Acasă Anchete Omul lui Oprea, la Rezervele de Stat

Omul lui Oprea, la Rezervele de Stat

DISTRIBUIȚI

Dan-Cornel Baranga, fost prefect de Ilfov în Guvernul Boc, a fost numit de premierul Victor Ponta şef al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat. Anterior, Baranga ocupa funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.  Apropierea dintre Dan Baranga şi vicepremierul Gabriel Oprea este de notorietate, cei doi aproape că lucrează în tandem, dacă luăm în calcul parcursul administrative al celor doi, începând cu administraţia Năstase, via Prefectura Capitalei.

Până acum, conducerea Administraţiei Rezervelor de Stat a fost asigurată de generalul Cătălin-Ştefăniţă Zisu, eliberat din funcţie tot printr-o decizie semnată de premier. Zisu fusese numit la Rezervele Naţionale în august anul, după ce anterior îndeplinise mai multe funcţii în MapN – şef al Comandamentului Logistic Întrunit din MapN şi consilier coordonator în grupul consilierilor ministrului Apărării.

Zisu s-a remarcat pe parcursul carierei sale prin arderea etapelor necesare promovării, obţinerea de titluri universitare şi ştiinţifice în condiţii dubioase, implicarea în afaceri cu miros de corupţie de tipul schimbului de terenuri între MApN şi Gigi Becali.

Actualul şef al Rezervelor de Stat s-a remarcat, şi el, printr-un scandal apărut în jurul unor retrocedări cu acte false din Ilfov. UNPR a forţat în 2010 numirea Baranga la Prefectura Ilfov, iscând astfel şi un scandal cu organizaţia PDL care a ameninţat cu demisia în bloc.

Retrocedările semnate de acesta la Prefectura Ilfov a determinat reacţia ONG-urilor după ce Baranga a aprobat retrocedarea a 14 hectare din pădurea Boldu Creţuleasca în baza unui act fals, în legătură cu care fusese avertizat şi de ONG-uri, dar şi de Primăria Voluntari, care a depus o plângere penală şi a cerut anularea punerii în posesie.

Pentru cine nu-şi aminteşte, în 2007, două octogenare, Galani Georgeta şi Leonte Aurora, au dobândit în instanţă dreptul de proprietate pentru 14 hectare de pădure pe suprafaţa comunei Ştefăneştii de Jos(Ilfov), fără a putea să probeze însă amplasamentul. Instanţa le-a recunoscut doar dreptul de proprietate, urmând ca autorităţile să le pună în posesia unui teren forestier corespunzător. Fostul director al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), Cornel Șerb, consătean cu cele două doamne, a decis însă să ridice miza retrocedării la cel puţin 30 de milioane de euro astăzi (140 milioane de euro în 2007), mutând terenul din Ştefăneştii de Jos în Voluntari, gard în gard cu una dintre cele mai scumpe zone rezidenţiale. Pentru asta Șerb a falsificat un act al Primăriei Voluntari, iar Prefectura condusă de Baranga a făcut în cea mai mare grabă punerea în posesie a doamnelor Galani şi Leonte fără să respecte procedura legală. Prefectul Baranga a decis totodată să ignore adresele Primăriei Voluntari legate de adevăratul amplasament şi de falsul în acte. După acest scandal, probabil pentru eficienţă, Baranga a fost mutat adjunct la Restituirea Proprietăţilor.

De Rezervele Naţionale se leagă şi începutul activităţii politice a lui Gabriel Oprea, care în 2000, a fost numit de Adrian Năstase preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat. De acolo nu a mai fost decât un pas către ascensiunea politică, via MapN.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. ANRSPS este parte componentă a Departamentului ordine şi siguranţă publică. În exercitarea funcţiilor ANRSPS are atribuţii în domeniul rezervelor de stat, domeniul problemelor speciale precum şi alte atribuţii prevăzute în legea de organizare şi funcţionare (Hotărârea de Guvern 1380/2009).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here