Acasă Politic Poliția Locală, pe cale să încalece Poliția Națională

Poliția Locală, pe cale să încalece Poliția Națională

DISTRIBUIȚI

Imaginea instituțiilor publice a suferit în ultimii ani un recul. Atacul începuse, în anumite zone, cu mulți ani înainte, chiar de la celebrul serial ”Garcea”, apoi cu ”Trăzniți în NATO”, cu ”Aițilop, să trăiți!” și tot așa…

Treptat, rolul și forța primilor reprezentanți ai statului la care apelează cetățenii a fost strivită, sistematic, picătură cu picătură. Au continuat apoi ”celebre” anchete televizate, bazate pe opiniile cui vrei și cui nu vrei, în majoritatea cazurilor persoane fără specializare în domeniile în care dau sfaturi, pentru ca lucrurile să culmineze, în vara acestui an, cu ”cazul Caracal”, în care singurul lucru cert este că nu știm nimic, neglijându-se ori trecând la ”și altele” opiniile adevăraților specialiști.

Toate acestea s-au suprapus cu transformarea, peste noapte, a Gardienilor Publici în Poliție Locală, fără însă ca gardienii publici, care în multe cazuri nu trecuseră nici examenul de Bacalaureat, să aibă minima instruire specifică unei reale activități polițienești. Din acest motiv majoritatea angajaților actualei Poliții Locale par a fi mai degrabă simpli paznici, ca angajații unei SRL cu profil de activitate ”pază” și nici nu îndrăznesc să ia măsuri, pentru că, în sinea lor, știu și se simt inferiori celor pe care ar trebui să-i sancționeze.

Din acest motiv, în foarte multe cazuri, Poliția Locală acționează mai mult ca o gardă pretoriană a primarilor. Drept dovadă, primarul din Darabani (județul Botoșani) a desființat Poliția Locală, iar cei șase angajați ai serviciului respectiv au devenit agenți de pază, păstrându-și atribuțiile anterioare.

 

Școlarizare pe repede-nainte

 

Și pentru că toate acestea nu erau de ajuns, Ministerul de Interne, chiar instituția care gestionează activitatea Poliției Naționale, a lansat în dezbatere publică un proiect care vizează formarea profesională a 515 polițiști locali. Dincolo de cheltuielile (estimate la 2.000 de euro/lună pentru fiecare polițist local) care vor fi suportate de primării, sindicatele din Poliția Română lansează în spațiul public informația că, după pregătirea celor 500 de polițiști, urmează trecerea serviciilor de Ordine Publică și Circulație Rutieră în subordinea administrației locale, adică a primarilor. Ceea ce, din punctul lor de vedere este o catastrofă, un atac la siguranța națională, pentru că primarii nu au cunoștințele specifice domeniului și, după cum nu de puține ori s-a văzut, sunt apropiați grupurilor de interese politice și economice, ceea ce nu se suprapune, neapărat, cu interesul cetățeanului.

Presupunând că polițiștii locali instruiți în structurile MAI se vor transforma în cele trei luni în polițiști în adevăratul sens al cuvântului, se va schimb și mentalitatea celor care încă nu au trecut prin acest curs de formare?

 

Cu bătaie lungă

 

Un alt aspect al problemei este legat de eliminarea pensiilor speciale pentru polițiști, așa cum prevede un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului.

În prezent, prin Legea 223/2015, ”au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii…”.

Dacă noua formă propusă de parlamentari va fi adoptată, articolul 16 al legii va arăta în felul următor: ”Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii…”, ceea ce înseamnă că polițiștii și funcționarii publici cu statut special vor fi eliminați din rândul beneficiarilor de pensii militare.

Dacă informațiile lansate de sindicate sunt adevărate, atunci, prin trecerea polițiștilor de la Ordine Publică și Cirulație Rutieră în subordinea administrațiilor locale, această categorie de angajați oricum nu ar mai beneficia de prevederile Legii 223/2015, ci s-ar pensiona, ca orice alt angajat.

Așadar, din acest motiv reprezentanții sindicatelor i-au îndemnat pe polițiști să se pensioneze cât mai repede, până nu se modifică actuala legislație.

O decizie definitivă privind tăierea pensiilor speciale va fi luată de guvern în luna februarie a anului viitor.

Se discută despre anularea pensiilor speciale aflate deja în plată

Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, zice că există două variante propuse pentru tăierea pensiilor speciale, una mai rea decât alta, și că ambele proiecte sunt în dezbatere. ”Am avut o discuție luni, 9 decembrie, cu cei de la PNL și de la USR, iar aceștia mi-au spus că o să ne scoată pe toți din lege și că vor avea pensii speciale doar militarii care au fost în teatrele de operațiuni. Erau foarte hotărâți pe povestea asta. Mulți dintre polițiști mă întrebau ce să facă și atunci le-am spus să se pensioneze, pentru că proiectul de lege era făcut pentru viitor, nu se aplica retroactiv, iar cei care apucau să iasă la pensie rămâneau cu drepturile în plată. Dacă va rămâne așa până la urmă, polițiștii vor avea pensii mai mici cu 30%, adică vor primi doar 2.500 de lei, în loc de 3.500 de lei. Am făcut presiuni și am reușit să obțin doar o amânare a deciziei până în februarie 2020. Acum fiecare polițist va face ceea ce crede de cuviință. Pentru că pericolul de a rămâne fără pensii speciale există încă. Mai mult de atât, în discuție este și o lege care ar anula și pensiile speciale ale polițiștilor aflate deja în plată, ceea ce va fi o grea lovitură. Problema este deschisă, pentru că nu are încă o soluție”, a precizat Coarnă. – VLAD CRISTEA, Foto: Polițiștii au umor

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentColinde de … Cernica
Articolul următor”Șoc analfabetic”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here