Acasă Educatie Campanie a IPJ Ilfov: FĂRĂ ACCIDENTE PE DOUĂ ROȚI!

Campanie a IPJ Ilfov: FĂRĂ ACCIDENTE PE DOUĂ ROȚI!

DISTRIBUIȚI

Având în vedere că, odată cu încălzirea vremii, crește şi numărul motocicletelor, scuterelor și bicicletelor în trafic, conducătorii auto trebuie să manifeste maximă atenție pentru a evita accidentarea acestor participanți la trafic.

Astfel, Inspectoratul de Poliţie al Județului Ilfov, recomandă conducătorilor auto:

Ca la depășirea unei biciclete distanța laterală să fie de minimum 1,5 m.

Asigurați-vă, la plecarea de pe loc, că nu puneți în pericol siguranța deplasării unui motociclist/biciclist.

Înainte de a deschide portierele, asigurați-vă, atât dumneavoastră cât și pasagerii din vehiculul că din spate nu trece o motocicletă/bicicletă.

Manifestați atenție sporită la schimbarea direcției de mers.

Asigurați-vă temeinic înainte de a opri sau de a vira și în niciun caz nu întoarceți pe linia continuă.

Păstrați-vă banda în viraje.

Pentru motocicliști

Purtați căști de protecție omologate.

Nu faceți slalom printre autovehiculele aflate în mișcare

Asigurați-vă că dispuneți de spațiu de frânare sufficient.

Păstrați permanent contactul ambelor roți cu suprafața carosabilului

Pentru bicicliști

Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni.

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta.

Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice.

Poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața.

Circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers.

Pentru a preveni implicarea copiilor în accidentele rutiere

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător;

Dacă circulă cu bicicleta, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic intens; dacă totuşi ajung cu bicicleta într-o intersecţie, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia. Orice schimbare a direcţiei de mers trebuie semnalizată cu braţul întins orizontal, însă acest lucru nu este suficient. Trebuie să fie siguri că toţi conducătorii auto le-au observat intenţia.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevazute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Drum bun! Foto: B1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here