Acasă Economie ÎNCĂ DOUĂ PROIECTE EUROPENE PENTRU DEZVOLTAREA ORAȘULUI BRAGADIRU

ÎNCĂ DOUĂ PROIECTE EUROPENE PENTRU DEZVOLTAREA ORAȘULUI BRAGADIRU

DISTRIBUIȚI

Bragadiru 1La 19 noiembrie 2014, în sala de ședințe a Consiliului Local Bragadiru, a avut loc Conferința de lansare a proiectelor “Modernizarea infrastructurii rutiere, refacerea suprafeței carosabile și a trotuarelor aferente, în orașul Bragadiru, județul Ilfov”, cod SMIS 19643, și “Dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat public, cu rețea subterană, în orașul Bragadiru”, cod SMIS 19644, acestea făcând parte din “Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a orașului Bragadiru” care are ca scop rezolvarea simultană a unor probleme ale orașului.

Încă 45 de străzi modernizate

Primul proiect menționat are ca obiectiv general modernizarea a 13,81 kilometri (45 de străzi), care reprezintă o parte importantă a căilor de acces, având în vedere faptul că asigură legatura cu DN6, DJ100A și DJ401A. Modernizarea celor 13,81 kilometri de străzi va asigura o circulație fluentă și o stimulare a dezvoltării economice, urmare a creșterii accesibilității zonei și mobilității populației, bunurilor și serviciilor, acestea având un rol determinant în procesul de dezvoltare durabilă a orașului Bragadiru. Valoarea totală a proiectului este de 47.398.544,88 lei, din care contribuțía Uniunii Europene este de 28.132.727,51 lei, contribuția Guvernului României – 6.179.746,62 lei, iar cea a beneficiarului – 700.254,57 lei. Proiectul a început la 27 septembrie a.c. și va fi finalizat la 31 decembrie anul viitor.

Principalele obiective ale proiectului sunt fluidizarea traficului și îmbunătățirea condițiilor de transport, prin modernizarea străzilor din orașul administrat de primarul Vasile Cimpoeru și sporirea gradului de siguranță a circulației pietonilor și autovehiculelor prin amenajarea a peste 35.000 de metri pătrați și trasarea marcajelor longitudinale și transversale.

Obiectivele specifice ale proiectului respectă cele trei temeorizontale agreate la nivelul Uniunii Europene -legislația în domeniul protecției mediului, în domeniul eficienței energetice și egalității de șanse, precum și în domeniul achizițiilor publice. De fapt, aceste aspecte vor fi demonstrate pe parcursul acestei cereri de finanțare. Scopul final al acestui proiect îl reprezintă regenerarea imaginii orașului Bragadiru, care va deveni în acest fel mai atractiv, dar și contribuirea la crearea unei mărci locale.

 Noi locuri de muncă

Cel de-al doilea proiect lansat, care va duce și la crearea a 20 de locuri de muncă, are ca obiectiv, susținerea dezvoltării infrastructurii urbane și creșterea calității vieții, prin dezvoltarea uniformă a infrastructurii utilităților de iluminat public urban.

Proiectul contribuie la creșterea gradului de coeziune socială, atat la nivel local, cât și la nivel județean. Astfel, prin asigurarea unei acoperiri uniforme cu infrastructură de iluminat  public, cartierele  Clinceni, Bulgaru, Centru, Margarina și Eminescu vor fi integrate și ajutate să îndeplinească funcțiile urbane la parametri cât mai complecși.

Scopul final al acestui proiect constă în regenerarea imaginii orașului, care va deveni, astfel, mai atractiv, odată cu îmbunătățirea rețelelor de utilități, iluminatul public oferind perspective noi de dezvoltare a unor zone în prezent deteriorate și slab dezvoltate. Valoarea totală a acestui proiect este de 13.130.271,53 lei, din care 7.604.379,80 lei este contribuția Uniunii Europene, 1.670.408,25 lei contribuția Guvernului României și 189.281,39 lei contribuția eligibilă a orașului Bragadiru. Proiectul a început la 8 octombrie curent și va fi termionat la sfârșitul anului viitor.

 Scade poluarea vizuală

Așadar, în urma implementării proiectului siguranța locuitorilor orașului și vizibilitatea pe timp de noapte prin înlocuirea și completarea rețelei publice a Zonei de Acțiune Urbană cu 976 de stâlpi de suport vor fi mult îmbunătățite. De asemenea, poluarea vizuală va fi redusă întrucât 18,5 kilometri de rețea electrică vor fi trecuți în subteran. Nu în ultimul rând, se poate spune că amplasamentul proiectului, care are drept punct central zonele slab dezvoltate și cu o denistate mare a etniei rome, contribuie la înlăturarea disparităților în rândul locuitorilor orașului Bragadiru indiferent de etnie, statut social sau religie, așa cum de-altfel este firesc.

Includerea acestui proiect în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Zonei de Acțiune Bragadiru demonstrează abordarea sustenabilă a problemelor identificate la nivelul Zonei de Acțiune Urbană. Proiectul de față va fi realizat în spiritul interrelaționalizării dintre cele trei aspecte ale sustenabilității. Componentele sociale și economice vor fi reprezentate de creșterea activității unor zone nevalorificate ale orașului Bragadiru, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social, modernizarea infrastructurii de iluminat având un impact destul de important. Mediul înconjurător este adăugat în contextul proiectului, prin adoptarea rețelelor LES în locul celor aeriene, acestea din urmă având un impact vizual dezastruos asupra peisajelor urbane. Acest aspect este un rezultat indirect al modernizării rețelelor de iluminat public cu rețea subterană.

Întrucât orice zonă devine mai atractivă odată cu îmbunătățirea rețelelor de utilități, iluminatul public poate oferi perspective noi de dezvoltare a unor zone în prezent deteriorate și slab dezvoltate, declară managerul de proiect Ion Jarcalete.

Cele două proiecte sunt finanțate prin Programul Operational Regional, Axa 1- Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor-poli urbani de creștere. – C.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here