Acasă Politic Mai mult de jumătate dintre procurorii DIICOT ar putea ieşi în acest...

Mai mult de jumătate dintre procurorii DIICOT ar putea ieşi în acest an la pensie

DISTRIBUIȚI

Legea de modificare a statutului magistraţilor a fost declarată constituţională de CCR şi merge la promulgarea de către preşedinte. Vestea că legea ar putea să intre în vigoare în curând a provocat un val de bucurie în instanţe şi parchete, informează surse din sistemul judiciar, citate de G4Media.ro. Modificarea introdusă este deosebit de atractivă. Pe legea nouă, un magistrat poate să iasă la pensie la 20 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani.

Pe legea în vigoare, magistratul poate să iasă la pensie la 25 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani. Pe legea nouă, pensia specială se calculează la 80 la sută din salariul brut, plus sporurile din ultima lună de activitate. Pe legea în vigoare, pe 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, fără sporuri. Or la începutul anului, ca urmare a revoluţiei fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.

De exemplu, au explicat sursele noastre, un procuror DIICOT – cu un salariu net de 15.000 de lei – are un salariu brut de peste 20.000 de lei şi ar putea ieşi cu o pensie de 18.000 de lei, fără să mai punem la socoteală şi eventualele sporuri din ultima lună. Potrivit surselor noastre, din cei 255 de procurori ai DIICOT, mai bine de jumătate, în jur de 130 au acum peste 20 de ani vechime sau vor împlini în acest an. Prin urmare, mai mult de jumătate dintre procurorii DIICOT ar putea ieşi în acest an la pensie dacă intră în vigoare modificările la statutul magistraţilor.

“De ce să munceşti pentru bani mai puţini decât pensia?”, s-a întrebat retoric un magistrat. “Plus stres, presiuni, linşaj mediatic”, a adăugat el. Un altul a explicat că alte motive de nemulţumire ale magistraţilor sunt legate de Secţia specială de anchetare a lor şi răspunderea materială, aşa că, în faţa unei oferte de nerefuzat, mulţi vor alege să plece la pensie.

Cele mai afectate de pensionările masive vor fi marile Parchete şi Instanţa Supremă, unde magistraţii ajung după ani de experienţă în profesie. Potrivit unui articol Hotnews de la începutul anului, cam 750 de procurori dintre cei 2.600 ar putea părăsi sistemul ca urmare a modificărilor legislative.

Hemoragia masivă de personal va fi dublată de faptul ca noile legi ale Justiţiei măresc durata studiilor la Institutul magistraturii de la 2 la 4 ani. Aşa că în timp ce o generaţie iese masiv la pensie, alţi tineri magistraţi vor

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here