Acasă Editorial Noile tehnologii și omul simplu

Noile tehnologii și omul simplu

DISTRIBUIȚI
Technology in the hands

Printre problemele abordate de noi, sistematic, sunt și cele legate de capacitatea omului simplu de a se adapta/ralia la complicata și tulburătoarea (prin viteză) evoluție umană.

Așadar și acest articol se va afla în perimetrul complicat al capacității omului simplu de a ține pasul cu evoluțiile ultrarapide ale progresului ethnic, susținute de ”IT-iști”, cei care figurează pe locul întâi în topul celor mai bine plătiți oameni ai planetei. Normal, ei creează noutățile din absolut toate domeniile care ne bombardează azi, de la fluxul informatic atotdominator în toate componentele vieții noastre de oameni moderni, la noutățile aproape cotidiene din domeniul tehnic, la cele medicale (mai ales din industria medicamentelor). Ca să ne referim doar la câteva dintre cele ale omului simplu, fără a mai vorbi, de exemplu, de domeniile militare sau cosmice.

Dar se scapă din vedere care este capacitatea unui simplu utilizator pentru a se folosi, cu eficiență, de produsele ”IT-iștilor”. Desigur că se bazează pe capacitatea creierului uman de a înmagazina o cantitate uriașă de informații. Dar se scapă din vedere câțiva factori importanți în acest sens:  în primul rând vârsta, apoi educația, antrenamentul, dispoziția personală de a accepta noul, tradiții (mai ales), interferențe colaterale cum ar fi viața de familie sau sănătatea, preocupări profesionale sau pasiuni personale, ba chiar și reticențe religioase.

Așadar, au apărut televizoare super-performante la un preț accesibil. Dar intervine programarea, legătura cu serviciul de întreținere al rețelei de cablu la care este conectat. Deci, informații, telefoane, așteptarea sosirii celui repartizat etc., greu de realizat oportun de modestul pensionar, chiar dacă se află la doi pași de capitala țării. Ca să nu mai vorbim de alte județe care nu sunt limitrofe Bucureștilor.

Își cumpară un om cu venituri modeste o mobilă. Aceasta este în componente detașabile, în cutii ambalate și prezentate, ușor de transportat. Travaliul începe acasă. Trebuie să citească instrucțiunile de montare, să aibă sculele necesare. Nu știe să facă aceste operațiuni și trebuie să apeleze la un specialist sau, simplu spus, meseriaș. Meseriașul profită de această ”mană cerească” și cere un preț ”pe măsură” care de multe ori anulează avantajele achiziționării produsului la un preț rezonabil. Doar menționăm, fără a intra în detalii accesul celor în vârstă la ultramodernele telefoane mobile și la unele consecințe negative ale acestora în varii domenii.

Există două noțiuni în economia mondială: dezvoltare pe verticală și dezvoltare pe orizontală. Ba chiar și noțiuni complementare de dezvoltare intensivă sau extensivă. Atunci când apare un produs nou acesta se impune pe verticală. După aceea, pentru a cuceri piața și a-și dovedi eficiența, trebuie să treacă la dezvoltarea pe orizontală. Produsele excelente datorate progresului tehnic, fără limite, trebuie să ajungă în cel mai izolat colț de lume, de țară, de județ, de comună. Adică acolo unde sunt oameni, dacă nu modești material, măcar cu probleme în receptarea noului…

Prin urmare, ascensiunea formidabilă a creațiilor ”IT-iștilor” trebuie să țină cont și de posibilitățile umane ale masei celor pentru care creează noutăți și să caute soluții de simplificare a accesului la rezultatele muncii lor. Acum, de cele mai multe ori, se opresc doar la tinerii care își petrec timpul numai pe produsele lor, ignorând sportul, mișcarea, relațiile interumane și învățatul.

Prin urmare, creăm produse care îi îndepărtează pe copiii noștri ”de carte”, iar pentru cei în vârstă creăm probleme în folosirea produselor acelorași ”IT-iști”. Credem că omenirea trebuie să se oprească din acest marș triumfal al tehnologiei și să se întrebe: dar oamenii simpli unde sunt în acest vârtej? Unde îi plasăm? – VASILE BOLBOJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here