Acasă Info Local ATENŢIE PRIMARI: SE LASĂ CU AMENZI DE LA PREFECTURĂ!

ATENŢIE PRIMARI: SE LASĂ CU AMENZI DE LA PREFECTURĂ!

DISTRIBUIȚI
Primarii mai au la dispoziție aproximativ o săptămână (până pe 17 decembrie 2013) pentru a preda situația finală referitoare la inventarierea terenurilor, așa cum prevede Legea 165/2013. În cadrul ultimei întâlniri a prefectului județului Ilfov cu reprezentanții primăriilor, Speranța Cliseru a reamintit de ”promisiunea” de a sancționa orice nerespectare a acestui termen limită.
Aceasta a prezentat o ”listă neagră” a primăriilor codașe unde există întârzieri: Măgurele (7%), Jilava (15%), Corbeanca (16%) și Gruiu (12,79%). Bragadiru (100%), Copăceni (100%), Domnești (94%), Glina (78%), Ciolpani 70%, Tunari, Vidra, Clinceni, Buftea sunt primăriile care au încheiat inventarierea terenurilor sau se apropie de încheierea acestui proces.
”Facem sărbătorile împreună, iar Dvs. în plus față de mine veți avea și o amendă. Vă rog să nu vă culcați pe urechea că va mai axista o prelungire a acestui termen”, a atenționat prefectul Speranța Clideru.
Ruxandra Ghiba, director al Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov, a semnalat primarilor că există 13.524 de cereri nesoluționate, care însumează pe tot județul 8.700 de hectare de teren în minus, necesare pentru acoperirea tuturor cererilor de retrocedare. Din rezervele și suprafețele însumate de la ADS și de la alte instituții ar exista aproximativ 1.400 de hectare care ar putea fi disponibilizate. De asemenea, nu se cunoaște valoarea însumată a cererilor pentru despăgubiri transmise la ANRP.
Ileana Spiroiu, director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară a subliniat avantajul Ilfovului de a se afla în imediata vecinătate a Bucureștiului, ceea ce s-a văzut în ajutorul primit de la instituțiile statului. Ca și prefectul, aceasta a atras atenția că înainte de Crăciun vor apărea primele contravenții pentru depășirea termenelor. ”Este prima oară în istoria legislației pe proprietate când nerespectarea termenelor se sancționează cu contravenție”.
Ileana Spiroiu a atras atenția că nu trebuie ascunse situațiile în care există sectoare cadastrale în care titlurile de proprietate și celelalte acte doveditoare depășesc suprafața sectorului. ”Dacă faceți asta va fi o gravă problemă să desoluționați problematica titlurilor duble. În coloana de observații trebuie să avertizați că suprafața depășește sectorul. Semnalați orice problemă, explicați, pentru ca toată lumea să înțeleagă că acolo există o problemă”.
De asemenea, reprezentanții administrațiilor locale trebuie să țină cont de faptul că anexele necompletate trebuie șampilate și făcută mențiunea că nu este cazul, pentru că anexele nu sunt opționale.
”În afară de problema cu anexele vor fi verificate suprafețele din anexa 1 care trebuie să se închidă la nivel de sector și la nivel de UAT, iar orice neconcordanță va fi menționată într-o notă de subsol”.
Toate actele duble vor trebui soluționate prin verificarea cerererilor, anexa și poziția din anexă validată și hotărârea de validare, termenul la care s-a terminat validarea și dacă aceste lucruri s-au întâmplat după 2005 se va ține cont și de termenul de 15 zile, precum și de afișarea la primărie (care trebuia făcută la 15 zile după validare).
În acest moment, România are la CEDO 4.000 de dosare de despăgubiri, a căror valoare însumată depășește de două ori bugetul unui an al României. Din acest motiv, CEDO a dispus reevaluarea textelor legii proprietății, pentru a afla dacă există fizic terenurile pentru retrocedrea în natură, astfel încât să se reducă  povara bugetară a statului. Dacă CEDO nu primește la termenul stabilit situațiile cerute statului roman, nu va retrimite la judecare dosarele, ci va începejudecarea lor. Acesta este motivul pentru care Prefectura și ANCPI insistă asupra respectării termenului limită prevăzut de lege, termen care nu ține de Guvernul României, ci de CEDO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here