Acasă Economie Banii ținuți la bancă – o mare țeapă!

Banii ținuți la bancă – o mare țeapă!

DISTRIBUIȚI
40731909 - female hand with money in cash department window. currency exchange concept

Români, deșteptarea!

După ce a intrat în domeniul negativ la mijlocul anului 2017, remunerarea depozitelor constituite la băncile comerciale a ajuns la un îngrijorător -2,23% pe an, potrivit datelor BNR citate de Cursdeguvernare.ro.

Este o evoluţie contrară nivelului maxim din ultimii patru ani atins în 2016, când dobânda reală (calculată prin ajustarea celei nominale cu inflaţia) ajunsese la +2,70%.

Diminuarea într-un singur an cu cinci procente a beneficiilor obţinute de cei care aleg să economisească şi, implicit, asigură finanţarea din surse interne a acelor care iau împrumuturi, personale sau pentru firmele pe care le deţin, este o problemă mult mai extinsă decât cea a celebrului ROBOR.

În mod firesc, raportul între cei care depun bani în bănci şi cei care îi iau cu împrumut este mai mare de 10 la 1. Dacă cei din urmă sunt mult mai vocali şi se plâng la orice creştere a ratelor, majoritatea tăcută care pierde în prezent din puterea de cumpărare a sumelor depuse nu pare să se sesizeze.

Ori, de la mijlocul lui 2017, puterea de cumpărare a banilor depuşi la bancă în depozite la termen a început să scadă tot mai mult, până a ajuns la o valoare mai mare decât cea a mult mai celebrului ROBOR. Practic, în încercarea de a păstra un câştig apropiat de patru procente, băncile comerciale au mutat împărţirea câştigului din activitatea lor de intermediere financiară de la depunători la împrumutaţi.

Adică, urmare a evoluţiei galopante a indicelui preţurilor de consum, situaţia celor care se plâng de dobânzile mai mari la credite este exact pe dos decât se mediatizează. – Citiți pe Cursdeguvernare.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here