Acasă Info Local Lista lui Cioloș, gata făcută?

Lista lui Cioloș, gata făcută?

DISTRIBUIȚI

Porti Deschise Guvern

Dacian Cioloș, prim-ministrul desemnat, ne asigură pe toți că va face tot ce îi stă în putință pentru a se ridica la înălțimea încrederii acordate. ”Sunt conștient că trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească. E o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezență publică a guvernului în așa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituții ale statului”, a declarat Cioloș, după ce i-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru încrederea acordată.

Totodată, a precizat că este necesar ca viitorul guvern ”să aibă urechea aplecată la cei care au idei pentru a identifica soluțiile pentru a merge mai departe, să aibă înțelepciunea și maturitatea să lucreze cu cei în măsură să ia deciziile care să permită progresul”.

”Sunt conștient că un an de zile e o perioadă lungă, dar scurtă. Lungă pentru că nu o să ne putem limita doar la anumite acțiuni și decizii strict administrative. Scurtă, deoarece pentru a declanșa reformele așteptate de societate”, a explicat Cioloș.

În ceea ce privește viitorul executiv, acesta a spus că are intenția de a deschide guvernul spre societate, ”să ascultăm și să pregătim decizii împreună”.

În perioada imediat următoare, Dacian Cioloș se va ocupa de formarea echipei cu care să meargă în fața Parlamentului, vrea să își concentreze energia pentru a structura echipa din punct de vedere al persoanelor, cât și al conceptului de program de guvernare.

Imediat după nominalizare, au și început să apară zvonuri despre viitorul Cabinet. Dacă acestea se vor adeveri, înseamnă că Cioloș va fi tot sub aripa politicului. Lista A, prezentată pe RTV:

Bogdan Aurescu, MAE – PSD

Mihail Dumitru, Agricultură

Mihnea Motoc, MApN

Dan Dungaciu, MAI

Marius Nica, Fonduri Europene

Sorin Paveliu, Sănătate

Daniela Gheorghe, Finanțe

Tudor Constantinescu, Economie

Laura Ștefan, Justiție

Sorin Moisă, Transporturi – PSD

Sorin Câmpeanu, Educație – ALDE

Lista B:

Din noul Cabinet ar putea face parte: Călin Georgescu, președintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma din Viena, Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne, consilier prezidenţial, Sorin Cîmpeanu, premier interimar, Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, Sorin Mândruţescu, fost director Oracle, Laura Ştefan, Sorin Ioniţă, preşedinte Expert Forum

Dacian Cioloș s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969, scrie agerpres.ro. A absolvit Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1994), obținând apoi Diploma de Agronomie Aprofundată, specializarea ”Sisteme de producție și dezvoltare rurală”, în cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR (Rennes, Franța). A participat la cursurile de agricultură și comerț, organizate de Institutul Băncii Mondiale și de Universitatea Roma III (oct. 2005).  Între anii 1996 – 2006, a urmat studii de masterat și de doctorat la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franța).

A fost consultant pe probleme de analiză socio-economică pentru proiectul de dezvoltare agricolă și rurală în județul Argeș (1995). De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles – divizia de dezvoltare rurală – și responsabil cu pregătirea programului SAPARD (1997), director de program pentru proiectul de dezvoltare rurală în județul Argeș (1998 – 1999), coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă (1999-2001), task manager în cadrul Delegației Comisiei Europene în România (2002-2003).

A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 – mai 2007), reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

În perioada mai-octombrie 2007, Dacian Cioloș a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

A fost numit ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, la 11 octombrie 2007, deținând această funcție până la 22 decembrie 2008.

Nu face parte din niciun partid politic. A condus Comisia Prezidențială pentru elaborarea unei strategii în domeniul Agriculturii (2009 – 2010). Dacian Cioloș a fost desemnat comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare rurală, fiind învestit în funcție la 9 februarie 2010. În cadrul mandatului său, care s-a încheiat în 2014, el a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune. La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloș s-a numărat printre cei care au primit distincția „Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană”, acordată de către Casa Europei Eurolink, parte
integrantă a Federației Internaționale a Caselor Europei – FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Cioloș în funcția de consilier special pentru securitate alimentară, ce presupune o strânsă colaborare cu diferiți membri ai Comisiei Europene în ceea ce privește contribuția Uniunii Europene la soluționarea acestei provocări globale. – fot – Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here