Acasă Info Local  Centura gunoaielor/ Garda de Mediu Ilfov se laudă că anul trecut a...

 Centura gunoaielor/ Garda de Mediu Ilfov se laudă că anul trecut a dat 26 de amenzi

DISTRIBUIȚI

 Mii de tone de gunoi menajer și deșeuri din construcții străjuiesc Centura Bucureștiului, formând un peisaj debusolant, de oraș neadministrat. În timp ce Compania Naţională de Drumuri (CNAIR) se plânge că nu are legi în baza cărora să amendeze, Garda de Mediu Ilfov se laudă că anul trecut a dat 26 de amenzi în tot judeţul, scrie G4Media.ro.

Dincolo de faptul că este mai tot timpul blocată din cauza traficului intens şi din cauza autorităţilor care nu fac nimic pentru a-l fluidiza, Centura Capitalei a devenit mai nou un focar de infecţie. De-a lungul ei se pot observa zeci de depozite ilegale de deşeuri. Bucăţile de polistiren şi plastic sunt luate de vânt, sunt angrenate de roţile maşinilor şi într-un final ajung să atârne fie de separatorul de sens, fie de vegetaţia netăiată de la marginea şoşelei.

Unul dintre cele mai mari depozite de gunoaie l-am depistat în zona de nord, la nici zece metri de şosea, între localităţile Tunari şi Otopeni. Aici, pe un teren de cateva mii de mp, sunt depozitate mii de tone de gunoaie de tot felul. De la moloz până la deşeuri menajere. Mai mult, aici au fost descărcaţi mai mulţi saci imenşi cu bucăţi fine de plastic fărămiţat rezultate parcă în urma unei procesări industriale.

La o distanţă de nici 500 de metri, în apropierea intrării în ansamblul Cosmopolis, la aproximativ 5 metri de stradă, dăm peste un alt depozit de deşeuri provenite din demolări. Cu cât înaintăm spre Centura de Sud a Capitalei, numărul gropilor de gunoi ilegale de la marginea străzii creşte considerabil. Direct proporţional cu densitatea prafului din aer, dar şi cu pungile purtate de vânt.

În dreptul localităţii Glina, ”gropile de gunoi” îţi lasă impresia că ar fi ”autorizate”. Aici pot fi observaţi muncitori şi utilaje care manevrează deşeurile, dar şi basculante care ”aprovizionează”. În momentul în care dorim să aflăm mai multe detalii de la aceştia, brusc s-a întrerupt întreaga activitate.

Reprezentanţii CNAIR, cei in adiministrarea cărora se află Centura Capitalei, susţin că nu au putut lua măsuri până acum împotriva celor vinovaţi din cauza legislaţiei care nu le-a permis să-i amendeze. Dacă însă asigurări că o vor putea face pe viitor dacă intră în vigoare o ordonanţă la care lucrează în prezent specialiştii companiei.

”CNAIR are posibilitatea să aplice sancțiuni contravenționale celor care aruncă și depozitează deșeuri în zona adiacentă drumurilor publice, precum și în locurile de parcare, oprire și staționare. Amenzile pravăzute de noua ordonanță, OG 16/2020, sunt cuprinse între 2.000 și 6.000 lei”, a declarat Sorin Scarlat, directorul general al CNAIR.

În ceea ce-i priveste pe inspectorii Gărzii de Mediu Ilfov, cei direct răspunzători de amendarea celor care au transformat Centura Capitalei într-o imensă groapă de gunoi, spun că nu au putut face mare lucru din cauza lipsei de personal. Anul trecut au dat doar 26 de amenzi în tot judeţul.

”Am făcut peste 150 de controale care au avut legatură cu eliminarea şi abandonarea necontrolată de deşeuri. Am aplicat în acest sens 26 de sancţiuni în cuantum de 533.000 lei”, a declarat pentru TVR Brânduşa Orăşanu, inspector al Gărzii de Mediu Ilfov.

Activiştii de mediu consultaţi de G4Media.ro susţin că în lupta cu cei care poluează, primăriile prin Poliţia Locală, deşi au toate pârghiile pentru a stopa fenomenul, nu fac mai nimic.

”Aceste autorităţi, primăria prin Poliţia Locală, Garda de Mediu, trebuie să îşi unească eforturile ca să îi prindă pe cei vinovaţi. Să aplice sancţiunile prevăzute de lege. Trebuie să fie nişte măsuri care să descurajeze astfel de activităţi. De asemena, trebuie să vedem ce se întâmplă cu activitatea celor două depozite de deşeuri (autorizate- n.r.) pentru că am văzut că cei care sunt prinşi că poluează au invocat că nu sunt primiţi acolo şi că nu au unde să ducă gunoiul. Sunt foarte multe „firme” care lucrează pe la diferiţi agenţi economici sau chiar la cetăţeni particulari şi care contra cost, deşi spun că vor duce deşeurile la un depozit autorizat, le aruncă pur şi simplu pe câmp”, a declarat pentru G4Media.ro, Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.

Centura capitalei are 72 de km. Zilnic pe ea circulă în jur de 150.000 de maşini. Sursa: Text si foto G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here