Acasă Cultura RESET?!…

RESET?!…

DISTRIBUIȚI

foto click EDITORIAL

Cătălin DRAGOMIR

”Revoluția Colectiv” s-a stins subit. Brusc, protestatarii nu au mai ieșit în stradă, deși revendicările scandate nu au fost decât parțial îndeplinite. A plecat un guvern, dar la lucrurile de substanță nu s-a umblat. Ca de obicei, au fost ”rezolvate” doar lucrurile de formă, doar cosmetizările. La Clubul Colectiv oamenii au ars cu-adevărat, dar metehnele societății românești nu au fost cauterizate. Neînțelegând ce li se întâmplă (cu puține excepții), politicienii au stat în expectativă, pentru a se putea repoziționa noilor condiții. Atât doar că efectul baghetei magice care a scos lumea în stradă a trecut brusc, după anunțarea numelui premierului desemnat, ca și când acesta ar fi fost principalul scop al protestelor și revendicărilor. În stradă s-a cerut mult mai mult, nu doar înlocuirea unor nume cu alte nume. Sau cel puțin, aparent, asta era direcția. Rezultatul: președintele și-a numit premierul pe care l-a dorit, dându-i un mandat limitat în timp, care nu-i va permite o restructurare socială din temelii, dar va fi o bună justificare pentru un eventual eșec al noii guvernări.

Noul premier, oricât de bine intenționat ar fi, nu va putea schimba peste noapte regulile, mai ales că Parlamentul nu a fost atins nici cu o floare și nici nu sunt semne că vor fi schimbări în viitor. Partidele nu au oameni noi pe care să-i promoveze. Niciun partid nu-și permite să trimită în Parlament oameni fără sfori, pentru că nu le-ar fi utili. Sunt legați unii de ceilalți prin fire invizibile, dar bine știute. Rătăciții care ar putea ”scăpa” în primele rânduri ale politicii fie vor fi marginalizați, fie scoși din joc, pentru că nu vor răspunde comenzilor, ba te trezești că au și inițiative care dau peste cap cine știe ce aranjamente.

Pentru un reset social general ne trebuie mulți ani. În campanie, Iohannis a spus ”Stop și de la capăt”, iar sloganul a prins pentru că societatea simțea acest lucru. Atât doar că la nivel social lucrurile nu stau la fel de simplu cum se întâmplă cu un calculator, căruia îi poți reseta imediat softul. Softul social al României este mult prea virusat și de prea mult timp. Nu este suficient să apeși butonul și să o iei de la capăt. Este nevoie ca toate circuitele sociale să recunoască programul, să fie compatibile și să răspundă. Or acest lucru nu se întâmplă acum în societatea românească, pentru că, deși toți clamează nevoia de schimbare, individual foarte puțini sunt cei care acceptă să se schimbe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here