Acasă Info Local DOAR DIN MOTIVE DE PETRACHE SĂ FI DEMISIONAT FIREA?

DOAR DIN MOTIVE DE PETRACHE SĂ FI DEMISIONAT FIREA?

DISTRIBUIȚI

La 10 ianuarie a.c., senatorul ilfovean Gabriela Vrânceanu Firea Pandele demisiona din PSD și din toate funcțiile deținute în partid, rămânând independent. În ultima jumătate de an, între senatorul Gabriela Firea și președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, s-a desfășurat un adevărat război, ajungându-se până la presiuni puse pe liderii USL – Victor Ponta și Crin Antonescu – chemați să arbitreze meciul dintre cei doi.

Scandalul a început în luna august 2013, când în prima zi de concediu a președintelui CJ, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a participat (împreună cu prefectul județului, Speranța Cliseru) la o ședință extraordinară a CJ în care, folosindu-se de voturile consilierilor PDL și PP-DD, a reușit instalarea în funcția de vicepreședinte al CJ a lui Sebastian Geantă (PSD) și a lui Gheorghe Roman (UNPR, anchetat de DNA pentru fapte de corupție din mandatul anterior).

Votul din respectiva ședință a atras demersurile PDL de ridicare a sprijinului politic pentru consilierii săi și înlocuirea lor din CJ Ilfov. Ulterior, toate deciziile CJ au fost blocate de majoritatea PSD-PDL-PPDD, iar certurile au culminat cu blocarea proiectului apă-canal, derulat și din fonduri europene.

La finalul anului, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele l-a acuzat pe Petrache că alocă banii județului în mod discreționar, apărând în mai multe emisiuni tv unde a continuat acuzațiile și punând sub semnul întrebării însăși existența USL, dacă cei doi lideri ai Uniunii nu vor interveni în apărarea sa.

Petrache a susținut permanent că afirmațiile senatorului sunt neadevărate, promițând presei documente care să-i confirme poziția. Cu puțin timp înainte de demisie, Firea l-a provocat pe Petrache, cerând să arate oficial alocările bugetare, și propunea  alegeri anticipate la CJ. Firea a așteptat din data de 6 ianuarie și semnarea unui pact de neagresiune, care prevedea, printre altele, repunerea în funcții, de îndată, a lui Geantă și Roman. Întrucât, între timp, Petrache a fost promovat pe linie de partid (coordonator al campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare), iar Crin Antonescu a avut o declarație net în favoarea lui Petrache, Firea a forțat anunțând că în Ilfov USL nu mai există.

 Foarte bine că ai demisionat, dar poate, totuşi, te răzgândeşti

 Nu în ultimul rând, potrivit unor surse din cadrul PSD, Victor Ponta, care poate iartă, dar nu uită situațiile incomode în care fosta jurnalistă Firea l-a pus atunci l-a avut ca invitat la Antene, i-a reproşat senatoarei că nu a făcut mare lucru pentru filiala Ilfov, ceea ce se pare că a rănit orgoliul acesteia. Totuși, după întâlnirea din 13 ianuarie cu Crin Antonescu, Victor Ponta a declarat că nu a aprobat demisia (ca și când demisiile, fie ele și de partid, trebuie aprobate) senatoarei.

La câteva ore de la anunțul demisiei, primarul de Voluntari, Florentin Pandele, soţul senatoarei, susţinea că se bucură, pentru că „Albinuţa” va avea mai mult timp pentru familie. Ulterior și organizația PSD Ilfov emitea un comunicat prin care o ruga pe Gabriela Firea Pandele să revină asupra demisiei.

La 14 ianuarie, Ponta spunea că Firea e un politician tânăr, dar bun.

             Şi, normal, s-a răzgândit

             Așa cum era de așteptat, Firea a anunțat că, de dragul PSD-ului, trece peste orice fel de orgoliu, că lasă supărările la o parte și a renunțat la demisie. În 14 ianuarie, echipele de negociatori PSD și PNL, în frunte cu Crin Antonescu și Victor Ponta, s-au întâlnit la Vila lac, pentru a tranșa situația de la Ilfov. Singurele declarații publice făcute pe acest subiect au fost ale premierului, care a anunțat, victorios, că USL funcționează la Ilfov și că PSD-UNPR va primi un post de vicepreședinte în Consiliul Județean, în locul vicepreședintelui PDL Ștefan Rădulescu. Cu alte cuvine, se revine la situația de dinainte de august 2013, când funcțiile de vicepreședinte în CJ Ilfov erau ocupate de PNL și PSD-UNPR.

Rămâne de văzut dacă noul protocol care va fi semnat face referire și la alocările bugetare către primării, având în vedere că una dintre solicitările imperioase ale Gabrielei Vrânceanu Firea Pandele se referea la acest lucru. Aceasta ceruse o împărțire ”echitabilă” a bugetului, cerând pentru primăriile conduse de primari PSD 30% din banii județului. Dacă această solicitare va fi pusă în practică (cu toate că reglementările legale în baza cărora se fac alocările bugetare sunt clare și trebuie să respecte criterii legate de populație, încasări etc), sumele alocate primăriilor PSD vor scădea comparativ cu cele acordate până în prezent. Cu alte cuvinte, d/na Firea Pandele și-a cam dat cu stângu-n dreptu.

Mai mult, există voci care susțin că în realitate Petrache nu a cedat nimic, pentru că a negociat cu un as în mânecă – demisia pe care Ștefan Rădulescu o depusese în dimineața zilei de marți, 14 ianuarie 2014, și de care Firea nu a știut. Adică a negociat… nimic. Mai mult, după tot circul ultimelor săptămâni și rezultatul real al negocierilor, PSD pare să nu fi obținut ceva din această negociere. În plus, Victor Ponta a fost pus în situația delicate de a afirma public că a obținut ce și-a dorit, în fapt o victorie care nu există. Tot un perdant al acestei situații este PP-DD care, mergând pe mâna dnei Firea, și-a îndepărtat la finalul anului trecut consilierii care au înțeles jocurile care se fac în CJ Ilfov și au votat în consecință.

De câștigat au avut în schimb Marian Petrache, care pe de o parte a fost promovat și și-a întărit poziția în partid, iar de cealaltă parte PDL, ai cărui primari ar putea beneficia de pe urma procentului, de 30%, cerut de Firea.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here