Acasă Editorial ÎNTRE DISCERNĂMÂNT ȘI RAȚIUNE

ÎNTRE DISCERNĂMÂNT ȘI RAȚIUNE

DISTRIBUIȚI

UNPR preia o propunere a Stângii europene și consideră că tinerii ar trebuie să voteze de la vârsta de 16 ani. Cu o propunere asemănătoare venea cu ceva vreme în urmă și PDL, dar subiectul s-a stins imediat ce susținătorii ideii au migrat către PMP.

Pornind de la argumentul că dacă tinerii au voie să lucreze de la 16 ani de la aceeași vârstă se pot implica și în deciziile politice, cu toată opoziția Dreptei, progresiștii au pregătit o lege care ar putea trece lejer de Parlament și ar crește cu două procente numărul alegătorilor. În timp ce partidele de Dreapta, la nivel european, doresc menținerea unei autorități și a ierarhiilor, Stânga mizează pe caracterul revoluționar al tinerilor și pe dreptul lor la emancipare.

Atenție, însă! Potrivit psihologilor, discernământul nu se atinge la 16 ani, adolescenții confundându-se cu capacitatea de a alege rațional. Hanibal Dumitrașcu, de exemplu, atenționează că discernământul înseamnă mai mult decât simpla capacitate de a alege raţional. Înseamnă un sistem de valori, mai multă experienţă, înseamnă până la urmă viaţa care te maturizează, care nu poate să vină la 12 ani, după cum e foarte puţin probabil să vină la 16 ani pentru cei mai mulţi dintre tineri.

Este adevărat că există tineri implicaţi în viaţa societăţii, foarte interesaţi de politică şi de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dar cei mai mulţi dintre ei nu sunt interesaţi de politică şi de ce face comunitatea. Nu poţi să intri în jocul alegerilor fără a-ţi crea identitate. Din păcate, în România, majoritatea tinerilor nu au identitatea legată de comunitatea în care trăiesc, legată de responsabilizarea lor ca cetăţeni. Sistemul nostru educațional nu îi pregătește pe elevi pentru o asemenea importantă decizie, chiar dacă Gabriel Oprea susține că este corect ca acești tineri, de 16 și 17 ani, să aibă și dreptul de a vota. Liderul UNPR mizează însă pe faptul că tinerii reprezintă un target electoral foarte bun.

Ar trebui însă ca un asemenea subiect să fie dezbătut cu o mai mare aplecare și să nu fie transformat într-o inițiativă legislativă care să capete susținere doar pentru că există o conjuctură politică favorabilă.

mana_care_scrieCătălin DRAGOMIR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here