Acasă Info Local Petrache atenționează: România nu se poate dezvolta fără români!

Petrache atenționează: România nu se poate dezvolta fără români!

DISTRIBUIȚI

Viteza de realizare a investițiilor este încetinită de lipsa forței de muncă. Suntem în fiecare zi pe teren, pentru a supraveghea modul în care se execută lucrările la drumurile județene și la celelalte investiții pe care le avem. Și constatăm că se lucrează din ce în ce mai încet. Avem continuu discuții cu toți managerii și responsabilii de proiecte, astfel încât să ne încadrăm în graficele contractuale. Sunt și exemple negative. De aproape 2 ani ne chinuim să reabilităm curtea Spitalului Județean Ilfov. Însă, cu toate eforturile depuse, cu toată înțelegerea de care am putut da dovadă, am fost nevoiți să reziliem contractul din cauza incapacității firmei care obținuse această lucrare. Asta înseamnă proces, timp pierdut, dar, mai grav, înseamnă că nu putem finaliza lucrarea în termenul pe care ni l-am propus.

Echipa mea, susține Marian Petrache, președintele CJ Ilfov, într-o postare pe Facebook, urmărește îndeaproape respectarea graficelor de lucrări, în general, iar eu mi-am făcut program să mă întâlnesc cu toți managerii firmelor cu care avem contracte, pentru a mă asigura că acestea se derulează corespunzător. Din păcate, toți îmi spun același lucru. Se confruntă cu o profundă criză a forței de muncă. M-am interesat de situația din alte zone ale țării, acolo unde autoritățile locale derulează investiții. Și am aflat că se întâmplă la fel. Doar la nivel guvernamental e liniște, nu există această îngrijorare, din cauză că ei nu mai fac investiții deloc. Am auzit, în schimb, politicieni din arcul guvernamental care spun că e cazul să mărim cota României și să aducem mai multă forță de muncă din alte țări din afara Uniunii Europene. Dacă asta e soluția propusă de actualii guvernanți, le atrag atenția că inconștiența lor este maximă.

”Lipsa politicilor economice integrate, din ultimii 29 de ani, a dus la scăderea calității vieții și la plecarea din țară a milioane de profesioniști. Lăsăm să ne scape printre degete oameni super-calificați și calificați și importăm forță de muncă necalificată, care ne costă mai mult decât dacă i-am plăti pe ai noștri. M-am mai exprimat în legătură cu drumul cu sens unic. Dacă România are nevoie astăzi de o politică publică, un plan special de măsuri, acela ar trebui să se refere la stoparea migrației forței de muncă calificate. România nu se poate dezvolta fără români!

Trebuie să fie un efort comun, atât al clasei politice, dar și din partea societății civile și, în mod special, din partea mediului de afaceri.

Propun câteva idei. Cum nivelul veniturilor salariale și calitatea serviciilor reprezintă principala cauză a plecării masive din țară, înseamnă că guvernanții, dar și mediul de afaceri trebuie să creeze condițiile pentru creșterea nivelului de trai. Pentru a putea majora salariile trebuie, în același timp, măsuri de reducere a cheltuielilor administrative ale statului, măsuri fiscale coerente, dar și creșterea calității actului managerial. Trebuie redus numărul de ministere și de agenții – aparatul birocratic, în general – prin diminuarea numărului de salariați. Nu vorbesc aici de medici, de profesori, unde este criză majoră de personal. Dar, putem funcționa doar cu 15-16 ministere, fără nepoți și verișoare, care să taie frunză la câini. Cu alte cuvinte, este nevoie de o reformă profundă în aparatul administrativ al statului, care să conducă la eficientizarea lui, la reducerea birocrației și a cheltuielilor.

În același timp, mai mult ca oricând, se impune reforma în administrația publică locală. State puternic dezvoltate au făcut asta înaintea noastră. Cel mai bun exemplu pentru noi, că se poate, este Polonia. Trebuie să avem mai puține comune și mai puține județe. Iar asta trebuie să o facem fără orgolii, având în minte un singur cuvânt: eficiență!

Astăzi, la fiecare leu plătit către un salariat, mai dăm 80 de bani pentru impozite. Iar acei 80 de bani îi plătește firma către bugetul statului. Prin reformele mai sus menționate, putem să luăm o bună parte din cei 80 de bani care merg la stat să i-o dăm salariatului, să-i creștem veniturile, firma rămânând cu aceleași cheltuieli de funcționare.

Sunt câteva idei și sunt convins că, dacă ne așezăm la masă, putem găsi soluții mai bune pentru noi toți. Dar, pentru asta, România are nevoie de elită politică și de profesioniști în funcțiile de conducere”, atenționează Petrache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here