Acasă Editorial BENZINARII, TOT NESIMȚIȚI

BENZINARII, TOT NESIMȚIȚI

DISTRIBUIȚI

foto click

 

Cătălin DRAGOMIR

 

S-a prăbușit prețul petrolului în lume pare să fie cea mai bună veste din ultima vreme pentru consumatorii, mari și mici, de carburanți. Zilele trecute a scăzut barilul sub 40 de dolari și nu dă semne că ar vrea să o ia înapoi. Cel puțin acum. Super, nu?

E, nu e chiar așa. Duceți-vă la pompă, dragi români (care suportați cam prea multe în ultima vreme, inclusiv țeapa cu scăderea TVA la alimente și alte produse ”de bază”) și vedeți că starea de bine vă scade simțitor. Am crezut că, de data asta, în urma amenințărilor Consiliului Concurenței, care se bătea cu pumnii în piept că i-a prins din nou pe benzinari că au făcut cartel împotriva românilor, voi cumpăra carburanți mai ieftin, adică pe măsura scăderii drastice a petrolului la nivel mondial. De unde?! Reamintesc că atunci când barilul de petrol costa 135 de dolari, benzina la noi se vindea cu 6.50. Acum barilul e sub 40 de dolari, iar benzina de 95 e peste 5 lei/litrul. Nu mă așteptam să pot cumpăra cu 3 lei un litru de carburant, deși așa era firesc, dar măcar sub 5 lei.

Toți benzinarii susțin că au încă marfă pe stoc, cumpărată mai scump. Dacă e așa (deși mint cu nerușinare) de ce atunci când barilul saltă puțin, la pompă se vede imediat, la miezul nopții? Același comportament ca al paraziților de la marile lanțuri de magazine. Acolo ne-am obișnuit, nu-i așa? A crescut cu cinci bani prețul la motorină, s-a scumpit cu un leu orice produs. S-a ieftinit litrul de carburant, a scăzut TVA, nimic. Înțeleg că fiecare trage pentru a-și maximiza profiturile, dar nici chiar așa ”pe față”. Și, pe deasupra, mai vine și minciuna de la Statistică: avem inflație pe minus! Serios? Duceți-vă, domnilor, și vedeți prețuruile la raft, nu mai faceți doar sondaje telefonice printre habarniști.

Pentru că nu există niciun ”organ de intervenție” care să țină cu noi, consumatorii de rând, nu ar fi rău ca din când în când, să încercăm să nu mai cumpărăm anumite produse. Măcar câteva ore pe zi, dacă nu o zi, două. Să vedeți cum scad prețurile! Așa, ca afară. Că tot vrem o țară ca lumea, prosperă. Dar mă îndoiesc că se poate întâmpla acest lucru atât timp cât avem persoane, destule, care cumpără acum, în plin sezon, pepeni aduși de prin America de Sud cu 15 lei kilogramul și carne din Argentina cu 50 de euro/kg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here