Acasă Economie DUPĂ ÎNTRISTARE, VINE BUCURIE

DUPĂ ÎNTRISTARE, VINE BUCURIE

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a dat ”undă verde” pentru fondurile structurale

Acordul de Parteneriat pentru 2014 – 2020 legat de fondurile europene structurale a fost validat de Comisia Europeană. Documentul prezintă modul în care vor fi utilizate fondurile structural și de investiții în viitoarea perioadă de programare. ”România are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 validat de cei patru comisari, decizia Comisiei Europene de adoptare a acestui document urmând a fi publicată în zilele următoare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, subliniind că această validare dovedeşte faptul că documentul trimis de România răspunde exigenţelor Comisiei.

”Ţara noastră a început în primăvara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, în cadrul dialogului informal. De atunci şi până recent am avut în continuu negocieri cu reprezentanţii Comisiei pentru a obţine o strategie cât mai bună de folosire a banilor europeni pentru români şi pentru România”, a spus ministrul. Acesta consideră că procesul de validare a Acordului de Parteneriat ar fi putut fi ”mult mai facil dacă unii dintre români, în special cei care fac parte din PDL şi PNL, dar şi alţii, nu ar fi luptat împotriva intereselor naţionale, împotriva românilor, exact aşa cum au făcut şi în perioada 2009 – 2011, perioada cea mai neagră din istoria absorbţiei fondurilor europene”.

Comisia Europeană a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept ”incoerent şi fără priorităţi clare”. ”Sunt detalii/repetiţii extensive pentru anumite necesităţi în timp ce altele rămân slab dezvoltate. Necesităţile identificate descriu o gamă foarte largă de probleme fără să fie mereu demonstrată o viziune strategică globală asupra provocărilor de dezvoltare. Această lipsă a unei abordări strategice este valabilă şi pentru unele politici sectoriale, pentru care nu există strategii eficiente şi avizate. Provocărilor de dezvoltare economică nu li se poate răspunde fără o strategie coerentă de competitivitate, cuprinzând suportul public pentru operatorii economici, dar şi prin politici de cercetare şi inovare şi investiţii în capitalul uman”, se arăta într-un comunicat în luna iunie.

Eugen Teodorovici speră că toţi cei au criticat în trecut acest document ”să conştientizeze interesul naţional al României şi în perioada următoare să lupte cot la cot cu actuala guvernare pentru ca ţara noastră să beneficieze cât mai repede de suma alocată pentru viitoarea perioadă de programare”.

Pe 7 iulie, Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea actualizată de Acord de Parteneriat 2014 -2020 Comisiei Europene, după ce documentul fusese transmis în mod formal pe 31 martie.

Experţii avertizau că lecţiile învăţate în perioada 2007 – 2013, în care România de asemenea a avut la dispoziţie fonduri comunitare pe care însă nu le-a putut atrage, ar trebui mai bine valorificate, cu accent pe capacitatea proprie de a îndeplini obiectivele, şi insistă asupra faptului că definiţia priorităţilor de finanţare este de multe ori prea vagă sau generică pentru a înţelege scopul efectiv al acţiunii, iar lista priorităţilor este prea largă într-o „încercare aparentă” de a se adresa tuturor necesităţilor sectoriale.

Executivul european a avut obiecţii şi în ceea ce priveşte a doua versiune a Acordului de Parteneriat. CE a trimis Guvernului român mai multe observaţii la Acordul de Parteneriat, atrăgând atenţia asupra lecţiilor neînvăţate, a alocărilor dezechilibrate şi neîndeplinirii unor condiţionalităţi ex-ante, precum nerespectarea legislaţiei UE în domeniul achiziţiilor publice. Comisia a atras atenţia că România a propus, în Acordul de Parteneriat, un număr mare de priorităţi de finanţare din fonduri europene, abordare care ”comportă riscul devierii de la o folosire a fondurilor orientată spre performanţă şi a reducerii eficienţei operaţiunilor în sectoarele, teritoriile şi grupurile sociale vizate”.

În perioada de programare 2014 – 2020, România beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de EURO, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here