Acasă Economie Isărescu, explicații în fața aleșilor

Isărescu, explicații în fața aleșilor

DISTRIBUIȚI

 Guvernatorul Mugur Isărescu a fost audiat, marţi, în comisiile reunite economică şi de buget-finanţe din Senat, alături de întreg Consiliul de Administraţie al BNR, pe teme legate de cursul valutar şi pe modul în care este calculat indicele ROBOR. Președintele Comisiei Economice a Senatului, Daniel Cătălin Zamfir, a lansat un atac la adresa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Senatorul ALDE l-a întrebat pe Isărescu dacă indicele ROBOR a fost manipulat de bănci, iar Isărescu a negat.

”Indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care el a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar Banca Naţională a României (BNR) nu se ”joacă cu politica monetară”, dobânzile crescând în pas cu inflaţia.  Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (…) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că BNR nu se ”joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piaţă au crescut în pas cu inflaţia. ”Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia. (…) Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a spus Isărescu.

Isărescu a subliniat că ”dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, în contextul în care inflaţia a crescut semnificativ în ultimul an.

Luni, Isărescu a anunţat că BNR a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipaţiile inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG-ul anunţată de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflaţie.

În ianuarie, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în decembrie 2018 la 3,27%, de la 3,43% în noiembrie, în condiţiile în care gazele naturale s-au scumpit cu 16,61% faţă de aceeaşi lună a anului 2017”.

El a promis să se mărginească la indicatori economici precum ROBOR, inflație. În deschiderea întâlnirii Isărescu a spus că se face o confuzie în societatea românească, anume că banca ar fi condusă doar de el și nu de un Consiliu de Administrație, cum se întâmplă de fapt. Discuțiile privesc încasarea de către guvernator a unei indemnizații de pensionare în 2015 acordată de banca centrală, din fondurile proprii. Indemnizația a fost acordată întrucât expirase mandatul guvernatorului la conducerea BNR și avea vârsta de pensionare. Zilele următoare mandatul lui a fost reînnoit, însă prima a fost păstrată.

Guvernatorul Mugur Isărescu a spus parlamentarilor din Comisia Economică a Senatului că România trebuie să îndeplinească trei condiții pentru a putea avea dobânzi mici.

Isărescu a răspuns unei întrebări formulate de senatorul PSD Serban Nicolae privind căile ce pot fi urmate pentru ca firmele din România și populația să beneficieze de dobânzi mici. Sunt trei lucruri care puteți să le faceți: inflație mică, deficite mici, de la 2,5% din PIB la 1% și reducerea deficitului extern. Dacă deficitul bugetar poate fi micșorat de către Parlament (”sunteți cu bugetul în față”, le-a spus Isărescu), micșorarea celui extern este de durată, căci privește exporturile – importurile, etc. ”Nu veți putea duce dobânda ROBOR în jos fără condițiile menționate”, a spus guvernatorul.

Isărescu a respins și acuzele privind ecartul mare existent între dobânzile la depozite și cele la credite existent în România față de alte țări. Potrivit lui Zamfir, dobânzile la depozite în România au o medie de 0,35%, inferioară celei europene, de 0,47%, în condițiile in care cea la credite ipotecare este 5,9%, iar cea la credite de consum este de 44,9%. Pe lângă faptul că a respins cifrele, cel puțin cele referitoare la creditele de consum, guvernatorul BNR  a afirmat că nu au sens comparații făcute cu țări din zona Euro, cum e Spania, și nici măcar cu țări precum Ungaria sau Polonia unde inflația și deficitele sunt mai mici. Foto: Romania TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here