Acasă Politic Avocatul Poporului cere declararea stării de urgență

Avocatul Poporului cere declararea stării de urgență

DISTRIBUIȚI

Avocatul Poporului îi cere președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență, în contextul pandemiei de coronavirus.

”Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României”, a transmis Avocatul Poporului, joi, într-un comunicat de presă.

”Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României. România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”, a precizat instituția condusă de Renate Weber.

Limitarea dreptului la viață, restrângerea accesului liber la justiție…

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale, care se instituie în următoarele situații:

  1. a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;
  2. b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

În conformitate cu art. 93 (1) din Constituția României, președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență, în întreaga țară ori în unele localități, și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Pe durata stării de urgență sunt interzise:

  1. a) limitarea dreptului la viață, cu excepția cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război;
  2. b) tortura și pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante;
  3. c) condamnarea pentru infracțiuni neprevăzute ca atare, potrivit dreptului național sau internațional;
  4. d) restrângerea accesului liber la justiție.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here