Acasă Educatie ANUL CENTENAR ȘI ZIUA EUROPEI LA MĂGURELE

ANUL CENTENAR ȘI ZIUA EUROPEI LA MĂGURELE

DISTRIBUIȚI

Liceul Teoretic “Horia Hulubei” din orașul Măgurele a organizat, la 9 mai 2018, spectacolul “Cântec, joc și voie bună” cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în Aula Facultății de Fizică. Au fost prezenți elevi și profesori ai liceului precum și invitați speciali.

Azi-noapte-am stat de vorbă cu plopii
Și cu vântul!
Mă cunoștea și vântul,
Mă cunoșteau și plopii –
Mă cunoșteau din vremea
Când colindam pământul
Cu gândul
Și cu ochii pe harta Europei.
Și mi-am adus aminte de nopțile de vară
Când o porneam de-acasă;

Abia ieșit pe poartă…
Dar mă trezeam spre ziuă cu ochii tot pe hartă.
Și mi-am adus aminte de ce-aș fi vrut să fiu –
Un plop ce se ridică spre cer
Și-un vânt grăbit,
Ce-nconjură pământul mereu…
Și-ntr-un târziu,
M-am căutat pe hartă, dar nu m-am mai găsit.

(Ion Minulescu, Pe harta Europei)

În anul 2018, marcăm 100 de ani de la Marea Unire. La început a fost unirea Basarabiei cu Bucovina (27 martie 1918), apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 Decembrie 1918).

Dacă ar fi să rezumăm în câteva idei, la Centenarul Marii Uniri, toți cei care simt românește sărbătoresc: Credința românilor care au făcut Unirea că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA;

Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români;

Năzuința acestora de a înfăptui Marea Unire, manifestată de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei;

Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate;

Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibilă;

Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice:

Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire;

Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.

Pentru elevii și profesorii Liceului Teoretic “Horia Hulubei”, dar și pentru întreaga comunitate din orașul Măgurele, serbarea Anului Centenar a adus un bun prilej de bucurie și venerare a trecutului istoric al poporului nostru.

În data de 9 mai 2018, în Aula Facultății de Fizică s-a derulat un spectacol deosebit de cântece și jocuri românești, prezentat în cadrul unei șezători, care a marcat deopotrivă și tripla sărbătorire a zilei: Ziua Independenţei proclamată în 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial în 1945, dar şi Ziua Europei.

Conducerea muzicală, scenografia și întregul program intitulat ”Cântec, Joc și Voie Bună” au fost coordonate de doamna profesoară de muzică Teodora Știrbu. Parcursul artistic al spectacolului a avut drept gazde elevi ai Corului Concertino Junior, însoțiți de profesorii Rodica Petcu, Mirela Ermineanu, Valentin Barău, Maria Alexandru, Claudia Dan și Liana Carmen Ruse.

Programul a fost deschis de Crina Savu, elevă în clasa a VII-a A, care a lansat invitația tuturor spectatorilor, între care și fostul director al liceului, doamna profesoară Tudora Constantin, de ”a ne exprima sentimentele de prețuire pentru tot ce ține de neamul românesc, dar mai ales pentru folclor”.

Adissa Manole, (clasa a VII-a A) a introdus în scenă elevi ai clasei a II-a C, conduși de prof. Liana Carmen Ruse, care au deschis lada de zestre a folclorului românesc cu două cântece populare românești: ”Aseară ți-am luat basma” și ”Dar-ar naiba-n tine, dragoste”.

Elevi din clasa a II-a E împreună cu învățătoarea lor, Claudia Dan au evoluat intr-un moment muzical ”Mă dusei la târg”.

Răzvan Dumitrache (clasa a VII-a A) a adresat publicului invitația: ”Hai, la joc, flăcăi și fete!”. În pași de ”Ciuleandra” și ”Ciobănașul” au dansat elevii clasei a II-a B coordonați de prof. Veronica Tudor.

Doamna învățătoare Doina Chirea, cu multă măiestrie, și-a adus în scenă elevii pentru a dezvălui jocuri nepieritoare ale copilăriei – ”Alunelu”și ”Hora Copiilor”.

Celor mici li s-au alăturat elevi din clasa a X-a A, coordonați de prof. Andreia Badea care, cu talent și năstrușnicie, s-au alăturat lui Nastratin Hogea, devoalându-i multe dintre năzdrăvănii.

Un invitat de prestigiu al spectacolului, maestrul Valentin Albeșteanu, ne-a amintit, alături de vioara sa, de tragismul istoriei poporului român exprimat în ”Balada” lui Ciprian Porumbescu, dar și de pitorescul din spațiul natural românesc prin ”Rapsodia Română” a lui George Enescu.

Spectacolul s-a încheiat cu un program susținut de Corul Concertino Junior, dirijat de doamna profesoară Teodora Știrbu, acompaniat de maestrul Valentin Cucu, care a cuprins melodii din toate zonele folclorice ale țării, un periplu muzical antrenant și vesel, finalizat cu ”Oda Bucuriei”.

Elevii au fost încurajați și aplaudați de părinți, profesori, rude și membri ai comunității locale. Programul a fost sustinut cu sprijinul conducerii Liceului Teoretic ”Horia Hulubei” și al Fundației Ajut un Copil, sonorizarea fiind asigurată de Primăria Măgurele. – Prof. Rodica Petcu, Liceului Teoretic “Horia Hulubei” Măgurele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here