Acasă Anchete MAIDANEZUL DE GLINA SE VINDE CU 600 DE EURO

MAIDANEZUL DE GLINA SE VINDE CU 600 DE EURO

DISTRIBUIȚI

material 2Agenţia Federală belgiană pentru Securitate Alimentară (AFSCA) a dat publicității un comunicat în care se spune că are cunoștință despre transportul unor câini fără stăpân din România spre Belgia, la Glabbeek, în provincia Brabantul Flamand. Făcând referire la informațiile din presă privind maidanezii din România și la lipsa unor notificări din partea autorităților române privind un astfel de transport, instituția belgiană consideră justificate temerile legate de starea de sănătate a acestor animale. AFSCA reamintește că în România, rabia este încă o mare problemă a stării de sănătate a animalelor, atât la câinii comnitari, cât și în cazul animalelor sălbatice. În România, în 2013, s-au raportat mai mult de 400 de cazuri (oficiale) de rabie. AFSCA atrage atenția asupra pericolului pentru oameni și animale, semnalând că și animalele infectate înainte de vaccinare pot reprezenta un risc pentru om și animale pentru încă șase luni. Câinii, pisicile și dihorii domestici, importați, sunt supuși unor condiții de sănătate care reglementează importul și, în special, trebuie să fi fost vaccinață în conformitate cu normele. Cele mai multe cazuri de rabie la câini în țările vecine se referă la animale importate ilegal din țările în care rabia este prezentă și în statele în care obligativitatea vaccinării nu este reglementată prin lege (inclusiv Maroc ). AFSCA menționează că aceste cazuri reprezintă un pericol important pentru oameni și animale întrucât rabia, netratată, este întotdeauna fatală la om și animale. În 48 de ore de la infectare, adică înainte de debutul simptomelor, trebuie început tratamentul.

Autoritatea Sanitar Veterinară Națională a anunțat că nu are informații legate de exportul ilegal de câini vagabonzi din Belgia. Pe de altă parte, Pro TV a difuzat un material despre comerțul ilegal cu câini fără stăpân. Pornind de la un articol difuzat de presa belgiană sub titlul „Alertă privind câinii vagabonzi provenind din România!”, jurnaliștii români au făcut propria anchetă pe acest subiect. Este a treia oară când direcțiile de siguranță veterinară belgiene descoperă, la granița lor, camionete ticsite cu câini nevaccinați, prost hrăniți, murdari și fără documente trimiși de ONG-urile din România.  Coordonatorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor din București, Răzvan Băncescu, susține că străinii folosesc maidanezii trimiși de ONG-urile din țara noastră și la vivisecții, adică la intervenții chirurgicale făcute pe animale vii în scopuri științifice. O echipă a Știrilor Pro TV a vizitat un adăpost care, susțin oficialii români, vinde câini maidanezi cu cel puțin 200 de euro exemplarul.

La Glina se află unul dintre adăposturile ilegale, despre care coordonatorul ASPA București susține că ar fi sursa dovedită a unor transporturi fără acte spre Belgia. Două ONG-uri au dezvoltat o afacere de 6 milioane de euro pe an, din solicitarile venite din aceasta țară. Nu doar pentru animale de companie, ci și pentru exemplare destinate experimentelor știintifico-medicale făcute pe animale vii.

Băncescu mai susține că maidanezii sunt disecați pentru studierea atentă a aparatelor și sistemelor organismului. Pe cât pare de macabru, există o cerere și o piață neagră, iar unii așa-ziși iubitori de câini din România ar fi devenit furnizori recunoscuți, atenționează acesta.”Se ocupă în principal cu acest trafic de câini. Primesc bani pentru fiecare câine transportat acolo. Între 200 și 600 de euro. Unii ajung, într-adevar, la persoane care au grijă de ei și îi iubesc, alții în adăposturi temporare, studii clinice și vivisecție”. Adopțiile internaționale pot fi făcute doar în baza unei liste de documente obligatorii. Cel mai adesea, vorbim de aprobări ale Direcției sanitar-veterinare care impun pașaport, carnet de sănătate și dovezi de vaccinare pentru rabie și jigodie. În cazul transporturilor semnalate de belgieni, actele respective lipseau.

La Glina a fost găsit doar un voluntar, nici urmă de vreunreprezentant al ONG-ului care se ocupă de câini. De fapt, în condiții similare – fără hrană și fără apă suficientă pentru un drum care durează două zile – erau ținuți și câinii din camionetele interceptate de autoritățile sanitar-veterinare belgiene. Toate exemplarele – câteva zeci – au fost puse imediat în carantină. Reprezentanții ONG-urilor susțin, însă, că acuzațiile sunt nefondate.

2 COMENTARII

  1. Doresc sa aflu mai multe lucruri desprea acest afapost. Am notat un telefon, la care nu raspunde nimeni. Am la acest adapost 3 catei luati de la hingheri de o fatuca, i-am vazut im prima faza, dupa care nu-i mai vad in nici poza din adapost, am vb cu fata sa ma duca la adapost si ma tot lalaie…este adevarat am avut un deces in familie, dar dupa Sf Pasti vreau sa vin si eu sa-i vad, si sa va ajut cu ce pot!!! Astept raspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here