Acasă Educatie Măgurele: A început reabilitarea vechii clădiri a Grădiniței nr. 2, construită la începutul...

Măgurele: A început reabilitarea vechii clădiri a Grădiniței nr. 2, construită la începutul secolului trecut

DISTRIBUIȚI

A început reabilitarea vechii clădiri a Grădiniței nr. 2 din Măgurele, preconizată a se finaliza, cel târziu, la sfârșitul lunii septembrie.

Situată între Primăria Măgurele și Biserica cu hramul “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Grădiniţa cu program normal (orele 8.00 – 12.00) numărul 2 funcționează într-o clădire cu istorie, şi anume fosta Şcoală Generală nr.137, o şcoală tip ”Spiru Haret”, construită în anul 1905. Deși extrem de vechi, imobilul nu are o valoare deosebită și din punct de vedere arhitectural, deoarece la acesta au fost executate lucrări până prin 1960, când a fost consolidată și structura de rezistență. Cu o suprafață construită de 223,7 metri pătrați, grădinița are două săli de clasă și diverse dependințe, utilizate ca vestiare, grupuri sanitare ori spații de depozitare.

Dacă ritmul lucrărilor va fi respectat, cei mici se vor întoarce la cursuri într-o clădire complet igienizată și, mai ales, sigură.

În paralel, au loc reabilitarea și modernizarea fostei clădiri a Căminului Cultural (corpul C2 al ansamblului din strada Călugăreni, nr. 8), unde va fi amenajată și o sală (cu aproximativ 130 de locuri) pentru organizarea de evenimente, dotată cu echipament audio, videoproiector și o instalație modernă de iluminat. Totul pentru ca locuitorii orașului să se poată bucura de serbări și evenimente culturale ori să poată participa, în condiții civilizate, la conferințe de interes local și regional.

Tot anterior anului 1960 a fost finalizată și construcția clădirii fostului Cămin Cultural, care face parte din același ansamblu de imobile care a aparținut fostei Școli Generale nr. 137. Cu o capacitate de numai 80 de locuri, sala de spectacole este, în acest moment, una de tip hală: la un capăt este amplasată scena (care are caracterul de absidă centrală, mai îngustă decât nava sălii, cu “buzunar” lateral – culisele, pe o parte). La capătul opus scenei, sala de intrare are în interior o platformă (supantă) care adăpostește cabina de proiecție și spațiile – anexe.

Pe latura dreaptă a sălii, pe toată lungimea ei, au fost adăugate anexe cu funcțiunea de grupuri sanitare. Podul clădirii este nefuncțional și poate fi vizitat doar printr-un chepeng, amplasat în spațiile-anexe ale sălii de intrare.

Concluziile specialiștilor: ambele clădiri au nevoie de refacerea urgentă a acoperișului deteriorat, prin care se infiltrează apa, și a fațadelor, aflate într-o stare mediocră de conservare. În plus, trotuarele de protecție din jurul sălii sunt, în unele locuri, compromise.

Cât privește interiorul, în timp ce acela al grădiniței era unul destul de îngrijit, iar ferestrele cu geam termopan au fost recent montate, cel al sălii de spectacole se află într-o stare jalnică, fiind nevoie de repararea plafoanelor, a pardoselii și a pereților, distruși de infiltrațiile.

Clădirile vor fi modernizate cu totul, iar lucrările au început cu reparații capitale la acoperiș. Astfel, potrivit proiectului, se vor înlocui elementele degradate din structura șarpantei, cu elemente structurale din lemn, care va fi tratat, însă, ignifug și antiseptic. Se vor realiza toate straturile componente ale noului acoperiș, astfel încât, nu vor mai exista infiltrații: un strat de folie hidroizolantă va fi așezat peste astereala din lemn, vor urma șipci transversale și orizontale, apoi se vor utiliza panouri din țiglă metalică sau tablă ondulată.

Vor fi montate opritoare de zăpadă metalice; pazia din lemn cu ornamente va fi înlocuită cu un model reprodus, similar; vor fi înlocuite complet jgheaburile și burlanele; se vor înlocui elemente ale planșeului din lemn de peste parter/etaj cu elemente noi, tot din lemn; se va monta un strat termoizolant din vată minerală, cu o grosime de 20 de centimetri, peste planșeul din lemn. În privința fațadelor, se refac deja tencuielile exterioare. Vor fi refăcute și brâiele, și profilele de cornișă, vor fi înlocuite toate ferestrele vechi cu geamuri termopan și vor fi realizate trotuare din beton pentru protejarea soclului și a fundațiilor.

Interiorul grădiniței va fi igienizat, se va reface plafonul fals din gipscarton pe zonele afectate de infiltrațiile de apă și va fi reparată tâmplăria degradată.

Intervenții mai complexe necesită, însă, interiorul sălii de festivități, unde pardoselile existente (din ciment, lemn sau gresie), aflate într-o stare avansată de degradare, vor fi înlocuite cu unele noi. Se vor face reparații la plafoane și pereți, plafonul fals din gipscarton va fi refăcut pe zonele afectate de inundația cauzată de infiltrarea apei prin acoperiș, vor fi reparate ușile interioare din lemn. Evident, imobilul va fi igienizat, interiorul urmând să fie vopsit, la final, cu lavabilă.

Potrivit experților nu sunt necesare și lucrări de consolidare a construcțiilor, deoarece, din punct de vedere al rezistenței la un eventual seism, structura acestora este similară construcțiilor noi.

Prin lucrările derulate acum se va obține, în schimb, o eficientizare a consumului la utilități, iar, în cazul grădiniței, și o îmbunătățire a calității spațiilor folosite de copii și de cadrele didactice. – CĂLIN MATEI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here