Acasă Economie ASIGURAREA RCA SCOATE MII DE TRANSPORTATORI DISPERAȚI ÎN STRADĂ

ASIGURAREA RCA SCOATE MII DE TRANSPORTATORI DISPERAȚI ÎN STRADĂ

DISTRIBUIȚI

protest 2

Mii de transportatori s-au strâns joi dimineața în centrul Capitalei, în zona Pieței Victoria, la mitingul organizat de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Traficul va fi blocat până la orele 17.00.

Transportatorii solicită Guvernului intervenția de urgență pentru fixarea valorilor RCA la niveluri suportabile în România. Asigurarea RCA – carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă țară semnatară a Sistemului Carte Verde, având rolul de a suporta daunele produse într-un accident cauzat de deținătorul asigurării – daunele acoperite nefiind limitate la alte autovehicule avariate, ci acoperind orice daună materială creată, precum și daunele referitoare la vătămări corporale, deces și daune morale.

O asigurare obligatorie prin lege nu trebuie să te oblige la faliment sau la imposibilitatea de a plăti valori RCA egale cu valoarea autovehiculului asigurat. În România anului 2015 piața liberă în domeniul RCA nu funcționează. Orice investigație a Consiliului Concurenței devine inutilă într-o piață liberă RCA, dar care în scurt timp va intra în blocaj, se arată într-un comunicat remis promptmedia.ro

Singura investigație necesară ar fi cea a sistemului defectuos de gestiune al pieței de asigurări din ultimii zece ani, care conduce în prezent la blocarea acestei piețe.

Lipsa de autoritate și de reglementare a “autorității” din acest domeniu din ultimii opt ani a adus piața RCA în pragul colapsului!

Dacă în 2013 cotațiile uzuale RCA erau sub 1.000 de euro/autovehicul de transport mărfuri sau persoane, iar cele excepționale erau de 3.000 euro/autovehicul, în 2015 cotațiile uzuale RCA pentru vehiculele de transport mărfuri și persoane au trecut de 3.000 de euro/vehicul și au apărut în piață cotații de peste 10.000 de lei RCA/autovehicul! Dacă astăzi cotațiile excepționale au ajuns să egaleze prețul unui camion utilizat, în acest ritm de creștere cu 100% anual, în  cinci ani costul RCA va egala prețul unui camion nou de 96.000 de euro, iar cotațiile excepționale vor fi peste orice măsură!

Lipsa de măsuri din partea Guvernului României condamnă industria transporturilor rutiere din România la faliment sau la mutarea activității în țări învecinate cu politici economice responsabile și asumă reducerea contribuției transporturilor rutiere adusă în principal din exportul de servicii, în PIB-ul României, implicit reducerea Produsului Intern Brut, care oricum este ultimul din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori.

UNTRR a inițiat un dialog cu autoritatea care gestionează în prezent acest domeniu ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară și cu firme de asigurări în vederea identificării riscurilor care generează cele mai semnificative costuri în RCA/carte verde și care ar putea fi reduse prin acțiuni comune de stimulare a reducerii acestora .Din păcate în urma acestor discuții nu a rezultat nicio acțiune  concretă care să poată oferi șansa obținerii unor rezultate diferite pe termen mediu și lung, cu atât mai puțin pe termen scurt și imediat.

”Atenționăm că 1 ianuarie 2016 marchează aplicarea Directivei 2009/138/CE din 2009, cunoscută și sub numele Solvency II – care se va aplica tuturor companiilor de asigurări și reasigurări cu un volum anual de prime de peste cinci milioane euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane de euro, ceea ce va marca o creștere a tarifelor RCA la valori care vor conduce la o scădere a numărului de asigurați RCA, care va avea ca efect o altă majorare, în final asigurarea RCA devenind mai scumpă decât autovehiculul asigurat. În România sunt circa 30.000 de firme de transport mărfuri care operează aproape 150.000 de autovehicule de peste 3,5t transport contra cost și în cont propriu, și peste 4.000 de firme de transport călători care operează circa 35.000 de autobuze și autocare de peste 1+8 locuri pentru transport contra cost și în cont propriu, în domeniu lucrând circa 400.000 de angajați. Imposibilitatea firmelor de transport de plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier și la mutarea în alte țări a firmelor medii și mari de transport rutier din România, și poate conduce la o creștere a RCA pentru cei care supraviețuiesc captivi în sistemul obligatoriu de asigurări RCA/carte verde din România la valori care pot trece de 1.000 de euro pentru un Logan”.

Transportatorii amenință că dacă nu vor fi luate măsuri, așa cum a promis Ministerul de Finanțe, vor fi nevoiți să se asigure în alte state ale Uniunii Europene, unde prețurile sunt acceptabile.

Poliția Rutieră recomandă – Brigada Rutieră anunță o serie de restricționări ale traficului pentru joi, până la ora 17,00, în vederea manifestației transportatorilor care va fi organizată în Piața Victoriei. Astfel, se va restricționa traficul rutier pe Șos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf, până la Piața Victoriei, respectiv Șos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf, până la Piața Presei Libere (Zona Centrală – Mediană, gradual, în funcție de sosirea participanților), permițându-se, permanent, circulația pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu, precum și pe strada Paris.

La nevoie, se va restricționa traficul și pe breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piața Victoriei.

Circulația în Piața Victoriei este resistematizată, prin asigurarea traficului rutier, pe două benzi de circulație pe sens, între Bd. Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulația pe Calea Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzești și Bd. Lascăr Catargiu.

Restricțiile rutiere vor fi în vigoare până la ora 17,00, cel târziu.

Ca rută alternativă se poate folosi: Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – DN1. O altă variantă poate fi: Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareșal Averescu – Bd. Mărăști – Piața Montreal – DN1.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă, în această perioadă, să respecte semnalele agenților de poliție și să utilizeze rutele ocolitoare.

Pietonii au obligația să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate și semnalizate sau la culoarea verde a semaforului, după o temeinică asigurare, și să nu staționeze pe partea carosabilă.

Măsurile au fost dispuse în conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federația Operatorilor Români de Transport, Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2022, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale, Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți și Asociația Operatorilor de Transport Rutier A.P.U.L.U.M au primit aviz de la Primăria Capitalei pentru organizarea, joi, a unui protest de amploare în zona Piața Victoriei, cu condiția ca numărul autovehiculelor participante să nu depășească 7.000. – foto – Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here