Acasă Info Local PREFECTURA ILFOV, PE LISTA NEAGRĂ A TRANSPARENȚEI ÎN ADMINISTRAȚIE

PREFECTURA ILFOV, PE LISTA NEAGRĂ A TRANSPARENȚEI ÎN ADMINISTRAȚIE

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Viitorul Ilfovean

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Prefectura Ilfov se află pe lista neagră a Guvernului referitoare la instituțiile care afișează din oficiu informaţii publice prevăzute de Legea nr. 544/2001. Afişarea, din oficiu, a informațiilor prevăzute de Legea privind accesul la informaţiile de interes public reprezintă o obligație a autorităților privind transparența administrației și se referă la o serie de documente la care cetățenii trebuie să aibă acces neîngrădit și nefiltrat de reprezentanții autorităților administrative.

Este vorba despre afișarea actelor normative de funcționare și organizare, structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe, numele și prenumele persoanelor din conducere și ale funcționarului public responsabil cu difuzarea informațiilor publice, datele de contact ale instituției, sursele financiare, bugetul, bilanțul contabil, programele și strategiile proprii, lista cu documente de interes public, lista cu categoriile de documente produse/gestionate conform legii, modalitățile de contestare ale deciziilor autorității publice, raportul periodic Legea 544, raportul periodic Legea 52/2003, achizițiile publice și venituri salariale. Dintre acestea, Instituția Prefectului Județului Ilfov pune la dispoziția cetățenilor doar șapte documente.

Potrivit unei situații întocmită la 31 decembrie 2015 de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), Ilfovul este ”depășit” la lipsa de transparență de prefecturile județelor Vâlcea (cu 14 indicatori nepublicați) și Giurgiu și Iași (cu câte 12 indicatori nepublicați).

Documentele pe care prefecturile se ”sfiesc” să le publice într-o proporție covârșitoare (90%) vizează achizițiile publice, desi lista achizițiilor publice este un document cerut în legislația specifică. De asemenea, jumătate din prefecture nu publică bugetul sau bilanțul. De remarcat că unele prefecturi au introdus pe site-ul lor o secțiune dedicată  ”Dezbaterii publice” (Prefectura Maramureș) sau au lansat ghiduri legate de relația cetățean – autorități publice, realizate în proiecte cu finanțarea nerambursabilă (Prefectura Bacău).

Ilfovul este menționat la capitolul bune practice cu includerea portalului e-prefectura.ro. – C.D.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here