Acasă Uncategorized PREFECTURA ILFOV PUNE TUNURILE PE CNADNR

PREFECTURA ILFOV PUNE TUNURILE PE CNADNR

DISTRIBUIȚI

Prefecţii de Ilfov şi Bucureşti, atac la Şova

Problemele referitoare la întreţinerea Centurii Bucureşti şi a sigurantei traficului pe acest sector de drum trebuie să fie o prioritate pentru toate autorităţile responsabile şi în special pentru Compania Natională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) întrucât au consecinţe directe atât asupra cetăţenilor din Ilfov şi Bucureşti, cât şi asupra activităţtii economice, a subliniat Speranţa Cliseru, prefectul judetului Ilfov, în cadrul reuniunii organizată la 12 noiembrie 2013.

Prefecţii de Ilfov şi Bucureşti, atac la Şova

Problemele referitoare la întreţinerea Centurii Bucureşti şi a sigurantei traficului pe acest sector de drum trebuie să fie o prioritate pentru toate autorităţile responsabile şi în special pentru Compania Natională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) întrucât au consecinţe directe atât asupra cetăţenilor din Ilfov şi Bucureşti, cât şi asupra activităţtii economice, a subliniat Speranţa Cliseru, prefectul judetului Ilfov, în cadrul reuniunii organizată la 12 noiembrie 2013. La reuniune au participat Georgeta Gavrilă, prefectul Capitalei, Silviu Rusen, comisar-şef în cadrul IPJ Ilfov, reprezentanţi ai CNADNR şi ai firmelor care răspund de realizarea lucrărilor pe Centură.

Cliseru este nemulţumită de modul în care CNADNR s-a implicat în soluţionarea problemelor privind Centura Bucureşti, probleme semnalate din luna iulie. “Mesajul comun al Prefecturilor Ilfov şi Bucureşti adresat CNADNR este acela că este nevoie urgentă de implicare în rezolvarea problemelor care ţin de realizarea investiţiilor prevazute şi de siguranţa circulaţiei. Nu contestăm dificultăţile în asigurarea resurselor financiare cu care s-a confruntat CNADNR, dar considerăm că este necesară o prioritizare a proiectelor. Nu puteţi sta în turnul dumneavoastră de sticlă şi să vă arunce cineva bani pe geam, a subliniat Cliseru. Aceasta a anunţat că cele două prefecturi vor înainta un memoriu referitor la problemele privind Centura Bucureşti autorităţilor cu responsabilităţi în domeniu, precum şi prim-ministrului Victor Ponta. De asemenea, cei doi prefecţi şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini, legal, acţiunile de obţinere a finanţării pe care CNADNR le-ar putea iniţia. “Asteptam de la CNADNR să ne comunice rezultatele măsurilor luate pentru remedierea problemelor semnalate. Constat că nu vă pasă sau e vorba de delăsare. Nu am convocat aceasta întâlnire doar pentru a bifa realizarea unei acţiuni. Suntem dispuse, atât eu, cât şi doamna prefect Cliseru, să vă sprijinim, dar pentru aceasta va trebui să ne comunicaţi concret ce probleme aveţi, a arătat Georgeta Gavrila, prefectul de Bucureşti.

Principalele probleme semnalate CNADNR vizează starea necorespunzătoare a diferitelor porţiuni de drum de pe Centură, absenţa iluminatului stradal în cazul pasajelor, precum şi a separatoarelor de sens, a marcajelor şi a indicatoarelor. Siguranţa cetăţenilor, indiferent că este vorba de şoferi sau de pietoni nu poate fi asigurată corespunzător în anumite zone, cum ar fi intersecţiţ cu drumurile judetene.

Potrivit comisarului şef Silviu Rusen, până acum au fost înregistrate 81 de accidente rutiere grave, soldate cu 25 de decese. De asemenea, 81 de persoane au fost rănite grav şi 55 rănite uşor. Rusen a prezentat o serie de propuneri care ar permite fluidizarea traficului şi ar spori siguranţa circulaţiei: amplasarea unor sensuri giratorii (intersecţia DN Centura Bucureşti cu breteaua pasajului superior de pe DJ 200B Tunari, intersecţia DN Centura Bucureşti cu breteaua pasajului superior de pe DJ 200 Ștefăneşti), montarea de separatoare de sens din beton între km 0+000 şi km 2+400, punerea în funcţiune a iluminatului stradal. De asemenea, reprezentantul IPJ Ilfov a subliniat necesitatea urgentării lucrărilor de reabilitare a structurii rutiere. Gropile şi sleaurile apărute pe anumite poţtiuni afectează grav siguranţa şi fluenţa traficului.

A venit, a venit iarna…

Colaborarea între CNADNR şi autorităţile locale şi structurile de poliţie rutieră este esenţiala, în special având în vedere apropierea sezonului rece, a mai atenţionat Cliseru. Trebuie identificate locaţii de tip parcări pentru staţionarea autovehiculelor pe timpul operaţiunilor de degajare a carosabilului. Prefectura Ilfov a identificat deja în colaborare cu primăriile din judeţ şi cu unele unităţi militare o serie de astfel de locaţii, însă este nevoie de implicarea urgentă a CNADNR, astfel încât să nu apară blocaje în trafic. Cliseru a mai solicitat CNADNR să asigure cât mai rapid stocurile de materiale necesare pentru deszăpezire.

În ceea ce priveşte stadiul asigurării stocurilor de material antiderapant, Aurel Balajel, director adjunct în cadrul CNADNR a afirmat că rezervele sunt în curs de constituire. Au fost constituite stocuri de nisip şi sare (161 tone de nisip dintr-un necesar de 4.000 tone şi 745 tone de sare dintr-un necesar de 10.000 de tone). În ceea ce priveşte parazăpezile, au fost montaţi 3 km dintr-un total de 10,4 km, iar montarea va continua pe măsura eliberării terenurilor agricole. CNADNR intenţionează să înceapă anul viitor atât lucrările de lărgire la patru benzi a Centurii, precum şi cele de finalizare a bretelei în zona localităţii Chitila. Se are în vedere şi realizarea sensurilor giratorii pentru evitarea conflictelor de trafic la Tunari şi Ştefăneşti.

Prefectul a mai solicitat IPJ Ilfov verificarea avizelor acordate CNADNR pentru sectoarele de drum din Centura Bucureşti şi a solicitat sancţionarea drastică în cazul în care prevederile Codului Rutier referitoare la siguranţa circulaţiei nu sunt respectate.

După cum se ştie, Consiliul Județean Ilfov a publicat, pe site-ul SEAP, procedura de achiziție privind Serviciul de deszăpezire și combaterea lunecușului pe drumurile județene. Procedura de licitație deschisă se va desfașura pe o perioadă de maxim 45 de zile, iar evaluarea ofertelor, perioada de contestații și încheierea contractului vor avea loc după alte 25 de zile. Rezultatul licitației deschise și atribuirea contractului de servicii se vor încheia în jurul datei de 25 decembrie 2013. 

Până atunci, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, spune că prin prin Serviciul Public de Întreținere Drumuri Județene au fost întreprinse măsuri pentru a interveni în cazul timpului nefavorabil specific perioadei de iarnă. Aprovizionarea cu materiale antiderapante (sare și nisip) este în grafic, verificarea tehnică și repararea utilajelor (unde a fost cazul) la fel. – VLAD CRISTEA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here