Acasă Anchete VREM APĂ ȘI CANALIZARE FĂRĂ IMPLICARE

VREM APĂ ȘI CANALIZARE FĂRĂ IMPLICARE

DISTRIBUIȚI

 


Marian Petrache: ”Trebuie făcută treaba ca la carte, nu să curgă apa la deal!”

La Otopeni s-a desfășurat joi, 7 mai, ședința Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Apă ADIA – Ilfov, având pe ordinea de zi nouă proiecte de hotărâri. Pornită în 2009 cu opt membri, asociația are acum 28 de primării în componență, localitățile Berceni, 1 Decembrie și Copăceni alegând însă să se retragă. Retragerea, dar și celelalte proiecte nu au fost aprobate, întrucât ședința nu a întrunit cvorumul necesar, fiind prezenți 16 primari, viceprimari sau reprezentanți legali ai localităților. Următoarea ședință, unde propunerile vor putea fi votate cu majoritate simplă, a fost convocată pentru 22 mai.

La ședința din 7 mai trebuia, printre altele, modificat actul constitutiv al asociației, trebuia să se voteze retragerea celor trei commune din asociație, trebuiau revocați membrii comisiei de cenzori, trebuiau aprobate Regulamentul de Organizare și Funcționare, cel de Ordine Interioară și cel de Organizare și Funcționare a Serviciului de Alimentare cu Apă și Canalizare pentru operatorul regional Apă Canal Ilfov SA și transferul gestiunii de la asociați la SC Apă Canal Ilfov SA.

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, care este și președinte al asociației, a adus din nou în atenție, așa cum o face mereu la astfel de ședințe, necesitatea atragerii fondurilor europene pentru implementarea amplului proiect privind apa și canalizarea la nivelul județului și a amintit că până în 2020, la nivel national, pot fi atrase două miliarde de euro în acest sens, fiecărui județ revenindu-i 50 de milioane de euro. Ilfovul are, însă, o poziție avantajoasă în acest sens, putând atrage 150 – 200 milioane de euro, bani suficienți pentru finalizarea lucrărilor de apă și canalizare. Numai că, a subliniat Petrache, ”trebuie făcută treaba ca la carte, nu să curgă apa la deal”. Dacă reprezentanții primăriilor vor fi gata cu documentațiile necesare, Petrache crede că în toamna acestui an vor putea începe toate licitațiile. După întocmirea actelor se va merge direct la Bruxelles pentru asemenea proceduri.

SC Apă Canal Ilfov SA, în calitate de operator regional la nivelul județului Ilfov a contractului de asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județ în perioada 2014 – 2020, a informat Consiliul Județean Ilfov asupra unor probleme rămase nerezolvate la nivelul unor localități, în ciuda demersurilor făcute învederea soluționării acestora.

Reprezentanții companiei susțin că autoritățile locale au manifestat un grad redus de implicare la solicitările de informații, acest aspect ducând la amânarea, cu o lună și jumătate, a predării versiunii preliminare a Studiului de Fezabilitate față de termenul prevăzut. De asemenea, SC Apă Canal Ilfov SA susține că procesul de colectare a datelor tehnice și operaționale solicitate printr-un chestionar transmis autorităților locale se află încă în desfășurare, cu toatre că acesta a fost transmis de la 12 ianuarie curent și reclamă faptul că primăriile nu acordă sprijin pentru obținerea unor acorduri de principiu din partea agenților industriali care își desfășoară activitatea pe teritoriul lor administrativ, acesta fiind necesar pentru dimensionarea corespunzătoare a facilităților.

Nu în ultimul rând, operatorul regional de apă reclamă solicitările frecvente ale unităților administrative-teritoriale, ulterior finalizării studiilor de teren, de modificare a amplasamentelor considerate initial în analiza soluțiilor tehnico-economice din studiul de fezabilitate, suplimentar față de cele consemnate în procesele verbale de predare-primire a amplasamentelor și modificările de trasee aferente rețelelor de apă și canalizare, aducțiunilor și colectoarelor, eliminarea/suplimentarea anumitor trasee pe parcursul ori ulterior finalizării activității de întocmire a studiilor de teren, precum și situațiile specific întâmpinate pe teren (străzi fără locuințe, străzi aflate în proprietate private, străzi în cartiere noi). Acestea au determinat actualizarea repetată a listei investițiilor prioritare și au impus modificări frecvente ale opțiunilor definite în versiunea preliminară a Studiului de Fezabilitate, determinând întârzieri în finalizarea acestuia.

 

Investiții pe străzi inexistente la Dobroești

De exemplu, la Vidra nu au fost identificate facilitățile executate în Master Plan, primăria nepreluând de la constructori toate lucrările executate, Primăria Jilava nu a pus la dispoziție informații despre forajele existente, la Dobroești toate amplasamentele propuse sunt în zonă nelocuită, străzile nu există fizic, prin urmare existând riscul ca investițiile să fie declarate neeligibile întrucât nu contribuie la conectarea populației, iar la Chiajna nu există înformații cu privire la consumatorii publici și industriali, primăria nesprijinind identificarea industriilor și obținerea acordurilor de principiu pentru conectarea la sistemul de apă și canalizare. De asemenea, multe localități nu au pus la dispoziție Planul Urbanistic General sau cel Zonal, printre acestea numărându-se Dobroești, Chiajna, Gruiu, Moara Vlăsiei, Grădiștea și Petrăchioaia.

Directorul general al companiei Apă Canal Ilfov atenționează că, în acest context, rezolvarea acestor probleme cu autoritățile locale reprezintă o condiție esențială în definitivarea opțiunilor privind investițiile care urmează a fi finanțate din fonduri europene în următorii șase ani.

2 COMENTARII

  1. Da ce ati facut dl.Petrache 25 de ani!Afara de a introduce tot felul de smecheri cu maxi taxi in judetul ilfov?Nu raspundeti la petitii nu gasiti solutii sa trageti apa in orasul Pantelimon sa sevasfalteze vodata acerst oras sa nu ne mai chinuim,sa introducerti facilitati precum transport Ratb in Pantelimon, masini noi pe ruta viilor nu gioarserle imputite cu care mergem acum ,gratuitati pt.pensionari persoane cu handicap samd.Nu faceti si n-ati facut nimic in ultimii 25 de ani,pt orasul Pantelimon.La noi in zona vilor!Nu se vede nimc facut!

  2. Buna ziua,
    In Pantelimon pe Str.Viilor ,Visinilor si adiacente exista infrastructura pentru apa de 2 ani, pe cand o sa curga si apa pe tevile instalate? Asfaltam ca sa taiem mai tarziu cand o sa racordam apa?!
    Stima

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here