Acasă Anchete DE CE NU SE FACE AUTOSTRADA DE CENTURĂ

DE CE NU SE FACE AUTOSTRADA DE CENTURĂ

DISTRIBUIȚI

PROSTIA SI BIROCRATIA

Un document oficial al Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP) arată că multe dintre documentațiille trimise la CNAIR sunt prost realizate și tocmai din acest motiv licitațiile merg foarte greu și sunt contestate încă din faza inițială de către cei implicați.

Grosul documentațiilor de licitații prezentate în primele șase luni ale anului de CNAIR – ANAP pentru avizare prezintă grave erori. Majoritatea documentațiilor au fost retrimise de ANAP companiei spre refacere, potrivit Digi24.ro.

În perioada ianuarie – iunie 2017 CNAIR a prezentat ANAP spre avizare documentația a 130 de licitații. Dintre acestea, doar 31 de proceduri au fost aprobate de prima dată de către ANAP. Restul documentațiilor au trebuit refăcute și de cinci ori până când au fost acceptate de ANAP.

După ce CNAIR a prezentat ANAP documetația de licitație pentru ”Proiectare și Execuție Autostrada de Centură București km 0+000 – km 100+900”, ANAP a retrimis spre refacere de nu mai puțin de cinci ori documentația la CNAIR pentru a fi refăcută. Documentația fost acceptată de abia în data de 5 iulie. Aceasta înseamnă că s-a pierdut o lună doar pentru a fi realizată o documentație de licitație care să respecte cerințele legale. Datele arată că ANAP a respins în 135 de rânduri dosarele de licitație ale CNAIR.

ANAP identifică și erorile principale din dosarele de licitații: neconcordanțe de formă: necorelări în legătură cu numele persoanelor ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante, respectiv cele cu putere de reprezentare din partea furnizorilor de servicii auxiliare achiziției, completate la nivelul fișelor de date, cu cele menționate în declarația pe propria răspundere atașată fiecărei documentații de atribuire. Nu în ultimul rând, justificări lacunare privind cerințele de calificare ale agenților economici, în special capacitate tehnică și economică. Cerințele sunt desoeri folosite de către CNAIR pentru a scoate din licitații firme importante care altfel nu puteau fi excluse având și prețuri mai mici decât firme obscure cu prețuri mai mari dar care primeau contractul de la CNAIR.

Nefundamentarea avantajelor prezentate de către factorii de evaluare tehnici luați în calcul, cu impact similar asupra corectitudinii licitațiilor cu cel menționat la punctul precedent.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here