Acasă Politic Apel pentru vot electronic în România

Apel pentru vot electronic în România

DISTRIBUIȚI

Pornind de la semnificația votului ca drept universal Asociația Pro Democrația (APD) consideră că tuturor cetățenilor trebuie să li se asigure condiții optime pentru exercitarea acestui drept.

Experiențele proceselor electorale din ultimii ani în România demonstrează carențele statului în ceea ce privește capacitatea administrativă de a organiza și gestiona scrutine. Dincolo de nereguli frecvent întâlnite la nivelul secțiilor de vot (de tipul turism electoral, probleme privind utilizarea urnei mobile, tergiversarea dreptului de a observa, mită electorală etc.) situațiile recurente în care diaspora românească e nevoită să aștepte ore în șir pentru a-și exercita dreptul la vot, arată, o data în plus, că este nevoie de soluții noi la această problemă.

În contextul alegerilor din 26 mai a.c., au apărut în spațiul public din ce în ce mai multe opinii care fac referire la introducerea votului electronic, existând chiar și inițiative legislative blocate însă procedural din lipsă de consens politic.

Care sunt modalitățile de vot care pot fi utilizate (vot electronic, vot la distanță prin internet, vot prin corespondență)? Care sunt mecanismele prin care acestea funcționează? Ar putea fi folosite în paralel mai multe modalități de vot?

Asociația Pro Democrația, cu sprijinul Penrose CDB, Agenția Metropolitană Brașov și Autoritatea Electorală Permanentă, a implementat în perioada februarie – iunie 2017, campania “Votul meu online”, primul proiect de consultare publică care a avut ca scop implementarea unui sistem de i-voting (internet voting) pentru luarea deciziilor de interes local în România. Raportul proiectului împreună cu arhitectura logică și conceptul tehnologic al aplicației utilizate se găsesc aici: http://www.apd.ro/ro_RO/clubapd-cnc/rezultatele-primului-proiect-de-consultare-publica-prin-intermediul-votului-pe-internet.

“Observând istoricul altor state care au implementat deja un sistem de vot electronic și având experiența proiectului Votul meu online, considerăm că decizia implementării unui astfel de sistem în România trebuie luată doar în urma unui plan foarte clar: o analiză de fezabilitate, consultarea tuturor actorilor implicați, propuneri și participare a societății civile, a partenerilor sociali și a partidelor politice, pilotarea unui astfel de mecanism și asigurarea infrastructurii tehnice necesare. Mai mult decât atât, fără consens politic și lucru împreună, orice demers de acest gen va eșua” a declarat Ionuț Țața, președinte al Pro Democrația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here