Acasă Editorial ”EXEMPLUL” BRITANIC

”EXEMPLUL” BRITANIC

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

De câteva zile, circulă pe Facebook o știre din care aflăm că Marea Britanie renunță la ceasurile cu limbă pentru că tinerii englezi nu știu să le citească. Probabil că dacă i-am întreba și-ar verifica telefonul sau probabil chiar ceasul cu afișaj electronic pe care îl au la mână și ne-ar răspunde. Adică știu, dar se descurcă doar cu variatele moderne, electronice, care le afișează direct cifrele pe un ecran. Dar nu cu varianta tradițională, a ceasului clasic, care le pune puțin mintea la treabă, îi obligă să proceseze informația pe care o ”citesc” pe cadranul clasic.

Întrebați-vă cum reacționează copiii dvs. când are loc o pană de curent și nu mai au acces la calculator, la televizor sau când rămân fără baterie la telefonul prin care ajung la informație în câteva secunde. Devin nervoși, irascibili, nu își pot imagina că se poate și altfel.

În copilăria noastră am învățat de la bunici, de la părinți, de la învățători să ”citim” clasicul ceas cu limbă sau chiar să aproximăm ora după soare, după umbra unui băț înfipt în pământ. Le-am învățat în joacă, nici nu știam că învățăm ceva. Era ”un secret” pe care îl învățam în joacă, dar care ne-a dat un instrument pe care îl avem cu noi toată viața și de care ne putem folosi în orice situație. Am întrebat un tânăr, student, dacă știe să ”citească” ora cu bățul și m-a întrebat dacă există așa ceva și dacă ar trebui să știe. S-a mirat când i-am spus că se poate….

Concluzia este că nici tinerii noștri nu sunt foarte departe de tinerii englezi. Probabil că în scurt timp se va găsi cineva și la noi care să ne propună să renunțăm la ceasul cu limbă pentru că este inutil pentru tinerele generații.

Dar soluția nu este asta. Nu cred că varianta renunțării la ceasul clasic este bună. Nu este o soluție să rupi total copiii și tinerii de instrumentele empirice sau mai rudimentare cu care se pot descurca independent. Din dorința de a le ușura munca și a le scurta timpul în care trebuie să realizeze o sarcină poți să le creezi un handicap. Dacă, prin absurd, vor fi puși în situația de a se descurca fără instrumentele care le ușurează viața actuală, vor fi puși într-o situație critică, cel mai probabil vor abandona sarcina sau vor aștepta pe cineva mai experimentat să-i ajute sau chiar să facă treaba în locul lor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here