Acasă Politic Foștii pedeliști se țin tare

Foștii pedeliști se țin tare

DISTRIBUIȚI

raluca-turcan1Liberalii continuă să dea semne că nu au învățat nimic din lecția alegerilor  parlamentare. Deși eșecul a demonstrat  că procesul de fuziune nu s-a finalizat, în loc de  unitate  și strângerea  rândurilor, cele două structuri existente în partid continuă să se uite și să supravegheze mult prea mult una pe  cealaltă, în perspectiva viitorului congres și luptei deschise pentru puțina putere pe care PNL o mai are. În timp ce congresul se prefigurează a avea  loc prin luna mai, războiul intern a ajuns la faza împărțirii funcțiilor în noul parlament.

În urma scorului obținut la alegeri, liberalii au obținut 99 de mandate  din care 30 de senator și restul de deputați. Dintre ele, 40 au revenit foștilor pedeliști, iar restul vechilor liberali. Cu toate acestea, foștii democrat-liberali au pretenții la o împărțire paritară a funcțiilor politice la nivelul celor două camere ale  Parlamentului, susțin surse din interiorul PNL.

Astfel, dacă șefia grupului PNL de la Senat  ar urma să revină vechilor liberali, tabăra fostului PDL cere șefia grupului parlamentar de la Cameră. Și nu pentru oricine, ci chiar pentru Adriana Săftoiu, susținută de o bună parte din oamenii lui Blaga, au explicat sursele citate. Vechii liberali nu vor să cedeze cu una cu două, mai ales că pretendenți din propriile  rânduri  sunt destui. Actualul șef de grup, Eugen  Nicolăescu, mai vrea un nou mandat, iar  Mihai Voicu, acum deputat de Diaspora, nu și-a diminuat propriile aspirații după înfrângerea în fața lui Ludovic Orban în vechea legislatură. Ambiții similare are și parlamentarul de Timiș, Ben Oni – Ardealean, după ce visele sale de a deveni ministru s-au dus pe apa sâmbetei în urma rezultatului scos de propriul partid. Noul secretar general interimar, Marian Petrache, are propriile sale calcule și-l împinge în față pe  liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican. Cu ideea cochetează și actualul lider interimar al partidului, Raluca Turcan, acum proaspăt deputat, dacă varianta Săftoiu nu va întruni sprijinul necesar, în  primul rând printre parlamentarii  fostului PDL, ne-au explicat sursele citate.

Nici la Senat, lucrurile nu sunt clare. Inițial, acest post ar fi trebuit să revină Alinei Gorghiu, dar  în noul context politic, liderul demisionar a declinat oferta. Conform surselor citate, este posibil ca  ei să-i revină un post de vicepreședinte în conducerea Senatului, funcție care va reveni PNL, în  conformitate cu noul algoritm.

Pentru șefia  grupului  la Senat este vehiculat ca favorit Răducu Filipescu, liderul PNL Călărași. Filiala sa a avut unul din cele mai bune rezultate pe țară, iar el este susținut de Marian Petrache, noul secretar general interimar al partidului, chiar dacă nu are deloc experiența parlamentară pentru a le folosi în negocierile politice inerente activității legislative cu liderii altor grupuri parlamentare. Intenții de candidatură au și Ion Popa, fostul lider de grup în legislatura 2012-2016, dar și Cătălin Predoiu, care are  nevoie de un start  cât mai bun în cursa pentru șefia PNL la viitorul congres. – www.stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here