Acasă Anchete BĂIEȚII ”SUPER-DESTEPȚI” DE LA HIDROELECTRICA

BĂIEȚII ”SUPER-DESTEPȚI” DE LA HIDROELECTRICA

DISTRIBUIȚI

Reţeaua Buzăianu în atenţia Comisiei Europene şi nu numaiIniţiativa Comisiei Europene, care a început nu doar să se întrebe, ci şi să investigheze contractele „băieţilor deştepţi” din energie şi cele ale ALRO Slatina şi ARCELORMITTAL, dă frisoane politicienilor români care de-a lungul anilor au gestionat domeniul energetic și au tratat neglijent bunul public. Mai nou şi FMI şi Banca Mondială au început să spună răspicat că statul român a încheiat contracte păguboase pentru Hidroelectrica, că acestea ar trebuie stopate și vinovații trași la răspundere.Un exemplu de cum băieții deștepți au știut să-și construiască, în timp, rețele de influență prin personaje pe care le-au plasat sau susținut să se mențină în posturi cheie în stat este rețeaua relațională construită de omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

 

De multe ori pentru a avea o afacere înfloritoare, chiar şi în domeniul energetic, este suficient să arunci o privire atentă asupra cadrului legislativ pentru a-ţi găsi nişa de acţiune sau calea de fraudare a statului. Dacă mai ai şi persoane pe care le-ai susținut în poziţii cheie în instituţii de stat ce au un cuvânt de spus şi te consideră prietenul lor, ai găsit reţeta oricărei afaceri de succes! Este şi cazul lui Bogdan Buzăianu, care a preferat să exporte în Balcani electricitatea românească pentru un profit considerabil.

O scurtă evaluare a legislaţiei în domeniul afacerilor cu energie electrică arată permisivitatea cadrului normativ care dă posibilitatea încadrării tranzacţiilor în categoria schimburilor naturale (energie destinată menţinerii în stare de funcţionare a liniilor aeriene cu statele vecine) şi a tranzitului, pentru care taxele percepute sunt reduse (cel mult 0,7 euro/MWh pentru tranzit) sau chiar nule. Cum funcţionează mecanismul în realitate? Electricitatea achiziţionată din exterior este vândută pe piaţa internă fără achitarea taxelor aferente importului, iar energia obţinută din contracte avantajoase încheiate cu producători autohtoni este livrată la extern fără taxe de export.

Şi pentru ca afacerile să-i meargă „ca pe roate”, Bogdan Buzăianu, „băiat deştept” cu aer de elvețian, a urmat sfatul fostului ministru Adriean Videanu şi s-a împrietenit exact cu cine trebuie: Adrian Băicuşi, director general al Companiei Naţionale de Transport al Electricităţii CN Transelectrica, Marian Cernat, directorul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN) şi Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica.

Dacă Buzăianu câştigă din această inginerie legislativă, statul român pare să nu înțeleagă cum pierde, din aceste afaceri, 90 – 100 milioane de euro pe an!

Când în 2010 s-a aflat despre afacerea cu tranzitul de electricitate, Adriean Videanu a trebuit să hrănească şi opinia publică cu ceva firimituri de adevăr şi l-a delegat pe Tudor Şerban să cerceteze, chipurile, fenomenul. Cum era lipsă de ţap ispăşitor, s-a găsit şi acesta în persoana lui Adrian Băicuşi, care a acceptat să demisioneze.

Deşi timpul a trecut şi Adriean Videanu a părăsit ministerul, afacerile lui Bogdan Buzăianu au prosperat, iar în jocul „băieţilor deştepţi” a intrat şi Gheorghe Ştefan (Pinalti). Cum prieteniile cu favoruri se ţin, Buzăianu i-a făcut loc lui Pinalti să gestioneze afacerea cu firma sârbească Rudnap.    

Caietele de sarcini pentru hidrocentrala „Dimitrie Leonida” – ultimul „bastion” dat spre cucerire prin HG nr. 647/2001 – sunt în lucru, iar vizitele lui Pinalti la Hidroelectrica s-au înmulțit în ultima perioadă, explicabil dacă în joc este un câștig de peste 100 milioane de euro, peste prețul real al lucrărilor.

Bogdan Buzăianu s-a apucat de afaceri în România în 1993, la 25 de ani, pe când era student. Emigrase în Elveția în 1991, unde și-a dezvoltat o puternică divizie de companii, însă afacerile și le-a orientat și spre țara natală.

Bogdan Buzăianu, devenit între timp Nicolas Buzianu, continuă să menţină relaţii strânse cu persoane implicate în Energy Holding – Bogdan Buzăianu, patronul neasumat al Energy Holding – firmă care a încheiat cu statul român un contract de miliarde de dolari pentru preluare de energie electrică de la Hidroelectrica, este cel mai important exponent al băieţilor deştepţi. Deși controlează în continuare, prin interpuşi, afacerile companiei Energy Holding, chiar dacă susţine cu fiecare ocazie că nu mai are nimic de-a face cu societatea de pe urma căreia s-a îmbogăţit Bogdan Buzăianu, devenit între timp Nicolas Buzianu, continuă să menţină relaţii strânse cu persoane implicate în Energy Holding.

Iţele ţesute, în timp, de Buzăianu printre politicieni și oameni de afaceri şi-au dovedit eficienţa când s-a pus problema introducerii clauzei de forţă majoră pentru micşorarea cantităţii de energie livrată de Hidroelectrica. În septembrie 2011, la solicitarea Hidroelectrica, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a avizat activarea clauzei de forţă majoră, ceea ce ar fi făcut ca în noiembrie 2011 un număr de 41 de contracte să intre sub incidenţa acesteia. Numai că ”mâna destinului” a făcut ca Energy Holding să obțină anularea în justiţie a avizului de forţa majoră emis de CCIR, fără să se prezinte public explicații pentru greșeala comisă, dacă aceasta a fost, cu adevărat, o greșeală…Asta doar aparent, pentru că, totuși, ”corecții” au fost aplicate…

Spre exemplu, cel care a înaintat către CCIR documentația pentru activarea clauzei de forță majoră, directorul Constantin Trihenea, a fost hărțuit până a decis să demisioneze. Autorii acestei presiuni – necunoscuți. Cei care au totuși habar de ceea ce se întâmplă în această piață, cum se distribuie rolurile și cine face jocurile, vorbesc despre presiuni directe sau indirecte, exercitate de fostul ministru Adriean Videanu şi de Mihai David – fost director general al Hidroelectrica, cu concursul nevăzut al lui Buzăianu.

Influenţa lui Buzăianu pe piaţa energetică românească s-a resimţit şi în decembrie 2010, moment în care au fost renegociate şi prelungite anumite contracte cu Hidroelectrica (contracte ce au condus la golirea lacurilor de acumulare ale amenajărilor hidroelectrice). Pentru cine își mai amintește, prelungirea până în 2018 a contractelor de pe piața de energie s-a făcut pe ultima sută de metri a mandatului lui Adriean Videanu, iar acordul Consiliului de Administraţie al societăţii privind modificarea contractelor a fost semnat doar de fostul secretar de stat din Ministrul Economiei, Tudor Şerban, preşedinte al CA. Același personaj a fost și consilierul personal al lui Adriean Videanu, preluat ulterior de Ion Ariton.

Şi relația lui Buzăianu cu celălalt personaj – Mihai David – fost director general al Hidroelectrica, a fost reciproc avantajoasă. Spre exemplu, în 2010, UCM Reşiţa, controlată de Buzăianu, a primit 45 milioane lei de la Hidroelectrica (condusă de David), iar în cele din urmă banii au ajuns în conturile elvețiene, de diferitele inginerii financiare fiind responsabil Adrian Chebuţiu – administrator al UCM Reşiţa (cercetat în prezent de DNA pentru devalizarea uzinelor reșițene). Înschimbul banilor, David a beneficiat de susținere pentru a rămâne membru în CA al Hidroelectrica, ceea ce i-a adus destule avantaje. Mai exact, Hidroelectrica acorda lucrări către sucursalele de reparaţii Hidroserv, care le subcontracta grupului de firme ICCO Braşov (administrat formal de Călin-Filimon Costan şi controlat de David Ciprian). Din această relație, în 2010, ICCO Metal SRL a încasat de la Hidroserv Bistriţa – 465.000 lei, iar ICCO Electric – 14,5 milioane lei de la Hidroserv Slatina.

Un alt bussines din care David a știu să profite din plin este firma Bepco SRL din Ghimbav, care a implementat unui sistem de producere a agentului termic, exact după ce David a ajuns consilier local la Brașov. Poate că am fi crezut că este o simplă coincidență între cele două momente, dacă acționarii firmei Bepco SRL nu ar fi fost acelaşi Călin-Filimon Costan şi fosta lui soţie, nu-i așa, prieteni vechi cu Buzăianu.

Un alt personaj pe care Buzăianu a avut grijă să-l susțină pentru a ajunge într-un post important, este Nicolae Opriş, fostul șef serviciu preţuri la Hidroelectrica, devenit peste noapte vicepreşedinte şi chiar preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De la înălțimea funcției sale, Opriș a vegheat să nu fie pusă în practică vreo inițiativă care ar fi afectat afacerile băieților deștepți. Iar pentru ca să fie sigur că nimic nu se schimbă odată cu plecarea sa, s-a asigurat că noua conducere şi oamenii de încredere crescuţi de el (Viorel Alicuşi pare a fi cel mai îndrăgit) vor avea aceeaşi consideraţie pentru afacerile băieților deștepți.

Statul şi consumatorul români, marii perdanţi – Din toată această încrengătură de afaceri și interese private, nu au de pierdut decât statul și consumatorul român, care par că nu se mai pot scutura de caracatița care a cuprins domeniul energiei, pierderile estimate doar pentru Hidroelectrica în perioada 2000-2018 ajungând la 5 miliarde euro.

În prezent, Nicolas Buzăianu îşi arogă calitatea de industriaş, afacerist elveţian, în domeniul energetic, inclusiv în cadrul industriei producătore de echipamente energetice. În Elveţia, Nicolas Buzăianu apare şi ca membru fondator al unei asociaţii, Paix Academie, asociaţie din care fac parte nume sonore ale vieţii internaţionale ca fostul preşedinte UNESCO – Federico Mayor. O ultimă reuşită este calitatea de adjunct al ambasadorului Zambiei în Franţa şi cea de ambasador al Zambiei la UNESCO.

Buzăianu a devenit ambasador al unei ţări al cărei cetăţean nu era şi în luna octombrie 2011 a fost în centrul unui scandal internaţional după ce noul preşedinte al Zambiei, ales la 23 septembrie, Michael Sata, succesorul lui Rupiah Banda, l-a acuzat ca fiind implicat într-o escrocherie cu aur. Buzăianu şi-a pierdut rapid rangul de ambasador şi a anunţat că-l dă în judecată pe preşedintele Sata, cerându-i despăgubiri de 100 milioane de dolari. – www.promptmedia.ro – publicat înViitorul Ilfovean, nr. 169, aprilie 2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here