Acasă Anchete DNA și SRI au muncit degeaba și în dosarul Carpatica

DNA și SRI au muncit degeaba și în dosarul Carpatica

DISTRIBUIȚI

Tribunalul București a eliminat probele realizate de DNA cu SRI și de SRI prin mandat de siguranță națională (MSN) din dosarul Carpatica al fostului polițist Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, potrivit portalului instanțelor de judecată. Anularea probelor s-a făcut în baza deciziilor CCR 51/2016 privind neconstituționalitatea binomului SRI-Parchet, a deciziei 55/2020 privind neconstituționalitatea folosirii de către procurori a probelor obținute de SRI prin MSN și a deciziei 22/2018 privind excluderea din dosare a probelor obținute prin metode declarate neconstituționale, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Anularea probelor are loc cu două săptămâni înaintea ultimului termen de judecată stabilit pe 4 august 2020.

De notat că sunt instanțe, precum cea din dosarul Colectiv, care nu au eliminat probele făcute de procurori cu SRI.

Decizia pe scurt a Tribunalului București:

”Admite, cererile formulate de inculpaţii Toncescu Angela şi Tatu Ion Sorin, prin apărători aleşi.

  1. Constată nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate, respectiv prelungite prin încheierile pronunţate de judecătorii de drepturi şi libertăţi in cadrul Tribunalului Sibiu în dosarul de urmărire penală nr.56/D/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu, (preluate în prezenta cauză) efectuate în baza mandatelor de supraveghere tehnică nr.121/UP, 122/UP, 123/UP, 124/UP, 125/UP, 126/UP, 127/UP, 128/UP, 129/UP, 130/UP,- toate din 11.11.2015, mandatelor de supraveghere tehnică nr.150/UP, 151/UP, 152/UP, -toate din 10.12.2015 şi mandatelor de supraveghere tehnică nr.19/UP, 20/UP, -din 04.02.2016.

Exclude din materialul probator toate procesele-verbale de redare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică sus-menţionate. În baza deciziei nr.22/2018 a CCR dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menţionate.

  1. Constată nulitatea absolută a procedeului probator şi a mijloacelor de probă obţinute în baza mandatelor de siguranţă naţională nr.002100 din 23.03.2015, nr.004648 din 21.09.2015 şi nr.002232 din 22.03.2016, emise în baza încheierilor prin care au fost autorizate măsuri de supraveghere tehnică de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Exclude din materialul probator notele de redare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică sus-menţionate. În baza deciziei nr.22/2018 a CCR dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menţionate. Prezenta încheiere se atacă cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20.07.2020”, este decizia Tribunalului București.

Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.

Alături de el, au mai fost trimiși în judecată Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administrație al Carpatica Asig Sibiu, un alt polițist, Cătălin Marian Cataramă, și patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.

Soțul șefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.

Spre exemplu, Carabulea ar fi urmărit ”să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.

Potrivit DNA, între martie 2015 și martie 2016, Dan Hosu și alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit ”foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig”, ”în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.

Firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica ”contracte păguboase” de până la ”480.000 euro fără TVA” ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influență.

În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidența Populației ”și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate”.

Potrivit DNA, Dan Hosu urmărea să încheie înțelegeri cu urmașii persoanelor decedate și să îi ajute să obțină despăgubiri în baza polițelor de asigurare pe viață contra unui comision.

Pentru ajutorul oferit, Dan Hosu i-ar fi plătit fostului său coleg ”un sejur într-o stațiune de pe litoralul românesc”.

Alți doi inculpați, finul Elenei Udrea, Adrian Gurzău, și Liviu Andrei Stoicescu, o altă persoană din conducerea Carpatica, au recunoscut faptele și au încheiat cu procurorii DNA ”deal-uri”.

Gurzău a bătut palma pentru o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, iar Stoicescu pentru o pedeapsă de 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare, scrie www.G4Media.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here