac presiuni asupra dumneavoastră, atunci ieşiţi şi spuneţi public aceste lucruri”.

 

Liviu Dragnea: Primarii nu vor mai răspunde pentru investițiile pe care le fac în comunitate

 

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a precizat, cu același prilej, că de prea multe ori instituțiile de control vin să întrebe primarul ”de ce a făcut drumul ăla și nu celălalt drum”.

Dragnea a spus că motivarea CCR privind decizia în cazul anchetei Ordonanței 13/2017 ”statuează o delimitare clară între oportunitate și legalitate” și a atenționat că ”nu e vorba numai de miniștri aici, e vorba și de primari și aleși locali”. ”Primarul trebuie să răspundă doar în ce privește legalitatea, nu trebuie să fie controlat în ceea ce privește oportunitatea. Primarul este controlat prin vot”.

Dragnea le-a promis primarilor că legile vor fi modificare astfel încât aceştia să nu mai fie traşi la răspundere pentru investiţiile pe care le fac în comunitate. Nu în ultimul rând, acesta a mai subliniat că ”orice atac la primari este un atac la comunităţile pe care le reprezintă”. ”Cât timp în Constituţie spune că poporul exercită suveranitatea prin structurile constituţionale, prin alegeri libere, corecte şi primarii sunt parte a suveranităţiii poporulului, orice atac la primari este atac pe comunităţile pe care le reprezintă”.

Despre salarizare, el a amintit că există un amendament de majorare cu 30% a veniturilor primarilor, depus la Comisia de specialitate, de PSD, ulterior şi de PNL, dar nu e suficient. ”Un principiu la care ţin mult e că şeful unei instituţii, primarul nu poate avea un salariu mai mic decât oricine altcineva din primărie, e un nonsens. În legea salarizării unitare, Ministerul Muncii va avea grijă ca administraţia locală să fie tratată în anexă separată. Sunt cazuri în care primarul e pe locul 50 în grila de salarizare”.

Despre taxele și impozitele locale, Liviu Dragnea a spus: ”Am văzut săptămâna trecută o solicitare de la un primar referitoare la cote defalcate din impozit pe venit. În campanie am spus: toate cotele defalcate vor rămâne la nivel local, e prins în programul de guvernare. Impozitul pe venit realizat de cetăţeni trebuie să rămână la nivel local în totalitate”.

 

Premierul Grindeanu: ”Vom iniția dezbateri regionale pe tema proiectelor de dezvoltare”

 

Guvernul va iniția o serie de întâlniri regionale cu primarii municipiilor, în care vor fi dezbătute soluțiile pentru proiectele de dezvoltare în plan local, precum și pentru cele naționale, a anunțat premierul Sorin Grindeanu la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

“Marile proiecte de dezvoltare trebuie discutate la nivel regional. Dumneavoastră, primarii, sunteți foarte importanți pentru comunitățile pe care le reprezentați pentru că sunteți oamenii care luați contact zi de zi cu cetățenii și rezolvați sute de probleme. /…/Marea provocare este ca, dincolo de culoarea politică, să ne canalizăm energiile în jurul marilor proiecte comune”, a afirmat prim-ministrul.

Un astfel de proiect are în vedere poziția și rolul României în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, țara noastră susținând necesitatea relansării proiectului european pe baza ideii de unitate în jurul valorilor și principiilor fundamentale ale UE. În acest sens, premierul Grindeanu a argumentat că România are nevoie în continuare de fonduri europene de coeziune pentru reducerea decalajelor de dezvoltare față de alte state membre.

Totodată, șeful Executivului a subliniat contribuția dezbaterilor regionale la  definitivarea unor proiecte legislative, precum legea salarizării unitare pentru angajații din sistemul public, precum și pentru găsirea unor soluții unitare de abordare a anumitor aspecte administrative.

În ceea ce privește legea salarizării unitare, premierul a subliniat că va fi construită o bază corectă de abordare, iar prin consultări cu administrația locală pot fi găsite soluții adecvate, astfel încât salarizarea în sectorul administrației publice să fie în concordanță cu responsabilitățile funcției.

“Am încredere că împreună cu dumneavoastră vom reuși să punem în practică toate aceste mari proiecte: fie că vorbim despre schimbări de substanță ale legislației, fie că vorbim de mari proiecte regionale, pe care să le punem în practică. Vă rog să apelați în mod direct la mine și la colegii din Cabinet. Provin din administrația publică, știu problemele cu care vă confruntați, iar ușa cabinetului meu este mereu deschisă”, a conchis șeful Executivului.

 

Gabriela Firea: ”Ne bucurăm că suntem sănătoşi şi liberi!”

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că noua urare între edili este ”Ne bucurăm că suntem sănătoşi şi liberi!”, fapt ce nu reprezintă ”o normă de normalitate”, dat fiind că primarii trebuie să dea socoteală numai celor care i-au votat.

”Mă alătur celor care cu adevărat rezistă în România şi rezistă într-un domeniu extrem de dificil, complex şi riscant. (…) Cei mai mulţi dintre dumneavoastră, surprinzător, deşi veneaţi din zone diferite ale ţării, spuneaţi aceleaşi lucruri, aceleaşi aspecte: «Ne bucurăm că suntem sănătoşi şi liberi!». Aceasta a devenit urarea între primari, ceea ce nu este o normă de normalitate. Normal este ca aleşii să dea socoteală politic în faţa celor care i-au ales”, a declarat Firea, citată de news.ro.

Aceasta a mai susținut că românii vor primari profesioniști și onești, ”mai departe fiind alte aspecte care nu mai ţin de democraţie”.  – foto: Digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here