Acasă Editorial OMUL, PARTIDUL SAU ȚARA?

OMUL, PARTIDUL SAU ȚARA?

DISTRIBUIȚI

click 

 

Cătălin DRAGOMIR

După bâlbâieli și anunțuri contradictorii privind motivele care l-au determinat pe premierul Victor Ponta de a se opera într-o altă țară, urmând un traseu cel puțin ciudat până a ajuns pe mâna chirurgilor, după încercări ilare de a justifica această decizie premierul s-a întors de la Istanbul și încearcă să reintre în rolul de politician responsabil, preocupat de soarta țării.

Chiar în ziua în care s-a întors de la Istanbul, după dramoleta jucată pe treptele Palatului Victoria cu îmbrățișări și copil cu pantaloni scurți cu skateboard-ul în mână, prim-ministrul a asistat la ședința de Guvern în care au fost aprobate majorările de salarii pentru cei 48 de demnitari importanți din statul român. Ulterior, acesta a declarat că nu a avut cum să intervină pentru a bloca adoptarea unei asemenea măsuri, cu care nu este de acord până când nu sunt majorate toate salariile bugetarilor. Fals. Premierul suspendat era în același timp și președintele principalului partid de guvernămțânt, poziție din care putea cere colegilor din PSD să nu voteze sau să amâne decizia. De aceea, ordonanța majorării salariilor demnitarilor nu este altceva decât o manevră de deturnare a atenției opiniei publice și a celor care l-au atacat în legătură cu comportamentul cel puțin ciudat pe care premierul l-a adoptat în ultima perioadă, imediat după ce DNA l-a anunțat că este urmărit penal.

După ce cartoful fierbinte al majorărilor de salarii a fost aruncat în brațe președintelui Iohannis, scoțând din centrul atenției răspunsurile pe care Ponta era dator să le dea unei întregi țări, premierul ne anunță, duminică seara că renunță la funcția din PSD pentru că nu vrea să-și pună într-o lumină nefavorabilă partidul.

Decizia politicianului de a face pasul în spate și de a nu mai reprezenta partidul până când își rezolvă problemele din justiție este de înțeles. Mai puțin de înțeles este decizia aceluiași Victor Ponta, implicat în același dosar penal, de a rămâne în fruntea Guvernului, funcție în care reprezintă nu doar principalul partid de guvernământ, ci întreaga țară, pentru că funcția de prim-ministru îi conferă o reprezentativitate mult mai mare, similară cu cea pe care o are președintele țării.

Cele două manevre politice majore pe care Victor Ponta le-a făcut în ultima perioadă par a face parte dintr-o strategie de imagine pusă la cale de consilierii premierului. La nivel politic, Victor Ponta este liber să folosească orice pârghii dorește, să facă orice manevre crede de cuviință atât timp cât acestea nu implică, în final, chiar decizii importante în funcționarea statului.

Consilierii premierului par a nu avea nici un scrupul în a folosi, ca instrumente de imagine, decizii care implică statul. Pe linie de partid îi pot recomanda orice cred că le este util. Atunci când, însă, ajung să folosească, pentru a proteja imaginea unei persoane instituții și decizii de primă linie din stat, trebuie să ne întrebăm: ce este mai important – omul, partidul sau țara?

Dacă răspunsul este omul sau partidul, atunci cu siguranță acel personaj nu are statura unui om de Stat… Pe cine salvăm? Omul, partidul sau țara?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here