Acasă Info Local 17% DINTRE PRIMARI ŞI-AU SCHIMBAT PARTIDUL

17% DINTRE PRIMARI ŞI-AU SCHIMBAT PARTIDUL

DISTRIBUIȚI

traseism_politic-620x400De asemenea, au migrat 13% dintre consilierii județeni și 11% dintre consilierii locali 

Nu mai puțin de 17% dintre primarii din România și-au schimbat partidul, anunță ExpertForum într-o analiză. Din cei 3.180 de primari din România, 540 și-au schimbat partiul ca urmare a Ordonanței 55/2014 care a permis timp de 45 de zile aleșilor locali să își schimbe formațiunea politică fără să își piardă funcția. Cel mai mult de câștigat de pe urma acestei ordonanțe a avut PSD, care a pierdut trei primari, dar a câștigat 404. Județele cele mai afectate de ordonanță sunt Giurgiu (73% dintre primari), Neamț, Buzău și Dolj. Județele cu cei mai puțini migratori sunt Sibiu, Mehedinti, Ilfov și Covasna.

Dintre cei 1.338 de consilieri județeni au migrat către alte patide 171 – respectiv 12,8%, iar din 40.000 de consilieri locali și-au schimbat partidul 4.378 – respectiv 10,9%.

PNL a câștigat cinci primari și a pierdut 248, iar PDL a câștigat un primar și a pierdut 195. PPDD nu a câștigat niciun primar, dar a pierdut 24. PLR (formațiune neînscrisă) a câștigat 34 de primari, deși nu a participat la alegerile din 2012.

Curtea Constituțională, reamintim, a decis la 17 decembrie 2014 că OUG nr. 55/2014 este neconstituțională.  Camera Deputaților trebuie să hotărască efectele pe care migrația politică le produce asupra mandatelor aleșilor locali care au schimbat partidul, după ce Senatul a respins actul normativ. În cazul în care Parlamentul nu va lua o decizie, partidele politice au posibilitatea să ceară în instanță încetarea mandatelor aleșilor care au migrat, susține Laura Ștefan, specialist al ExpertForum. ”O altă variantă este ca Parlamentul să nu facă nimic. Inacțiunea Parlamentului însă nu securizează mandatele aleșilor locali. Dacă Parlamentul nu va da o lege atfel încât mandatele celor care au migrat să înceteze, se va ajunge în fața instanțelor și instantele vor decide. În acest caz, există riscul unei practici neunitare. În plus, toate aceste proceduri vor lua timp, iar mandatele aleșilor locali sunt pe perioadă determinată”, conchide Laura Ștefan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here