Acasă Anchete Arta de a fi lider de sindicat

Arta de a fi lider de sindicat

DISTRIBUIȚI

salarii-sanitasCel puțin 6.000 de euro/lună leafă – Principalele sindicate si confederatii sindicale din domeniul sanatatii si educatiei, la care sunt afiliati majoritatea salariatilor din spitale, policlinici, scoli sau licee, asigura liderilor sindicali venituri anuale de sute de mii de lei, in unele cazuri mai mari decat ale presedintelui Romaniei, informeaza Mediafax.

Liderii Federatiei SANITAS, una dintre cele mai puternice miscari sindicale din sanatate, fac parte din categoria romanilor care castiga bine. Presedintele SANITAS, Leonard Barascu, a incasat, potrivit declaratiei sale de avere, in 2015 aproape 143.000 de lei ca lider al Federatiei, la care s-au adaugat alti aproape 98.000 pe care i-a primit ca presedinte al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia (C.N.S.L.R. Fratia) si inca aproximativ 90.000 de lei incasati de la Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (O.A.M.G.M.A.M.R.), al carui vicepresedinte este. In total, 331.000 de lei castigati anul trecut ca lider al celor trei sindicate, ceea se inseamna un venit lunar de peste 27.500 de lei, echivalentul a aproximativ 6.000 de euro. Cu toate acestea, conform declaratiei de avere, Leonard Barascu s-a imprumutat anul trecut de la Casa de Ajutor Reciproc Sanitari (C.A.R. Sanitari) cu suma de 15.000 de lei.

Si prim-vicepresedintele SANITAS, Marius Sepi, are un venit peste media salariala din Romania. Potrivit declaratiei sale de avere pe 2015, acesta a incasat peste 87.300 de lei pentru functia pe care o ocupa in cadrul federatiei la nivel national, la care s-au adaugat 55.900 de lei primiti in calitate de presedinte al SANITAS Alba, 4.800 de lei ca presedinte al C.N.S.L.R. Fratia – filiala Alba si alti aproape 28.000 de lei in baza contractului individual de munca (C.I.M.) incheiat cu Federatia SANITAS. In total, 176.000 lei castigati anul trecut din activitatea sindicala, ceea ce inseamna un venit lunar de peste 14.600 de lei, echivalentul a aproximativ 3.300 de euro. La fel ca si presedintele SANITAS, si Marius Sepi a facut un imprumut la CAR, in valoare de 27.000 de lei.

Recent, ministrul Muncii a dezvaluit ca liderii Sanitas fac jocurile PSD. ”Conducerea Sanitas si-a manat membrii sindicatului sa intre intr-o greva in legatura cu care au fost notificati de Ministerul Muncii ca incalca prevederile legale, iar eu, ca ministru, in patru discutii cu liderii conducerii Sanitas, i-am atentionat sa nu faca acest lucru, ca nu este corect sa faci lucruri cu implicatii politice evidente si au ignorat”, a spus Pislaru.

Intrebat daca el considera ca aceasta greva a fost manevrata de PSD, ministrul a raspuns afirmativ: ”Sigur. Pentru ca vreau sa va spun cum a inceput dezbaterea de luni din Parlament (privind amendamentele la OUG 20/2016 n.r). In momentul in care am evocat ilegalitate pe Legea responsabilitatii fiscal bugetare, unul dintre argumente, trecand peste faptul ca s-a spus ca nu se aplica, unul dintre argumente a fost: domnule, oamenii sunt in greva, pacientii sufera. Trebuie sa adoptam imediat niste rezultate. Al doilea element: cand m-am dus in birou la domnul presedinte Solomon (presedintele Comisiei de Munca de la Camera Deputatilor, Adrian Solomon n.r) ca sa il salut inainte de inceperea discutiilor, erau liderii SANITAS care stateau cu doamna Plumb (Rovana Plumb, deputat PSD, fost ministru al Muncii n.r) in birou la domnul presedinte si lucrau pe text. Sunt niste evidente…”, a explicat ministrul Muncii.

Un alt lider sindical care reprezinta interesele medicilor, Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania, a avut un venit total de peste 142.000 de lei in 2015, echivalentul a 2.600 de euro lunar. De la Federatia sindicala a primit putin sub 43.000 de lei, iar de la Centrul de Cercetare si Dezvoltare ”,Solidaritatea” a incasat aproape 81.000 de lei, ca manager al unui proiect POSDRU si expert cercetare in cadrul aceluiasi proiect, la care s-au mai adaugat 17.300 de lei, de la Universitatea ,,Dunarea de Jos” din Galati, unde este conferentiar universitar, si o indemnizatie de 1.880 de lei, fiind membru al Consiliului Consultativ al AJOFM. Viorel Rotila nu a oferit, pana la momentul transmiterii stirii, un raspuns la solicitarea inaintata de MEDIAFAX pe email.

In top-ul castigurilor financiare se afla si liderii sindicatelor din educatie si a federatiilor care reprezinta interesele profesorilor. Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie ,,Spiru Haret” (F.E.N.), a avut in 2015 un venit total de peste 181.700 de lei, ceea ce inseamna un castig lunar de aproximativ 15.000 de lei, adica putin peste 3.300 de euro. Acesta se compune din 65.100 de lei salariul de presedinte al F.E.N., 46.300 de lei de la Sindicatul Salariatilor din Invatamant Bucuresti, venit salarial in afara functiei de presedinte, 29.200 de lei salariul de profesor, 22.000 de lei de la Consiliul Economic si Social al carui membru este, 12.000 de lei drepturi de autor incasate de la Federatia sindicala pe care o conduce si trei diurne in valoare totala de 6.800 de lei.

”Nivelul salariilor este stabilit de catre organele de conducere conform statului organizatiei in cauza. Exista un statul al organizatiei. Acolo se stabileste foarte clar care sunt organismele care se ocupa de cheltuielile organizatiei. Eu pot sa il consider in momentul de fata ca nu acopera in totalitate responsabilitatile pe care presupune o astfel de functie, dar este suficient si nu este nevoie de nimic mai mult. In momentul in care esti implicat in toate activitatile privind ceea ce se intampla din punct de vedere legislativ in educatie, in momentul in care activitate este in judete, in scolile in care ai organizatii sindicale, in momentul in care nu ai niciun fel de viata personala, atunci faceti dumneavoastra o apreciere. Ca lider de sindicat ai o activitate care te rasfrange la nivel national. Este ca si cand am vrea sa il comparam pe domnul presedinte Klaus Iohannis cu profesorul Iohannis. Si atunci intreb, salariul presedintelui cum este, raportat la salariul cadrului didactic? Daca cineva isi imagineaza ca poti obtine rezultate deosebite cu un salariu foarte mic, este greu de crezut acest lucru. Numai cine nu cunoaste in ce consta aceasta activitate poate sa spuna acest lucru”, a declarat pentru Mediafax Marius Nistror.

Presedintele Blocului National Sindical (B.N.S.), Dumitru Costin, a obtinut in 2015, pentru activitatea sindicala, peste 134.000 de lei, 88.800 lei provenind din fondurile BNS, iar 45.000 de lei de la Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori din Romania (A.F.A.N.), ceea ce inseamna un venit mediu lunar de aproximativ 2.500 de euro. Dar aproape jumatate din banii incasati anul trecut de Dumitru Costin au fost imprumutati B.N.S. deoarece, spune acesta, organizatia avea nevoie de sprijin financiar.

”,Organizatia a trecut prin anumite dificultati financiare si am renuntat sa imi mai iau acele drepturi salariale care mi se cuveneau si asa s-a constituit acest imprumut. Spre deosebire de ceea ce percep altii, din exterior, unii dintre liderii de sindicat, nu toti, nu traiesc ca in sanul lui Avram. Efectiv luptam in fiecare zi pentru existenta entitatii noastre, ne constituim buget, care reprezinta intr-o mica masura venitul din cotizatii, pentru ca grosul ramane la sindicatul de baza si doar o mica parte din contributii ajung la federatie sau confederatie. Asa ca atragem resurse din diverse tipuri de fonduri structurale, din consultanta, facem cercetare stiintifica si in tara si in strainatate. Bugetul anual este aprobat de Consiliul National al BNS si daca e cazul, la jumatatea anului tot consiliul face rectificarile necesare”, a precizat Costin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here