Acasă Politic BĂNICIOIU, VASILESCU, RUS, OPREA ȘI IVAN – GRUPĂRILE CARE DAU TÂRCOALE ȘEFIEI...

BĂNICIOIU, VASILESCU, RUS, OPREA ȘI IVAN – GRUPĂRILE CARE DAU TÂRCOALE ȘEFIEI PSD

DISTRIBUIȚI

LUPTA PENTRU PUTERE IN psdPutere fără frontiere

 

Deși Victor Ponta pare să fi trecut de un prim hop, fiind salvat de colegii săi de malaxorul DNA, informațiile care circulă pe surse nu sunt deloc îmbucurătoare pentru actualul premier și șef al PSD. De exemplu, jurnalistul Antena3, Radu Tudor, a precizat că are informații că DNA îi pregătește lui Ponta mai multe dosare, care îl vor forța pe șeful guvernului să demisioneze.

Acest lucru îl știu, sau cel puțin îl bănuiesc, și liderii PSD, inclusiv Victor Ponta. De aceea, jocurile de culise și lupta pentru putere în rândul social-democraților a început. În spatele acestei imagini de unitate, în care liderii centrali și județeni au făcut scut în jurul lui Ponta și anunță că vor merge până în pânzele albe alături de actualul lor șef, în realitate greii partidului își dispută supremația în partid.

Potrivit informațiilor noastre ar exista, în acest moment, trei mari grupări politice care ar putea revendica controlul partidului în perioada următoare, în cazul în care Victor Ponta va fi forțat cu ușa să demisioneze.  De asemenea, ar mai fi încă două posibile grupări care ar putea apărea în ecuația luptei pentru putere în PSD, din care una cu șanse crescânde să ajungă să controleze partidul.

Prima grupare care speră să controleze butoanele partidului este formată în jurul lui Nicolae Bănicioiu, unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Victor Ponta. Bănicioiu are capacitatea de a atrage de partea sa toți tinerii din partid (a fost mulți ani șef al tineretului pesedist), dar și pe toți cei care se încadrează în tipologia noului val (tineri, politicieni care nu au imaginea sau eticheta de sforari/ dinozauri politici). De asemenea, Bănicioiu are avantajul unei imagini impecabile la nivel public (cel puțin până în acest moment), este lăudat de mai toate televiziunile, uneori chiar și de cele adversare. Ministrul Sănătății și-a făcut deja o reputație prin faptul că intervine extrem de prompt, în emisiunile televizate, în ajutorul unor oameni care s-au izbit de problemele din sistemul medical și chiar găsește rezolvare la toate acele situații. De exemplu, Bănicioiu este probabil singurul ministru din România, cel puțin din rândul celor din ultimii ani, care a intervenit într-o emisiune la radio (la Radio ZU, în emisiunea lui Mircea Badea) în minutul următor după ce o femeie intervenise telefonic și se plângea de o problemă cu care se confruntă. Apoi, actualul ministru al Sătătății are avantajul uriaș că ar putea beneficia de ajutorul politic al tuturor celor care acum îl susțin pe Victor Ponta, prin prisma legăturii extrem de apropiate dintre cei doi. Altfel spus, dacă Ponta va ajunge să își dea demisia din Guvern sau din poziția de șef al PSD, Nicolae Bănicioiu ar fi varianta pe care actualul premier o va susține. Într-un astfel de context, cel mai important aspect este legat de posibilele dosare ce ar putea apărea pe numele lui Victor Ponta. Dacă vor apărea unele grele, în care se va cere arestarea actualului premier, cu siguranță lui Ponta nu îi va mai arde de găsirea și susținerea unui înlocuitor. În schimb, dacă va fi vorba de posibile dosare mai ”lejere”, actualul șef al PSD ar putea să se ocupe de ”ungerea” în fruntea partidului a unui politician apropiat, care să îi asigure protecție necondiționată la nivelul Parlamentului până la finalul mandatului de parlamentar și apoi, în 2016, să îi ofere pe tavă un loc eligibil de deputat/ senator.

Cea de-a doua grupare care râvnește la controlul partidului este cea pe care încearcă să o creeze Olguța Vasilescu, cu vârf de lance în persoana lui Valeriu Zgonea. Actualul șef al Camerei Deputaților era unul din cei care revendicau șefia partidului, în cazul în care Victor Ponta ar fi ajuns la Cotroceni sau fie și-ar fi depus demisia după pierderea alegerilor. Ne aducem aminte de celebrele stenograme cu Viorel Hrebenciuc și Dan Șova, în care fostul sforar șef al PSD susținea că ”este si Vali Zgonea” pe lista de doritori la șefia PSD, dar promitea că își va focusa toate energiile pentru ca Șova să iasă președinte al partidului. Această grupare din jurul Olguței Vasilescu ar putea beneficia și de sprijinul unor baroni PSD, care se regăsesc în discursul vehement, pe alocuri anti- DNA, al primarului din Craiova. De asemenea, un aspect poate lipsit de importanță la prima vedere, dar în realitate extrem de important, este redat de aparițiile extrem de dese ale Olguței Vasilelescu în emisiunile cele mai vizionate, în ultimele zile. Unii observatori susțin chiar că Vasilescu ar putea fi o soluție la șefia PSD, care i-ar putea face zile negre Alinei Gorghiu. Totuși, dacă această grupare ar ajunge să controleze partidul și dacă PSD va rămâne și la guvernare (chiar dacă este destul de greu de crezut în acest moment) am putea asista la preluarea șefiei PSD de către Olguța Vasilescu și scaunul de premier de către Valeriu Zgonea.

Gruparea din jurul ”Kaiserului” Ioan Rus este și ea în cărți pentru preluarea conducerii partidului. Totuși, stilul lui Ioan Rus, caracterizat de lipsa de incisivitate, dar și de curaj să lupte cu Sistemul, nu este tocmai unul agreat de pesediștii care vor să curgă sânge în războiul pe care îl poartă cu PNL, dar și cu o parte din șefii justiției. De asemenea, gruparea din jurul lui Rus este una extrem de bogată, dar și dulapurile pline de ”schelete.” O altă problemă pe care o are Ioan Rus constă în rezultatele foarte slabe ale PSD în Ardeal, la alegerile din ultimii ani, inclusiv la prezidențiale. Toate organizațiile PSD din Ardeal sunt în subordinea directă a lui Ioan Rus, iar rezultatele sub media partidului din această zonă sunt puse în ”cârca” ministrului Transporturilor. Totuși, un avantaj pe care îl are actualul șef al ”Grupului de la Cluj” este aparenta apropiere de zona serviciilor.

 O altă grupare politică ce ar revendica conducerea partidului vine din afara PSD. Despre Gabriel Oprea, liderul UNPR, dar care a fost ani la rândul unul din liderii marcanți ai PSD. Oprea știe cum funcționează PSD, știe grupările care controlează partidul, știe cine îi poate aduce voturi și cine trage cu adevărat sforile. Actualul lider al UNPR ar putea să preia funcția rămasă vacantă după demisia lui Dragnea și anume cea de președinte executiv. Stilul militarizat al lui Gabriel Oprea pare să fie unul de care PSD, în cazul unei demisii a lui Victor Ponta, ar avea nevoie. Vicepremierul are capacitatea să îi țină sub control pe cei care revendică șefia partidului sau scaunul de premier al lui Victor Ponta  și să nu se ajungă la un război pentru putere, care să se lase cu plecări/ excluderi din partid. În ipoteza în care Gabriel Oprea va încerca preluarea conducerii partidului, acesta trebuie să identifice un lider pe care să îl impună formal în fruntea PSD, care să fie agreat de partid și care, mai ales, să aibă aliură de prezidențiabil, în timp ce actualul lider al UNPR va fi cel care va conduce și controla partidul. Faptul că Eugen Nicolicea, unul din foștii lideri ai PSD cu care Gabriel Oprea a pus bazele UNPR și a transformat formațiunea în cea de-a treia putere în Parlament, fără de care nu se poate forma o majoritate politică, în acest moment.

O surpriză care ar putea apărea, chiar dacă este aproape imposibil de crezut, în acest moment, este revenirea lui Cătălin Ivan în conducerea partidului și creionarea unei echipe cu care să încerce să preia conducerea partidului. Rămâne de văzut dacă disputa aprigă pe care Ivan a avut-o cu tandemul Ponta- Dragnea va fi catalogată de partid drept una peste care nu se poate trece sau dacă actualul europarlamentar va fi considerat o variantă valabilă pentru șefia partidului, în contextul în care Ponta se va retrage complet din rândul partidului. Avantajele lui Cătălin Ivan sunt unele care țin de imaginea acestuia, fiind extrem de tănăr și care ar putea spulbera eticheta actuală a PSD de partid comunist, controlat de baroni și ”dinozauri” politici. De asemenea, prin poziția de europarlamentar, Cătălin Ivan are la îndemână posibilitatea de a-și face lobby printre liderii socialiști de la nivel european. – sursa: psnews.ro, foto: business24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here