Acasă Info Local Peste 1.700 de angajați ai MAI în luptă cu ploile abundente, viscolul...

Peste 1.700 de angajați ai MAI în luptă cu ploile abundente, viscolul și zăpada 

DISTRIBUIȚI

In Ilfov nu au fost înregistrate efecte semnificative ca urmare a manifestării fenomenelor meteo periculoase

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, căpitan Cătălin Chirca, a susținut vineri, 21 aprilie a.c., o declarație de presă având ca temă misiunile derulate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă înregistrate pe timpul fenomenelor meteorologice din ultima perioadă.

”În ultimele 48 de ore, peste 1.700 angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu drumari și reprezentanți ai autorităților locale, au acționat în sprijinul populației din cele 22 judeţe afectate de fenomenele meteo periculoase caracterizate de ploi abundente, viscol și zăpezi.

Încă de marți dimineața, înainte de intrarea în vigoare a avertizărilor meteo, comanda Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus primele măsuri în plan operativ care au vizat asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul unor evenimente de amploare și pregătirea mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

Totodată, în urma analizării situației meteorologice și operative, în cursul zilei de joi a fost dislocată o șenilată din cadrul ISU Prahova pentru a interveni în zona de competență a județului Buzău.

De asemenea, la nivel național, au fost transmise prognozele, avertizările, înștiințările și informările privind producerea fenomenelor hidrometeorologice periculoase către autoritățile locale vizate, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun, iar la sediile primăriilor din județele aflate sub avertizare cod portocaliu a fost instituit serviciu de permanență.

Pentru gestionarea consecințelor fenomenelor meteo periculoase, au fost activate grupele operative din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență, acțiunile de intervenție fiind coordonate în sistem integrat din centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, în care activează reprezentanți ai tuturor structurilor MAI, respectiv ai instituțiilor cu atribuții în furnizarea răspunsului în situații de urgență.

Inspectoratele pentru situații de urgență au utilizat în acţiunile de intervenție mijloace cu capacitate de trecere mărită, autospeciale pentru transport personal și victime multiple, inclusiv autospeciale pentru stingerea incendiilor.

În cele două zile, au fost înregistrate efecte negative în 22 județe, unde a fost afectată infrastructura de transport rutier, feroviar și naval, alimentarea cu energie electrică și punctual autovehicule surprinse de viscol, respectiv au fost semnalate inundații determinate de căderile masive de precipitații.

Pompierii militari au acționat pentru deblocarea autoturismelor, îndepărtarea arborilor căzuți pe căile de circulație publică și acordarea asistenței medicale persoanelor aflate în dificultate, din zone greu accesibile.

Fenomenele meteorologice periculoase au generat întreruperi temporare în alimentarea cu energie electrică, fiind afectate un număr de 173 de localități, totalizând 90.000 de consumatori individuali, iar pentru repunerea sub tensiune a rețelelor de alimentare s-a acționat cu 57 de echipe în 18 județe (AB, AG, BC, BV, DJ, GJ, HD, IS, MS, MH, OT, PH, SJ, SB, TR, VS, VL și VN).

Intervenții semnificative s-au înregistrat în județul Galați, în cursul zilei de ieri și în această noapte, pompierii intervenind în peste 50 situații de urgență, unde au fost semnalate mașini blocate în trafic, cazuri medicale la care nu se putea ajunge, arbori căzuți pe autoturisme sau care blocau carosabilul etc.

Au fost executate trei misiuni de salvare cu șenilata și autospeciala pentru transport victime multiple în localitățile Cuca, Rediu și Plevna, fiind salvate 15 persoane dintre care 4 copii și o gravidă. Alte 8 persoane, care au avut nevoie de îngrijiri medicale, au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sf. Apostol Andrei din municipiul Galați.

Pentru a asigura un răspuns prompt și eficient la orice solicitare, șenilată din cadrul ISU Galați a rămas peste noapte la primăria din localitatea Cuca. Tot la sediul primăriei, au fost cazate peste noapte și 50 de persoane care nu au mai putut înainta cu autoturismele. În această dimineața, doar 12 persoane mai erau găzduite în această locație.

De asemenea, un autocar din Republica Moldova cu 8 adulți și 16 copii care a derapat în afara părții carosabile a fost cazat temporar la căminul de bătrâni din localitatea Oancea.

Pe timpul nopții echipajele de pompieri gălățeni, împreună cu cei din administrația publică locală, au acționat la peste 100 de solicitări pentru înlăturarea arborilor și crengilor căzute peste autoturisme și pe carosabil.

Din cauza precipitațiilor din ultima perioadă, în județul Prahova, localitatea Gornetu Cricov se manifestă un risc asociat constând în reactivarea unei alunecări de teren, pe o suprafață de 350m/45m, care a afectat o anexă și pune în pericol 6 proprietăți. 5 persoane au fost evacuate și cazate temporar la Căminul Cultural.

În localitățile Bisoca și Lopătari, din zona montană a județului Buzău, un echipaj cu o șenilată, dislocat în sprijin de la ISU Prahova, a acționat pentru transportul preventiv al persoanelor dializate către unitățile sanitare specializate din județ.

Situații de urgență s-au înregistrat și în județul Vrancea, unde salvatorii au intervenit pentru deblocarea a trei autoturisme surprinse pe drumul către localitatea Găloiești. De asemenea, cinci trenuri care se aflau pe ruta Pufești-Adjud au rămas blocate, din cauza unui fir de înaltă tensiune care s-a rupt, însă în această dimineața, în jurul orei 05.00, circulația feroviară a fost reluată.

De asemenea, reprezentanții administratorului de drum intervin în aceste momente în comuna Străoane, pentru deblocarea a 10 autoturisme și o ambulanță surprinse de viscol pe DN 2L.

În această dimineață, s-a intervenit în județul Neamț, în localitatea Valea Ursului, pentru deblocarea unui autobuz cu 20 de călători. Misiunea forțelor de intervenție s-a încheiat fără a fi probleme deosebite.

De asemenea, în județul Suceava s-a acționat de urgență, pe DJ 177 A între localitățile Broșteni și Frasin pentru deblocarea unui autobuz cu 15 de călători, intervenție finalizată la acest moment fără a fi înregistrate situații deosebite.

Echipajele de intervenție din cadrul detașamentului de pompieri Bacău, intervin cu o autofreză pentru deblocarea a 7 autovehicule surprinse de vremea rea în zona localității Izvorul Berheciului, pe DJ 156 A  și DN 2C. Tot în această zonă, se acționează pentru deblocarea unui autobuz cu 50 persoane. Nu sunt semnalate probleme deosebite ale ocupanților din mașini.

Și în județul Iași se circulă în condiții de iarnă. În cursul acestei dimineți, salvatorii au preluat o gravidă cu autospeciala pentru transport victime multiple din localitatea Voinești, iar o asistentă din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean a ajutat la nașterea unui copil sănătos. Atât mama, cât și micuțul au ajuns în siguranță la spital. O altă gravidă va fi preluată de salvatori din localitatea Grajduri, în vederea transportării la spital.

De asemenea, salvatorii ieșeni s-au deplasat cu autospeciala pentru transport personal și victime multiple și o șenilată în comuna Dagâța, pentru preluarea unei femei însărcinate care acuză contracții. Misiunea este în curs de derulare.

La nivelul Capitalei și județului Ilfov nu au fost înregistrate efecte semnificative ca urmare a manifestării fenomenelor meteo periculoase.

Vă informez că, potrivit INFOTRAFIC, la ora 09.00, din cauza vremii nefavorabile, la nivel național sunt închise circulației rutiere 8 Drumuri Naționale, 9 Drumuri Județene și 1 Drum Comunal, după cum urmează: Drumuri Naționale: DN26 Vânători – Blăgeşti, în judeţele Galaţi şi Vaslui; DN24D, în judeţul Galaţi, între intersecţia cu DN26 (zona Folteşti) şi limita cu judeţul Vaslui; DN24A Murgeni – Fălciu, în judeţul Vaslui; DN24B Albiţa – Huşi, judeţul Vaslui; DN2F Vlădia – Ivăneşti, în judeţul Vaslui; DN15D Piatra Neamţ – Roman, judetul Neamţ; DN11A Podu Turcului  – Bârlad, în judeţul Vaslui. Probleme pe acest drum sunt şi pe raza judeţului Vrancea; DN 1 H, tronsonul Alesd – Sinteu (judetul Bihor).

Drumuri Județene: DJ 251B între localităţile Certeşti şi Blânzi; DJ 240A între localităţile Certeşti şi Cârlomăneşti, DJ 251 între localităţile Matca şi Valea Mărului; DJ 252 între localităţile Nicoreşti şi Buciumeni, DJ 251A între localităţile Corod şi Certeşti; DJ 252A între localităţile Poiana şi Buciumeni. DJ 244 D între localităţile Huşi şi Buneşti; DJ 244B între localităţile Şişcani şi Creţeşti; DJ 244C între localităţile Huşi şi Pădureni.

Drumuri Comunale: DC 134, ce face legătura dintre Sinaia şi Cota 1400.

Restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa maxima autorizată mai mare de 7,5t sunt aplicate pe un tronson de Drum National, în județul Iași, respectiv pe DN28A, tronsonul Târgu Frumos – Pașcani.

Referitor la traficul aerian și feroviar, în acest moment, nu sunt restricții la nivelul aeroporturilor, iar în județul Brașov, localitatea Timișul de Jos, din cauza căderii unor arbori pe tronsonul Predeal – Brașov se circula doar cu locomotive diesel.

În ceea ce privește transportul maritim și fluvial, la această oră, sunt închise porturile Constanța Nord, Constanța Sud-Agigea, Mangalia și Midia;

În această dimineață, la nivel național în 408 localități din 17 județe (CJ, AB, BT, BR, BV, BZ, CV, GL, HR, MS, PH, VN, BC, IS, NT, SV, VS), echipaje specializate intervin pentru remedierea situației privind alimentarea cu energie electrică.

De asemenea, administratorii drumurilor acționează pe drumurile din țară cu 287 utilaje fiind utilizate 2.261 tone de material antiderapant (sare și nisip) și 3,3 tonă de clorură de calciu.

Concomitent cu misiunile pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice, în perioada de referinţă, la nivel naţional, pompierii au fost solicitaţi să intervină la 2.209 situaţii de urgenţă, dintre care 113 incendii, 1755 intervenții SMURD şi 341 pentru protecție a comunităților. De asemenea, în această perioadă, 1.734 persoane au fost asistate medical de către pompierii şi medicii SMURD care încadrează echipajele de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă.

RECOMANDĂRI

În continuare, având în vedere temperaturile scăzute specifice perioadei de iarnă, recomandăm cetăţenilor să manifeste prudenţă în utilizarea mijloacelor de încălzire care le asigură confortul termic, să evite suprasolicitarea instalaţiilor electrice sau improvizaţiile şi să exploateze corespunzător buteliile.

Totodată, înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor și adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).

Pompierii militari, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, rămân la datorie, 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi vor asigura răspunsul eficient în situaţii de urgenţă, la fiecare solicitare a cetăţenilor”. – Foto: evz.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here