Acasă Editorial  Cioloș, președinte la USR

 Cioloș, președinte la USR

DISTRIBUIȚI

CiolosCatalin Tache, www.national.ro

Cea mai spectaculoasa miscare de pe scena politica din ultimii ani este programata sa se petreaca imediat dupa alegerile parlamentare din decembrie. Atunci cand tehnocratul Dacian Ciolos va deveni presedinte de partid, pentru a putea indeplini astfel principala conditie pusa de Klaus Iohannis, si anume cea de a avea un premier asumat politic. Numai ca marea surpriza este faptul ca Dacian Ciolos nu va veni in fruntea Partidului National Liberal, ci va face pasul cel mare spre presedintia Uniunii Salvati Romania.

Si chiar daca Partidul Social Democrat domina inca actualele sondaje de opinie, deja tot mai multi initiati ai sistemului, care nu au dat pana acum niciodata gres in ceea ce priveste rasturnarile de situatie de pe ultima suta de metri a tuturor alegerilor vitale pentru Romania, mizeaza deja pe un viitor guvern PNL-USR-UDMR, sustinut mai mult sau mai putin din umbra si de alti politicienii care isi vor face intrarea in Parlament si pe alte „usite”. Deci, „platforma Romania 100” a lui Dacian Ciolos nu este deloc intamplator pliata pe doleantele exprimate tot mai vehement de „vocea strazii”, societatea civila si diaspora.

Mai mult chiar, pentru a se putea marja si mai mult pe imaginea de resetare a clasei politice, strategii de-a dreptul „diabolici” aflati in spatele acestui scenariu care tocmai ce se transpune in practica pe zi ce trece au decis, din mers, renuntarea la preluarea de catre Ciolos a PNL-ului, mai ales ca liberalii se confrunta, totusi, cu mari probleme de integritate. Asa ca zarurile au fost deja aruncate pentru desemnarea actualului si, foarte probabil, viitorului premier drept sef al USR, fie acesta si partidul minoritar din viitoarea alianta de guvernare.

Nu se trece peste „neamt”

Da, PSD-ul sta momentan suspendat pe undeva pe la cota 38% in adevaratele sondaje interne care conteaza. Asa ca acum grija cea mai mare a liderilor pesedisti este nu doar cum sa nu faca nicio greseala majora care sa conteze in ochii electoratului, dar mai ales cum sa gaseasca aliati de incredere pentru a forta baremul decisiv de 50%.

In schimb, toate eforturile celorlalti mari jucatori din Romania, si nu ne referim aici musai la actorii politici, sunt indreptate tocmai spre dezideratul ca PSD-ul sa nu atinga acest prag, fiind vital pentru planurile acestora ca formatiunii lui Liviu Dragnea sa-i lipseasca fie si o zecime de procent. Pentru ca seful statului va face si „pe dracu’-n patru”, doar ca nu desemneze PSD-ul sa alcatuiasca viitorul Guvern. Asa ca este sigur ca Iohannis va face tot ce tine de el sa nu lase PSD-ul sa treaca de linia formarii guvernului, numai ca „neamtul” si trebuie ajutat in acest sens, pentru a putea rezista pe aceasta pozitie intransigenta, cu orice risc.

Liberalii accepta tacit

Desigur ca venirea lui Dacian Ciolos in fruntea partidului nou infiintat, Uniunea Salvati Romania, nu le vine chiar manusa liberalilor. Mai ales ca, dupa cum o stiu si penelistii foarte bine, este normal ca „primele viori” in interpretarea viitoarei partituri guvernamentale sa fie tehnocratii desemnati sa ingroase randurile USR-ului.

Partidul lui Liviu Dragnea va rămâne cel mai mare din România, dar fără niciun folos

Dar uite ca mai-marii PNL-ului tocmai ce au acceptat tacit aceasta noua formula de guvernare, preferand sa aleaga raul mai mic, mai ales dupa „hingherirea” lui Vasile Blaga, ultimul lider din „vechea garda” inca tare in „clantau”. Iar frustrarea liberalilor este totusi alinata de primirea catorva portofolii importante, ministerele vizate fiind considerate unele aflate deja „istoric” in sfera de influenta a PNL-ului. Plus ca, prin primirea si unor deconcentrate oricum de mult „vanate”, liberalii isi vor imbratisa, barem pentru poza de instalare a guvernului, noii colegi useristi. Unii care vor fi insa condusi de Ciolos, ci nu de „parintele” USR-ului, Nicusor Dan, cel care a fost deja de acord sa faca acest sacrificiu personal pe altarul politicii romanesti.

Raman pe pozitie

De asemenea, nu este deloc de neglijat ca printre membrii viitorului guvern politic Ciolos se vor regasi si nu putini dintre actualii ministri tehnocrati. Cu singura modificare ca acestia vor fi membri ai USR-ului, pe lista ministerelor care este posibil sa nu-si schimbe titularii aflandu-se si Economia, Fondurile Europene sau chiar Internele. Desigur, marea imparteala dintre liberali si tehnocratii useristi trebuie sa tina cont si de satisfacerea orgoliilor udemeristilor si a celorlati viitori aliati surpiza. Ceea ce nu este chiar atat de simplu, mai ales ca Dacian Ciolos intentioneaza sa reduca drastic numarul viitoarelor ministere.

Aroganta pentru PSD

Adrian Nastase, Mircea Geoana sau Victor Ponta sunt doar cativa dintre liderii pesedisti care pot depune marturie, fie si cu o jumatate de gura, ca au pierdut niste alegeri pe care le vedeau ca si castigate, tocmai cand credeau ca nimic nu se mai poate intampla. Iar Liviu Dragnea nici nu banuieste cat de aproape este sa se adauge si el pe aceasta lista „selecta”. Si sa inghita aroganta ca PSD-ul sa ramana cel mai mare partid, dar in afara Puterii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here