Acasă Economie BRĂNEȘTI, GRUIU, PERIȘ ȘI VIDRA, ”SUPER-COMUNELE” DIN ILFOV

BRĂNEȘTI, GRUIU, PERIȘ ȘI VIDRA, ”SUPER-COMUNELE” DIN ILFOV

DISTRIBUIȚI

foto 2 supercomuneUn proiect de lege privind reclasificarea localităților propune înființarea a 183 de comune poli-rurali, un fel de ”super-comune” cu rol de servire intercomunală la nivelul zonelor lipsite de orașe pe o distanță de minim 25 km. Dezvoltarea acestor localități este sprijiită de Guvern, inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară și socio-culturală. Dacă inițiativa va găsi susținere în Parlament, comunele din România vor fi împărțite în două categorii: comune poli-regionali și alte comune. Aceste comune poli-regionali au fost deja selectate de Guvern.

Ce deosebește ”super-comunele” de comunele simple?

Sunt localități cu rol de ”loc central” în județe care pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultură, comerț și servicii. Ele vor avea o populație de minim 2.000 locuitori. În desemnarea drept comună – pol rural au fost luați în calcul mai mulți factori: Rata migrației temporare a populației, rata medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră și feroviară, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploatațiilor agricole.

Executivul a selectat și localitățile în care s-au produs scăderi accentuate de populație, precum și a celor care au în structura lor localități cu populație sub 100 de locuitori. Pentru acestea, Executivul ”încurajează unificarea administrativă” la inițiativa autorităților locale și ca urmare a voinței exprimate prin referendum local de către populatie. Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări și indicatori prevăzuți de lege până la sfârșitul anului 2025 dacă vor să își păstreze statutul actual. Deci, de la 1 ianuarie 2026, aceste localități vor fi unificate cu altele învecinate, prin lege. Pe listă sunt aproape 170 de comune în care s-au produs scăderi de peste 30% ale populației (1991-2012) și circa 70 de orașe care au pierdut peste 20% din locuitori (1990-2012).

Lista ”super-comunelor”

Alba: Albac, Arieșeni, Sugag
Arad: Beliu, Gurahont, Săvârșin
Argeș: Arefu, Domnești, Miroși, Rucăr, Slobozia, Stâlpeni, Vedea
Bacău: Berești-Tazlău, Găiceana, Ghimeș-Făget, Podu Turcului, Răcăciuni, Sascut
Bihor: Bratca, Dobrești, Suplacu de Barcău, Tileagd, Tinca, Vadu Crișului
Bistrița-Năsăud: Lechința, Maieru, Prundu, Bârgăului, Teaca
Botoșani: Cotușca, Sendriceni, Todireni, Trusești, Vorona
Brăila: Bărăganul, Maxineni
Brașov: Bran, Feldioara, Hoghiz
Buzău: Beceni, Berca, Lopătari, Rușețu, Smeeni, Vernești
Călărași: Dragalina, Lupșanu, Mânăstirea, Sărulești
Caraș-Severin: Berzovia, Bozovici, Teregova
Cluj: Aghireșu, Beliș, Ciucea, Lara, Mociu
Constanța: Cobadin, Cogealac, Deleni, Ostrov
Covasna: Bodoc, Ozun
Dâmbovița: Băleni, Corbii Mari, Nucet, Potlogi, Tărtășești, Vișina, Voinești
Dolj: Amărăștii de Jos, Bârca, Melinești, Moțăței, Plenița, Poiana Mare
Galați: Corod, Pechea, Ivesti, Liești, Tudor Vladimirescu
Giurgiu: Călugăreni, Ghimpați, Hotarele, Roata de Jos
Gorj: Baia de Fier, Mătăsari, Pestișani, Stoina, Harghita Corbu, Corund, Praid, Zețea
Hunedoara: Ilia, Pui
Ialomița: Grivița, Mihail Kogălniceanu, Movila
Iași: Belcești, Hălaucești, Răducăneni, Scheia, Tătăruși, Tibana, Tibănești,Vlădeni
Ilfov: Brănești, Gruiu, Periș, Vidra
Maramureș: Botiza, Copalnic-Mănăștur, Ocna Șugatag, Petrova
Mehedinți: Cujmir, Devesel, Sisești
Mureș: Band, Ceuașu de Câmpie, Deda, Gurghiu, Rastolița
Neamț: Borca, Botești, Grintieș, Petricani, Pipirig, Tazlău
Olt: Iancu Jianu, Oșica de Sus, Tufeni, Văleni, Vitomirești
Prahova: Bălțești, Ciorani, Filipeștii de Pădure, Mâneciu, Puchenii Mari, Starchiojd, Valea Călugărească, Valea Doftanei
Sălaj: Ileanda, Ip, Sărmășag
Satu Mare: Crucișor, Halmeu, Supur, Turț
Sibiu: Arpașu de Jos, Biertan, Seica Mare
Suceava: Brodina, Cornu Luncii, Crucea, Iacobeni, Moldovița, Ostra, Părteștii de Jos
Teleorman: Dobrotești, Drăgănești-Vlașca, Olteni, Piatra, Poeni
Timiș: Biled, Lovrin, Nădrag, Peciu Nou, Periam
Tulcea: Mahmudia, Topolog,
Vâlcea: Câineni, Grădiștea, Lădești, Măciuca
Vaslui: Bânca, Codăești, Falciu, Puiești, Vetrișoaia
Vrancea: Dumitrești, Gugești, Măicanești, Vidra

Cum vor fi clasificate localităţile

Proiectul de lege propune clasificarea unităţilor administrativ-teritoriale urbane în șapte categorii. La categoria I va intra Capitala, de importanţă naţională, la cea de-a II-a – polii regionali principali, la a III-a – polii regionali secundari, a IV-a – polii judeţeni principali, a V-a – polii judeţeni secundari, a VI-a – centre urbane cu rol zonal, municipii şi oraşe cu rol de servire teritorial, a VII-a – centre urbane cu funcţii specializate. Localităţile componente ale municipiilor şi oraşelor sunt incluse în reţeaua localităţilor urbane.

Pentru unităţile administrativ-teritoriale rurale se propune o grupare pe două categorii: poli rurali (comune cu funcţie de loc central) şi alte comune. Satele componente ale polilor rurali şi comunelor, precum şi satele aparţinătoare municipiilor şi oraşelor îşi păstrează caracterul rural şi aparţin reţelei de localităţi rurale.

Localităţile cu populaţie scăzută se pot uni

 

Guvernul a întocmit şi o listă a localităţilor în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie, precum şi a celor care au în structura lor localităţi cu populaţia sub 100 de locuitori. Pentru acestea, Executivul ”încurajează unificarea administrativă“. Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări şi indicatori prevăzuţi de lege până la sfârşitul anului 2025 dacă vor să îşi păstreze statutul actual. Începând din 1 ianuarie 2026, aceste localităţi vor fi unificate cu altele învecinate.

Scăderi ale populaţiei cuprinse între 20 şi 50% s-au înregistrat în aproape 50 de oraşe şi municipii şi circa 170 de comune. Printre oraşele incluse pe lista localităţilor în care s-a înregistrat o scădere accentuată a populaţiei se numără Braşov, care a pierdut peste 76.000 de locuitori din 1990 până în 2012, Reşiţa, cu peste 29.000 de locuitori sau Hunedoara, care a pierdut aproape 22.000 de persoane. Noua lege va aduce şi o modificare a modului de calcul a impozitelor locale, care va fi pus în acord cu proiectul de lege la şase luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Orașele care vor fi reclasificate

Municipiu capitală, de importanţă naţională şi europeană: Bucureşti.

Municipii poli regionali principali cu potenţial transnaţional (condiţii: peste 250.000 de locuitori şi 400.000 în aria funcţională): Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Municipii poli regionali secundari (condiţii: peste 100.000 de locuitori şi 300.000 în aria funcţională): Arad, Piteşti, Bacău, Oradea, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Galaţi, Baia Mare, Drobeta Turnu Severin, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Râmnicu Vâlcea.

Municipii poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional (condiţii: peste 40.000 de locuitori şi 200.000 în aria funcţională): Alba Iulia, Bistriţa, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Călăraşi, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalău, Alexandria, Tulcea, Vaslui şi Focşani.

Municipii şi oraşe poli judeţeni secundari (condiţii: peste 20.000 de locuitori şi 50.000 în zona de influenţă).

Municipii şi oraşe centre urbane cu rol zonal (condiţii: peste 5.000 de locuitori şi 30.000 în zona de influenţă). Aici se regăsesc oraşele Băileşti, Filiaşi, Segarcea şi Dăbuleni.

Municipii şi oraşe centre urbane cu funcţii specializate, caracterizate printr-un specific turistic, economic etc. Aici se încadrează oraşul Bechet.

Proiectul de lege introduce şi noţiunea de oraş cu caracteristici rurale, iar pe lista identificată de guvern intră majoritatea comunelor transformate forţat în oraşe în anul 2004.  – C. D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here