Acasă Anchete Ponta, sub control judiciar 

Ponta, sub control judiciar 

DISTRIBUIȚI

pontaActualizare

Victor Ponta a negat faptul că ar fi  primit 220.000 de euro în noul dosar penal în care a fost pus sub control judiciar. „Nu m-a acuzat nimeni ca am primit 220.000 ( sau orice alta suma de bani)! Decizia procurorilor a fost urmatoarea <<să nu fac declaratii in mass media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati>> Această măsură o voi contesta mâine in fata judecatorilor de la ICCJ! Dupa decizia ICCJ voi putea să imi expun punctul de vedere si sa imi demonstrez nevinovatia!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier Victor Ponta a fost citat la DNA Ploieşti, într-un nou dosar penal. Acesta este suspectat de fapte de corupţie, anunţă Realitatea Tv, după ce ar fi primit folosea necuvenite pentru a sprijini un politician să candideze la alegerile din 2012. Totodată, şi Sebastian Ghiţă a fost chemat la DNA. Pe de altă parte, Ghiţă a susţinut că în dosar ar fi implicat şi fostul premier britanic, Tony Blair, cel care a venit în România de câteva ori, pentru întâlniri cu Victor Ponta.

Fostul premier a ajuns în faţa anchetatorilor, care îi vor aduce la cunoştinţă noi acuzaţii. Ponta este suspectat că, pentru a-l pune pe Sebastian Ghiţă pe listele electorale la alegerile parlamentare, a primit de la apropiatul său 200 de mii de euro. Banii ar fi fost folosiţi pentru a-l aduce în România pe fostul premier britanic, Tony Blair. În acelaşi dosar a fost citat la DNA şi Sebastian Ghiţă.

Ponta a mai fost audiat la DNA Ploiești în luna aprilie a acestui an, când a fost citat ca martor în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pentru șantaj, dare de mită și folosirea de informații nedestinate publicității alături de șefi din poliție și parchete. La audieri a fost chemat şi Sebastian Ghiţă.  Este al doilea dosar în care Victor Ponta este acuzat de corupţie.

Ghiţă a făcut scurte declaraţii la sediul DNA: ”Nu vreau sa  va spun cum ma simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Din ce estimez eu.. da, am fost citat, eu azi sunt chemat si la Inalta Curte. Din ce am inteles eu e vorba de intalnirea dintre Tony Blair şi Victor Ponta, din 2011,  se vehiculează numele lui Blair”, a declarat Ghiţă.

Legătura lui Blair cu Ponta

The Telegraph relatase în decembrie 2013 că Blair l-ar fi prezentat pe Victor Ponta președintelui SUA, Barack Obama. Ulterior, un purtător de cuvânt al fostului prim-ministru britanic a declarat că dacă echipa lui Blair a lucrat vreodată în România, acest lucru nu ar implica vreun cost pentru guvernul român sau vreun profit personal pentru Tony Blair. Victor Ponta are o relație strânsă de colaborare cu fostul șef al echipei lui Blair din 10 Downing Street, Jonathan Powell, unul din cei mai apropiați colaboratori actuali ai fostului premier britanic.

”Cu Powell ma vad cam o data la doua luni. Cred ca e cel mai destept om din acest domeniu pe care l-am intalnit vreodata”, declara Ponta pentru HotNews.ro în martie 2014. Până acum Victor Ponta nu a descris relația contractuală avută cu fostul premier britanic și cu fostul și actualul colaborator apropiat al acestuia, Jonathan Powell.

Oficial: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 6 septembrie 2016, față de următorul inculpat:

Ponta Victor Viorel, la data faptelor președinte al unui partid, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,  complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.

Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse.

În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte. Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova.

Confirmarea listei cu propunerile candidaturile pentru ocuparea funcției de deputat sau senator, înaintate de organizațiile județene sau de sector ale partidului, intra în atribuțiile lui Ponta Victor Viorel, în calitate de președinte, conform statutului formațiunii politice. De altfel, în urma alegerilor, omul de afaceri a și dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României. De altfel, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale. În acest context, în condițiile în care legea partidelor politice și legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcții de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competență profesională si probitate.
Practic orice plată făcută în aceste condiții constituie un folos necuvenit atâta timp cât accederea pe listele de candidați într-un colegiu care să asigure obținerea mandatului este condiționată de efectuarea acesteia.

Rovana Plumb zice că Ponta e om serios

”Nu există în PSD să se dea bani” – Vicepreședintele PSD, Rovana Plumb, susține că nu crede în aceste acuzații, pentru că în PSD listele pentru alegeri se fac în interesul cetățenilor, nu pentru banii pe care i-ar putea da diferiți politicieni pentru a se afla pe listă. ”Victor Ponta este un om serios, un om extraordinar, un coleg extraordinar. Nu există în PSD așa ceva, nu există în PSD să se dea bani. În PSD toate deciziile se iau în interesul cetățenilor”, a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb susține că nu a auzit de astfel de tentative de mituire a liderilor partidului în anul 2012, la formarea listelor USL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here