Acasă Politic CONTINUA LUPTA POLITICA

CONTINUA LUPTA POLITICA

DISTRIBUIȚI
O persoana tine in mana un carton cu mesajul "VA VEDEM" in timpul protestului fata de intentia guvernului de a modifica prin Ordonanta de Urgenta mai multe prevederi ale codului penal,in Piata Universitatii din Capitala, miercuri, 18 ianuarie 2017. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Președintele solicită Guvernului abandonarea demersurilor privind amnistia și grațierea

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului Grindeanu să respecte voința românilor și să abandoneze demersurile privind amnistia și grațierea.

O persoana tine in mana un carton cu mesajul "VA VEDEM" in timpul protestului fata de intentia guvernului de a modifica prin Ordonanta de Urgenta mai multe prevederi ale codului penal,in Piata Universitatii din Capitala,  miercuri, 18 ianuarie 2017. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
O persoana tine in mana un carton cu mesajul „VA VEDEM” in timpul protestului fata de intentia guvernului de a modifica prin Ordonanta de Urgenta mai multe prevederi ale codului penal,in Piata Universitatii din Capitala, miercuri, 18 ianuarie 2017. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

”Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă”, a scris Iohannis, pe Facebook.

Peste 50.000 de oameni au protestat în București și alte zeci de mii în țară numai duminică seară împotriva celor două proiecte de ordonanță de urgență.

Ministrul Justiției s-a hotărât

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spune că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale și susține că acestea vor fi legi organice. Iordache a făcut această precizare răspunzând unei întrebări puse de jurnalistul Liviu Avram. ”În urma dezbaterii punctelor de vedere majoritare pe ce înseamnă legea grațierii și subiectele celelalte, spun foarte clar că urmează lege organică introdusă în Parlament”, a spus ministrul.

Precizări după trei zile de la Ambasada Germaniei

Cancelarul german Angela Merkel i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că o ”diluare a intensităţii combaterii corupţiei şi o relativizare a statului de drept şi a politicii reformiste ar reprezenta un semnal absolut greşit”, potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei în România. De asemenea, cancelarul german l-a asigurat pe președintele României că se bucură de sprijinul ei în lupta anticorupție.

”Cancelarul federal, doamna Angela Merkel, a purtat în după-amiaza zilei de 27.01.2017, o convorbire telefonică cu preşedintele României, domnul Klaus Johannis. În cadrul convorbirii, cancelarul federal i-a mulţumit preşedintelui pentru impulsurile acestuia privind excelentele relaţii bilaterale şi a apreciat strânsa colaborare în chestiuni de politică europeană. Cu privire la situaţia politică internă din România, cancelarul federal l-a asigurat pe preşedintele României de întregul său sprijin la continuarea consecventă a luptei anticorupţie. O diluare a intensităţii combaterii corupţiei şi o relativizare a statului de drept şi a politicii reformiste ar reprezenta un semnal absolut greşit”, se arată în comunicatul Ambasadei.

De asemenea, Klaus Iohannis și Angela Merkel au mai discutat despre întâlnirea informală a şefilor de stat şi de guvern UE care se va desfăşura la 3 februarie, în Malta.

Comunicatul Ambasadei Germaniei vine la trei zile după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că a fost sunat de Angela Merkel care s-a declarat preocupată de  că unele demersuri vor afecta ”parcursul pe care s-a înscris România” în combaterea corupţiei.

Tariceanu vorbește de război civil

Presedintele Senatului, Calin Popescu – Tariceanu, considera ca PSD si ALDE ”au subestimat reactia sistemului” propunand ordonantele privind gratierea si modificarea Codurilor penale. ”Cred ca ar fi trebuit in prealabil o anumita pregatire in sens comunicational. E un deficit pe care, eu, coparticipant in aceasta coalitie, mi-l asum. E adevarat ca nu am anticipat ceea ce a urmat: descinderea presedintelui la sedinta de guvern, manifestatia de strada, presedintele care se duce in mijlocul participantilor sa-i atate si continuarea acestui razboi. Probabil ca am subestimat reactia sistemului. Deranjul e foarte mare dupa cum se vede”, a afirmat duminica Tariceanu, la B1 TV.

Tariceanu a explicat ca atat el cat si Liviu Dragnea nu au adoptat o atitudine belicoasa. ”Si Liviu Dragnea si eu nu am adoptat o atitudine belicoasa. Chiar de la momentul Sevil Shhaideh am adoptat o pozitie care mai degraba presupunea ca vrem sa gasim o solutie.(…) Iohannis este angajat intr-o lupta politica pe viata si pe moarte pentru ca este mandatul lui in joc”, a adaugat Tariceanu.

El a precizat ca Guvernul, care desi are ”unele sincope”, va merge inainte. ”Am avut o discutie nu numai cu Liviu Dragnea, dar si cu alti colegi din PSD sI ALDE. Nu avem de gand sa renuntam. Avem aceasta legitimitate politica care este mai puternica decat orice alt guvern. Este un guvern care nu are nici o luna de la investire, care poate cu anumite sincope pe care le observ si eu, o sa mearga inainte. Este si o lipsa de experienta a unora, dar o sa depasim acest moment”, a precizat Tariceanu.

”Mergand pe inconstienta celor care astazi fac aceasta propaganda si manipulare si reactionand cu aceleasi arme, riscul este sa ajungem intr-un razboi civil pana la urma. (…) Eu cred ca trebuie sa ne bazam in continuare pe institutiile democratice si sigur avem dreptul sa manifestam cu totii, libertatea de expresie, nu le contesta nimeni, dar pana la urma institutiile astea care au capatat acum si o proaspata legitimitate in urma alegerilor trebuie sa decida.(..,) Nu se poate sa acceptam mereu ceea ce s-a intamplat la Colectiv, acum iarasi sa acceptam o formula din asta de presiune nelegitima, ca sa ce? (…) Daca adversarul meu politic foloseste arme care nu sunt legale, constitutionale, nimic nu imi da dreptul sa procedez si eu la fel. Eu am o responsabilitate in plus, ca majoritate care trebuie sa guvernez aceasta tara si sa conduca Parlamentul. Din acest motiv gandim foarte bine contramasurile pe care trebuie sa le adoptam”, a mai spus Tariceanu.

Grindeanu: ”Eu cred în libertatea de expresie. Nu cred însă în jigniri”

Respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România atât timp cât o faci paşnic şi nu dernanjezi pe alţii. E dreptul cetăţenilor să facă acest lucru. Am urmărit cu atenţie opiniile care au reieşit din aceste mitinguri. Multe din ele le pot cataloga ca având distorsiuni. De ce? A contat sursa sau modul în care au fost prezentate. Eu cred în libertatea de expresie. Nu cred însă în jigniri. De o perioadă de timp, în România argumentul tonalităţii e mai important ca argumentul în sine. Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în tonalitatea argumentului. Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate verbală trebuie să primeze.  Sunt oameni veniţi în piaţă care nu au culoare politică. Însă, în urmă cu şase săptămâni am avut alegeri, a declarat duminică seara la Antena 3 premierul Sorin Grindeanu.

Pentru mine a fost o surpriză (n.red-prezența președintelui Iohannis la mitingul antigrațiere). Am încercat în această perioadă să am o relaţie instituţională corectă cu preşedintele. Poate, uneori, am lăsat de la mine pentru a fi dialog. Nu avem şi nu am venit pe picior de război. Vom pune în practică programul votat de oameni. Toate piedicile pe care unii vor să ni le pună le evităm şi le vom evita, a mai spus premierul.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat că, deocamdată, nu îi este ”foarte clar” ce soluţie va adopta Ministerul Justiţiei pe tema graţierii, şi aşteaptă propunerile venite de la Florin Iordache, explicând însă că graţierea există în programul de guvernare al PSD, la capitolul privind ”respectul pentru cetăţean” şi în ideea unui sistem judiciar normal.

Sorin Grindeanu a explicat, la Antena 3, că unele lucruri privind graţierea nu au fost înţelese corect, precum protestele în care se strigă împotriva amnistiei, lucru care nu a fost propus de Guvern.

”Eu i-am cerut ministrului Justiţiei (soluţii – n.r.), având în vedere o propunere pe care a făcut-o ministerul Justiţiei în urmă cu 10 zile, care e în dezbatere publică, care poate fi îmbunătăţită. Modalitatea în care vor fi adoptate, că vor fi prin OUG, că vor fi trimise la Parlament ca proiecte de legi, că va fi asumarea răspunderii, toate aceste modalităţi sunt legale”, a spus Grindeanu.

Monica Macovei: Adevărata consultare publică a avut loc în stradă

Ministrul Iordache are de făcut un singur lucru: să ia act de cerința celor peste 100.000 de români care au ieșit duminică seara pe străzi în mai multe orașe din țară și să retragă cele două ordonanțe de urgență, susține europarlamentarul Monica Macovei.

”Oamenii nu se mai lasă păcăliți, au înțeles clar că scopul OUG-urilor este să îi scape pe politicieni și pe oligarhi de închisoare și de viitoare pedepse. Oamenii au înțeles clar că principalul beneficiar al celor două ordonanțe este Dragnea, că Voiculescu abia așteaptă să iasă din închisoare, că Tăriceanu, Ponta, Șova și mulți alții vor să scape de dosarele penale pe care le au. Și că toți politicienii care au furat și prietenii lor să rămână cu averile obținute ilegal neatinse. Chiar și câteva minute în care ar fi publicate și ar intra în vigoare, ordonanțele de urgență își produc efectele – pedepsele sunt grațiate, infracțiuni de corupție sunt anulate”.

Ministrul Iordache nu mai trebuie să bifeze o “consultare” publică într-o sală neîncăpătoare din minister și cu ușile închise. Numai aseară, peste 100.000 de români au spus răspicat: ”Cerem respect pentru statul de drept”, ”țara cere fără grațiere” și că ”în democrație, hoții merg la pușcărie”.

Ministrul Iordache, invitat în Parlament

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, l-a invitat pe ministrul Justiției Florin Iordache să participe la şedinţa grupurilor reunite ale liberalilor, pentru a explica proiectele de ordonanță privind graţierea şi modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

De asemenea, parlamentarii PNL își vor putea prezenta argumentele pentru care Ministerul Justiției trebuie să renunțe la acest demers legislativ, care depășește cadrul de competență al Guvernului, atât din punct de vedere al mandatului primit în Parlament pe baza programului de guvernare, cât și din punct de vedere constituțional. Îmi exprim speranța că Ministrul Justiției va da curs acestei invitații, dovedind măcar în mod formal deschiderea către dezbaterea parlamentară și dialogul cu partidele de opoziție, susține Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here