Acasă Info Local Ilfovul, cu Orizont 2030 sau fără niciun orizont

Ilfovul, cu Orizont 2030 sau fără niciun orizont

DISTRIBUIȚI

Am fost întrebat ce cred că rămâne în urma mea după cele două mandate, scrie președintele Consiliului Județean Ilfov Marian Petrache, pe pagina sa de Facebook.

”Și n-am spus grădinițele cu program prelungit, școlile sau zecile de kilometri de drumuri județene modernizate, m-am gândit în primul rând la documentele programatice pe care Ilfovul le are pentru prima dată în istoria lui – la viziunea pentru Ilfov documentată, scrisă, aprobată și bugetată – Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov – Orizont 2030, făcută în parteneriat cu Banca Mondială – unde, când și cum se vor face investițiile, Planul de Amenajare a Teritoriului, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Planul de Gestionare Integrată a Deșeurilor, Proiectul de Apă și Canalizare pentru 300 de mii de locuitori și bineînțeles cele două proiecte de dezvoltare majoră – Măgurele Science Park și Nodul Intermodal de la Moara Vlăsiei – Bucharest-Ilfov Multimodal HUB. Iar, cum fără oameni nu faci nimic, am deschis apetitul pentru antreprenoriat cu Ilfov Business HUB și învățământul dual.

Categoric, Ilfovul ar fi arătat altfel și ar fi avut o dezvoltare economică și mai mare dacă avea aceste documente măcar din 2005. Aceste documente strategice ne dau posibilitatea unei sistematizări și a creării unui ambient frumos și predictibil.

Vrem să facem poliția PUZ-urilor. Cum s-o facem, că acum avem niște pârghii minuscule? Doar acest document de dezvoltare pentru 2030 va trasa niște direcții în sensul că va da oportunități de dezvoltare primăriilor dar în niște limite de infrastructură și arhitectură.

Ilfovul are acum cel mai bun moment de dezvoltare. Dar măsurile trebuie luate repede, pentru că această fereastră de oportunitate nu stă deschisă mult.

Vă mai atrag atenția la ceva – acest areal București-Ilfov s-a dezvoltat haotic și pentru că nu a fost gândit în perspectivă ca o metropolă și s-a extins fără corelare instituțională și în salturi.

Bucureștiul are jumătate din suprafața altor orașe europene ca Viena, Berlin sau Varșovia, dar populație la fel. Și bucureștenii ce fac? Migrează spre Ilfov. Iar aici oamenii trebuie să găsească loc de muncă, infrastructură de utilități, școală, cabinet medical și un centru cultural și de divertisment.

Tot ce v-am scris am documentat și verificat cu experții Băncii Mondiale, cei pe care i-am văzut și astăzi și am discutat despre PATJ (Planul de Amenajare a Teritoriului Județean) și despre mobilitate.

Am mai fost întrebat ieri ce garanție am că programele pe care le-am pus eu în ordine se vor și respecta. Că e o meteahnă a societății noastre să nu se păstreze strategiile de la un an la altul. Ei… la asta n-am răspuns. Dar pot să vă spun sigur că fără ele Ilfovul și Bucureștiul se vor sufoca”, a precizat Petrache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here