Acasă Editorial Lobby-ști pentru școală, n-avem?

Lobby-ști pentru școală, n-avem?

DISTRIBUIȚI

        Cătălin DRAGOMIR

Oricum o dai, românul e nemulțumit. Gata, mult-așteptata ”relaxare”, oficial, s-a produs. Liber la terase, liber la plajă, liber la călătorii…. Despre școală, mai puțin… Acolo, mai cu prudență, să nu ne stresăm prea mult…

Spun oficial pentru că, oricum, majoritatea românilor s-au relaxat imediat după încetarea stării de urgență. Iar dacă suntem atenți, în starea de alertă regulile par să fi devenit opționale. ”Distanțarea socială”, mai mult pe hârtie, masca de protecție, mai mult sub nas, termoscanarea, pe sărite… În piețe te calci pe picioare, în marile magazine la fel. Unul strănută, altul tușește spre tine, nici vorbă să deschizi gura că gestul te deranjează, că ești catalogat drept anormal… Oare?

Unii protestează pentru că le sunt încălcate drepturile. Dar tehnic, același principiu e aplicat la controlul vamal, la radar, la testarea alcoolemiei. Dar atunci când firmele pharma sau cine știe cine întinde un cort undeva și anunță ”testări gratuite”, cum e? Atunci stau românii la coadă să-și dea singuri datele personale. Unii stau cu buletinul gata pregătit, să nu piardă ”gratuitatea”, deși nu știu cine sunt cei care îi ”testează”, ce pregătire au și cui folosește! Dacă autoritățile anunțau că ”se ia gratis” temperatura, să te ții coadă… Dacă nu credeți, ascultați cu atenție anunțurile primarului general al Capitalei, când anunță ”gratuitățile” municipalității…Cum se anunță ceva ”gratis”, cum e coadă …

Oameni buni, nimic nu e gratis! Totul se plătește ori cuiva folosește…

Tot de la 1 iunie putem merge la spectacole prin parcuri, limitat e adevărat, acolo unde sunt spații amenajate, putem vizita muzee, putem călători între localități fără document justificativ, putem merge să înotăm în bazine acoperite. Astea ar fi, în general, marile măsuri de relaxare, într-o primă etapă.

Chiar au așteptat aceste măsuri românii? Bătălia mare pare să fi fost pentru deschiderea cârciumilor. Câți au așteptat cu sufletul la gură să meargă la un muzeu sau la un spectacol de teatru în aer liber? Câți aveau asemenea preocupări înainte? Despre mersul la dentist, liber de la jumătatea lunii mai, ce să mai zic. De câte ori calcă un român pe la dentist în decursul unui an? Uitați-vă peste statisticile consumului de pastă de dinți și săpun…

Măsurile de relaxare vin, firesc, la pachet cu obligațiile pentru patroni. Mulți anunță investițiile în igienizarea spațiilor drept un mare efort financiar. Nu domnilor, nu este așa, această obligație, să fiți atenți la condițiile pe care le oferiți clienților, le aveați și înainte. Dar nimeni nu v-a întrebat despre asta, iar clienții…. Igienizarea nu ar trebui privită drept un effort sau o favoare. Este o responsabilitate a Dvs. și dreptul clientului, pentru care plătește – 15 lei clătita pe litoral, 10 lei halba de bere în Centrul Vechi, 100 de euro pe noapte pentru o cameră de hotel de 12 metri pătrați și dotări de proastă calitate și tot așa …. Iar dacă sumele acestea ar fi și fiscalizate…. Cum sună?!

Mai e o categorie care ne anunță că îi e dor de noi. Ce a organizatorilor de evenimente. Ei încă nu lucrează pentru că primăriile nu le-au mai putut da ”comenzi”. Ei și-au ”protejat” angajații trimițîndu-i în șomaj tehnic, să-i plătească statul. Sutele de mii de euro încasate nu le permit asemenea cheltuieli…

Poate că această criză sanitară ne mai aduce cu picioarele pe pământ. Poate se rearanjează lucrurile în firescul lor. Normal înseamnă să te speli pe mâini și pe dinți, să nu strănuți în nasul celuilalt, să nu îl atingi fără permisiunea lui, să te cazezi într-un hotel curat, să plătești un preț decent pentru servicii de calitate, să nu te înghesui ca oaia la un spectacol ”gratis” de la primărie.

Și revin la o idee: Pentru școală nu a fost nimeni interesat să facă lobby? Pentru cârciumi, am văzut! Foto: Europa FM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here